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In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am of the 
opinion that a prosecuting attorney may be appointed as city solicitor of a city 
within the county, and, in accordance with the provisions of section 4307, General 
Code, be compensated in part from the county treasury for his services as prosc­
cu.ting attorney to the police or mayor's court. 

4870. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attonze}• General. 

TRANSPORTATION-INMATES OF PUBLIC OR SEMI-PUBLIC HO~rE-­
PROPER lTEM TN DETERMINING COST OF EDUCA TTNG TO BE 
CHARGED TO DJSTRTCT OF HESlDENC_E. 

1. The cost of transporting pupils ,should be taken into consideration in deter·· 
mining the cost of educating inmates of public or semi-public children's home>' 
where circumstances are such that the cost of that education is charged back to 
the district of the former residence of snch inmates. 

2. The proper and only rule authorized b}' law for comp1tting the cost of 
educating inmates of public, semi-public and district children's homes, for the 
purpose of charging back to the school district of their former residence, before 
admission to the home, the cost of their education, is that set forth in Section 
7677, General Code, which by analogy, may be extended to apply to high school.> 
as well as elementary schools that i .. ,, "the average per capita cost except for 
impioveme11t and repairs," of maintaini11g the schools of the district. 

3. To determine the average per capita cost of maintaining a public school, 
consideration should be given to all items of expense of conducting the school; 
including the cost of transporting pupils. 

CoLUMBus, OHio, January 6, 1933. 

HoN. ALVIN F. WEICHEL, Prosecuting Attorney, Sandusky; Ohio. 

DEAR Sm :-This will acknowledge receipt. of your recent communication 
which reads as follows: 

"I am attaching herewith a letter from the Auditor of Eric County, 
which is self-explanatory. It seems under the ruling from the Prosecut­
ing Attorney of Cuyahoga County the Auditor of Cuyahoga County has 
refused to pay the transportation charge for educating children who are 
umler the supervision of the Cleveland Humane Society and Cuyahoga 
County Welfare Association, who are being educated in Erie County. 
The Cuyahoga County Auditor claims the charge for transportation under 
Section 7681 is illegal. 

Will you kindly advise as to whether or not Erie County is entitled 
to a payment for such transportation. If the payment for transportation 
as part of the costs of education outside of the County is not proper, I sec 
no reason why Erie County should be educating children belonging to 
Cuyahoga County at the expense of Erie County." 
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I gather from the letter of the auditor of your county to you, to whici1 
reference is made by you, that certain children who are wards of the Cleveland 
Humane Society and the Cuyahoga County Welfare Association are being main­
tained by those organizations in Huron Township Rural and :\Iilan Township 
Rural School Districts in Erie County and have been attending school in those 
districts. Accounts have been rendered to the county of their former residence, 
for the cost of educating these children, in accordance with Section 7677, General 
Code. The question has been raised by the Cuyahoga County authorities as to the 
right to include as a part of the cost of this education in the Erie County Schools 
the cost of transporting pupi"ls in the districts where these children attend school. 

These children would be regarded as being inmates of "semi-public children', 
homes," as that term is used in Section 7681, and cognate sections of the General 
Code. The payment of the cost of educating these children in the elementary 
schools is controlled by Sections 7676, 7677, 7678 and 7b81 of the General Code of 
Ohio, which sections read in part, as follows: 

"Sec. 7o76. The inmates of a county, semi-public or district children's 
home shall have the advantage of the privileges of the public schools. 
So far as possible such children shall attend such school or schools in the 
district within which such home is located. * * *" 

"Sec. 7677. On or about the first day of Februry and of August the 
superintendent of the school district in which the inmates of a county, 
semi-public or district children's home is located shall furnish the county 
auditor a detailed report showing the average per capita cost, of conduct­
ing a school at such home, or the average per capita cost, except for im­
provement and repairs, of all the elementary schools in such district in 
case such inmates attend such a school, for the preceding six months. 
Such report shall also give the names and former residence of all inmates 
in attendance at school, the duration of attendance, and such other infor­
mation as the county auditor may require to carry out the provisions of 
the next section." 

"Sec. 7678. A child who is an inmate of a county, semi-public or 
district children's home and who was previously a resident of the school 
district in which such home is located shall be entitled to an education at 
the expense of such school district, but any child who was not a resident 
of such school district shall be educated at the expense of the school 
district of its last residence. Any child who was not a resident of the 
school district within which such home is located prior to admission or 
commitment to such home, shall be educated at the expense of the 
district of its last residence. The county auditor upon receipt of the 
above report from the board of education shall, before making a semi­
annual distribution of taxes collected, estimate the amounts chargeable 
to the .various school districts for tuition of inmates of such home, and 
shall transfer to the proper school funds such amounts. 

In case there are inmates from another county, the county auditor 
of the county in which the home is located shall certify the amount to the 
auditor of the county of such children's residence who shall forthwith 
issue his warrant on treasurer of the same county for such amount, and 
shall proceed to apportion the proper amounts to the vario.us school 
districts of such county in the manner described above." 

"Sec. 7681. The schools of each district shall be free to all youth 
between six and twenty-one years of age, who are children, wards or 
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apprentices of actual residents of the district * * * Inmates of the 
proper age of county, semi-public and district childre;1's homes shall 
be admitted after the manner described in section 7676. * * * But all 
youth of school age living apart from their parents or guardians and who 
work to support themselves by their own labor, shall be entitled to attend 
school free in the district in which they are employed." 

It will be observed from the terms of the foregoing statutes that if cir­
cumstances are such that the districts in which the children in question formerly 
resided in Cuyahoga ·county, are responsible to the Erie County School Districts 
for the education of these children, the amount for which they are responsible is 
as set forth in Sections 7677 and 7678, supra. This cost, as set forth in the 
statutes, is: 

"* * * the average per capita cost except for improvement and re­
pairs, of all the elementary schools in such cfistrict * * *." 

Although these statutes specifically state that children, under the circumstance., 
mentioned, shall have the advantage of the privileges of the public schools of 
whatever grade in the district where they arc maintained, and, if they were not 
formerly residents of that district, their education should be "at the expense" 
of the school district of their last residence, no specific rule is set forth for the 
computation of that expense if the children attend a high school. It will be noted 
that the rule for computing this expense as set forth in Section 7677, General 
Code, specifically states that this expense is 'the average per capita. cost, except 
for improvement and repairs, of all the elementary schools in such district." 
Obviously, the average per capita expense of conducting the elementary school~ 
would not be a proper rule for determining the cost of educating a pupil in a 
high school. There is no statutory provision which expressly sets forth the manner 
of computing the cost of educating pupils in high schools under circumstances 
such as we have here. 

Section 7747, General Code, provides that the tuition of pupils who are eligible 
for admission to high !'.thool and who reside in districts in which no high school 
is maintained, shall be paid by the board of education of the school district in 
which they have a legal school residence, and provides further that: 

"* * * No more shall be charged per capita than the amount ascer­
tained by dividing the total expenses of conducting the high school at­
tended, exclusive of permanent improvements and repair, said total ex­
penses to include interest charges not exceeding five percent per annum 
and depreciation charges not exceeding five percent per annum, based upon 
the actual value of all property used in conduct!ng such high school, by 
the net annual enrollment in the high school." 

The rule stated above, does not specifically apply to the manner of computin~ 
the cost of educating an inmate of a public or semi-public children's home who 
attends high school. It indicates, however, a legislative intent, as does the rule 
for the computation of proper tuition charges for children attending elemen­
tary schools, as set forth in section 7677, supra, and section 7636, General Code, 
which is applicable under some circumstances, that the entire expense of main­
taining a school of whatever grade should be used as the basis for determining 
the per capita cost of educating the pupils who attend that school. 
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The cost of transporting pupils is, in my opmwn, as much a part of th~ 

expense of maintaining the school as is the salary of teachers or the cost of fu<"l 
or janitor service or any other cost that might be included in the expense of 
maintaining the schools. 

Inasmuch as the law provides that these classes of children shall have the 
advantages of the privileges of the public schools of the district wherein the 
home in which they are maintained, is locatt>d, they are certainly entitled to ;JI\ 
those benefits, and if the circumstances are such that they are entitled to trans­
portation under the law, that transportation should be furnished to them, as that 
is one of the advantages of the public schools. The law provides that the cost 
of their education should be paid by the district of their former residence, and 
I see no reason why the cost of transportation should not be included as one of 
the items of that cost of education as well as any other items of cost of main­
taining the school where they attend. 

I am therefore of the opinion that the cost of transporting pupils should be 
taken into consideration in determining the cost of educating inmates of public 
or semi-public children's homes where circumstances are such that the cost of that 
education is charged back to the district of the former residence of such inmates. 

It is not clear from the correspondence enclosed with your letter, whethr:r 
the Cuyahoga County Auditor's objection to paying transportation charges as 
you state, was because the bill rendered included items for transportation of these 
particular children, in addition to the average per capita cost of maintaining the 
schools of the district in which they attended school, or because transportation 
costs for all children in the district were included in the total cost of maintaining 
the schools of the district and thus became an element in computing the "average 
per capita cost" spoken of in Section 7677, General Code. 

Clearly, there is no authority for including as a part of the cost of educating 
these children the specific cost of their transportation in addition to the average 
per capita cost of maintaining the schools of the district. Circumstances might be 
such that these particular chlidren were not transported, yet the per capita cost of 
maintaining the schools of the district wherein they attended school which would 
be charged against the district of their former residence in Cuyahoga County, 
would include a proportionate share of the cost of transportation of children who 
were transported. Again, circumstances might be such that these were the only 
children transported in the district. In either case, the proper and only rule, 
authorized by law, for computing the cost of their education for the purpose of 
charging it against the district of their former residence, is that set forth in 
Section 7677, General Code, which is to determine "the average per capita cost 
rxcept for improvements and repairs, of all the elementary schools of the district." 

To compute this "average per capita cost" there should be taken into con­
sideration the cost of transporting pupils in the district, whether it be these 
particular pupils or others, as well as other costs of maintaining the schools and 
the per capita cost so determined, is all that can be charged against the district 
of the former residence of these pupils. By analogy, and consideration of other 
statutes, the average per capita cost may be determined for high school pupils as 
well as elementary pupils although there is no specific statute covering this matter. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


