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collected by special assesments and then reimburse such general ditch improvement 
fund from the proceeds of such assessments as they arc collected. 

2954. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

HIGH SCHOOL-TWO DISTRICTS UNITE TO CONSTRUCT A BUILD­
ING-BOARDS OF EDUCATION OF UNITED DISTRICTS MAY NOT 
PROCEED AS JOINT BOARD-JOINT COMMITTEE APPOINTED BY 
AUTHORITY OF STATUTE LIMITED TO MANAGEMENT. 

SYLLABUS: 
1. Where the boards of education of two adjoining school districts unite suclt 

districts for high school purposes by authority of Section 7669, General Code, and 
a high school committee is appointed, in accordance with the provisions of Sectio11 
7670, General Code, to manage said high school, there is no authority i11 the com­
mittee so chosen to purchase a site or let a contract for the erection of a building. 

2. There is no authority for two or more boards of education to organize and 
fmtction as a joint board for any purposes relating to the establishment or main­
tenallce of a joint high school or the co11struction of a joint high school building 
when their districts are ltnited for high school purposes by authority of Section 
7669, General Code. 

3. When, after two or more school districts become united for high school 
purposes and thereby a joint high school is established by authority of Section 
7669, General Code, it becomes necessary to construct a high school building for 
the said high school, the contract for the same should be let and the building 
erected by the boards of education of the united districts acting concurrently rather 
than as a joint board. 

CoLUMBUS, OHIO, February 17, 1931. 

HoN. ERNEST M. BoTKIN," Prosecuting Attorney, Lima, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your request for my opinion with reference to 

the following: 

"Where the boards of education of two adjoining school districts 
unite such districts for high school purposes as provided by Section 7669, 
General Code, and thereafter each district by vote of the electors, author­
izes a bond issue for the purpose of building a joint high school for the 
use of said districts, are the proceedings with reference to the contract for 
the construction of such building and the disbursement of the proceeds 
derived from the sale of such bonds within the duties of the joint high 
school committee provided by Section 7670 of the General Code, or 
should such proceedings be taken care of by the two boards acting as a 
joint board?" 

Sections 7669 and 7670, General Code, read as follows: 

Sec. 7669. "The .boards of education of two or more adjoining 
school districts, by a majority vote of the full membership of each board, 
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may unite such districts for high school purposes. Each board also may 
submit the question of levying a tax on the property in their respective 
districts for the purpose of purchasing a site and erecting a building, and 
issue bonds, as is provided by law in case of erecting or repairing school 
houses; but such question of tax levy must carry in each district before 
it shall become operative in either. If such boards have sufficient money 
in the treasury to purchase a site and erect such building, or if there is 
a suitable building in either district owned by the board of education that 
can be used for a high school building it will not be necessary to submit 
the proposition to vote, and the boards may appropriate money from their 
funds for this purpose." 

Sec. 7670. "Any high school so established shall be under the man­
agement of a high school committee, consisting of two members of each 
of the boards creating such joint district, elected by a majority vote of 
such boards. Their membership of such committee shall be for the same 
term as their terms on the boards which they respectively represent. Such 
high school shall be free to all youth of school age within each district, 
subject to the rules and regulations adopted by the high school committee, 
in regard to the qualifications in scholarship requisite for admission, such 
rules and regulations ·to be of uniform operation throughout each district." 

The question submitted in your inquiry has been considered by two former 
Attorneys General, and the conclusion reached in these former opinions has since 
been followed. in the administration of the law relating to the establishment of 
joint high schools and the construction of joint high school buildings. In 1916, the 
then Attorney General, in an opinion reported in the published opinions for that 
year, at page 1100, said with reference to the purchase of a site and the construc­
tion of a joint high school building where a joint high school has been established: 

''The site should be purchased and the high school building erected 
by the boards of education of the several united districts." 

In a later opinion by the then Attorney General in 1917, which opmwn IS 

published in the Opinions o.f the Attorney General for that year, at page 247, it is 
said, after quoting the provisions of Sections 7670 and 7671, General Code, which 
latter statute relates to the appropriation and expenditure of funds for the main­
tenance and support of a high school after the same has been established: 

"It is clear from the provisions of these sections that the only author­
ity conferred upon the high school committee is that of managing the 
high school established by the boards of education, and I am, therefore, 
of the opinion that the high school committee of four members provided 
for by Section 7670 of the General Code would have no authority to pur­
chase a site for and let a contract for the erection of a high school build­
ing thereon either with or without an attempted grant of authority to do 
so on the part of the respective boards of education, for I see nothing in 
the provisions of any of the sections above considered authorizing the 
respective boards of education to delegate the authority imposed on them 
to provide for the erection of or to otherwise establish a high school." 

Upon consideration of the foregoing opinions the conclusions therein reached 
appear to be sound, and I am therefore of the opinion that where the boards of 
education of two adjoining school districts unite such districts for high school 
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purposes, by authority of Section 7669, General Code, and a high school committee 
is appointed, in accordance with the provisions of Section 7670, General Code, to 
manage said high school, there is no authority in the committee so chosen to pur­
chase a site or let a contract for the erection of a building. 

In view of the specific provisions for separate action of the several boards of 
education in effecting a union of the districts for high school purposes, the ab­
sence of provision for joint action of the boards in respect to any matters in 
relation to such united districts and the further provision that where a tax levy 
is authorized to be submitted, each board must submit the same and the require­
ment that it carry in each district before it shall become operative in either, the 
legislative intent seems faintly clear that the several boards act separately with 
reference to all matters within their control pertaining to joint high schools estab­
lished by authority of Section 7669, General Code. 

Besides, there is no authority for the organization and functioning of a joint 
board composed of the several boards interested in a joint high school with respect 
to matters pertaining to such school, and we must therefore conclude that in the 
purchasing of a site for such a school and the construction of a joint high school 
building thereon the several boards of education interested must act separately 
and concurrently rather than jointly. 

2955. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General . 
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SCHOOL MONEYS - QUALIFICATION OF DEPOSITORY - WHEN 
BOARD OF EDUCATION MAY CHOOSE A BANK OUTSIDE SCHOOL 
DISTRICT. 

SYLLABUS: 
When a board of education has contracted with a bank in the district for the 

deposit of its school moneys and the said bank is not qualified under the law to 
receive on deposit all the moneys coming into the hands of the treasurer of the 
school district, and there is no other bank in the district willing to receive said 
moneys, furnish the proper security therefor and pay at least two per cent interest 
on said deposit, the said board of editcation may lawfully contract with a bank 
outside the district and com·eniently located, which offers the highest rate of 
interest, not less than two per cent and furnishes the proper security for the 
deposit of the district's surplus moneys over and above what may be deposited m 
its regular depository. 

CoLUMBus, OHIO, February 17, 1931. 

HoN. C. G. L. YEARICK, Prosewting Attorney, Newark, Ohio. 
DEAR Snc-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Pursuant to Section 7604 of the General Code of Ohio, the Board 
of Education of Pataskala Village School District, in Licking County, 
provided for the deposit of all moneys coming into the hands of its treas­
urer into the Peoples Bank of Pataskala. The amount of the bond given 
by the bank is $20,000.00. 


