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COMPATIBLE-INCOMPATIBLE OFFICES-PERSON MAY 
SERVE AS MEMBER COUNTY CHILD WELFARE BOARD 
AND M.ElVIBER PRIVATE WELFARE AGENCY-COMPATJ­
BLE-PERSON MAY NOT SEI{VE AS COUNTY BUDGET 
COMMISSIONER AND MEMBER COUNTY CHILD WEL­
FARE BOAH.D-INCOMPATIHLE-OVET~RULED lN PART 
BY OPI~lON 3524, JANUARY 7, 1939. 

SYLLABUS: 
1. No question of incompatibility of offices or violation of law 

arises when one person serves at the same time as member of the count::• 
child welfare board and me1nber of a private welfare agency. 

2. One person may not at the same time serve as budget commis­
sioner and member of the county child welfare board as the duties of 
these offices ma!?e them incompatible. 

CoLUMBUS, OHIO, December 22, 1938. 

Bureau of Iuspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GEKTLE:1>IEN : This will acknowledge the receipt of your recent 

communication. Your letter reads as follows: 

"May we respectfully request your opinion upon the fol­
lowing: 

"1. May the offices of lVIember of the County Child 
Welfare Board, appointed under authority of Section 3092, 
General Code, and Member of a private welfare agency, be held 
by the same person at the same time?" 

"2. May the position of County Budget Commissioner, a 
title used by an assistant clerk of the board of county comi~1is­
sioners who aids the board in the budget and appropriation mat­
ters, and Member of the County Welfare Board be held by the 
same person at the same time?" 

Section 3092, General Code, referred to in your letter provides: 

"In any county where such home has not already been pro­
vided, the board of county commissioners may enter into a con­
tract for the care of its neglected or dependent children with a 
county children's home in another county, or with any institution 
or association in the state which has for one of its objects the 
care of dependent or neglected children, provided such institution 
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or association has been duly certified by the division of charities, 
department of public welfare; or the board of county commis­
sioners may pay reasonable board and provide suitable clothing 
and personal necessities as well as medical, dental and optical 
examination and treatment of dependent or neglected children 
who may be placed in the care of private families within the 
county. Provided that in each case such dependent or neglected 
children shall be duly committed to the aforesaid institution or 
association or placed in the care of a private family by the 
juvenile court as provided by law; or with the approval of the 
division of charities, department of public welfare, when in the 
judgment of the county commissioners the best interests of the 
dependent and neglected wards of the county will be subservcd 
thereby, they may appoint a county child welfare board of five 
members to serve without compensation, such appointments to 
be subject, as far as applicable, to the provisions of Sections 
3081 and 3082 of the General Code. Such board shall have the 
same powers and duties relative to dependent and neglected 
children as are now given to trustees of county children's homes, 
so far as applicable, particularly relating to the appointment of 
visitors for the finding and supervision of family homes for such 
children. Such a county child welfare board shall appoint a 
suitable person to serve as executive officer of the work under 
its supervision and upon such terms of remuneration as available 
funds will warrant." 

Preceding this section are Sections 3081 to 3089, General Code, which 
provide for the general and special responsibilities of trustees of the 
county children's homes expressly referred to in Section 3092, supra. 
Of these sections, Section 3082-1, General"'Code, provides that accounts 
payable shall be examinee\, approved and paid by a majority of the 
trustees. By virtue of the same section the trustees arc further charged 
with the inspection and examination of the whereabouts of wards which 
have been placed in homes or agencies for care. Section 3089, General 
Code, authorizes the trustees to contract with persons, hospitals and 
other agencies for the care and treatment of children needing special 
accommodation. These responsibilities all fall upon a member of the 
county child welfare board by virtue of Section 3092, supra. 

\iVhere a member of the child welfare board is also an official of 
a private welfare agency there is no question of incompatibility of offices 
presented, for an officer of a private agency is of course no public official. 
Moreover, an examination of those sections of the Ohio General Code 
prohibiting the interest of public officials in public contracts reveals no 
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section prohibiting the type of contract 111 question. Section 12912, 
General Code, refers to services but only includes officers and employees 
of municipal corporations and townships. Sections 12910 and 12911. 
General Code, refer only to contracts for property, supplies, and insur­
ance. ]n view of these facts and the custom of strict interpretation of 
penal statutes, none of the sections above discussed can apply to the 
instant case. 

There is, moreover, no general law which I can find which prohibits 
one person from holding the offices in question. No section of the Code 
requires a member of the county child welfare board to give full time 
service. I am, therefore, constrained to hold that one person may at the 
same time serve as a member of the county child welfare board and a 
member of a private welfare agency. 

Before leaving this question, however, I cannot avoid commenting 
that inasmuch as a county welfare board member must approve payment 
of accounts with agencies and persons rendering services to the board, 
and must as a matter of official duty inspect and pass upon all homes 
and institutions wherein children under care of the Board are placed, 
it is at least an act of bad taste and questionable public policy for a board 
member to permit contractual relationships with a private agency of 
which he is a member. By such action he would certainly lay himself 
open to the suspicion of having used his official connection to further 
his private interests. Certainly this should be a voided to say nothing of 
any situation which would prevent the unhampered and responsible ex­
ercise of his duties as to examination and inspection of all places where 
children under care of the board are placed. 

Your second question relates to one who serves as county budget 
commissioner and member of a county welfare board at the same time. 

I am informed that the county budget commissioner is in fact an as­
sistant clerk of the board of county commissioners who aiel the board 
in budget and appropriation matters. Acting in such a capacity the 
budget commissioner has the responsibility of setting out appropriation 
schedules and budget estimates for the inspection and approval of the 
commissioners. 

Under section 3092, supra, discussed herein, the county child welfare 
board is organized after the pattern of the boards of trustees for children's 
homes. Such being the case a member of the child welfare board would 
also have the responsibility of making up estimates to cover services and 
various expenses for the institutions and homes caring for their wards. 
Jn an Opinion of the Attorney General for 1934, Volume T, No. 2247, 
page 115, it was clearly set forth that certain administration expenses 
were a matter f01· the children's home trustees to determine and set in tfie 
first instance. 
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The time-honored common law rule as to incompatibility of offices 
may be found in Throop on Public Officers, Sections 33 and 34 wherein 
it is stated: 

"Offices arc said to be incompatible when from multi­
plicity of business in them they cannot be executed with care 
and ability, or when, their being subordinate and interfering 
with each other it induces a presumption that they cannot be 
exercised with impartiality and honesty." 

It follows that where one person is at the same time a member of 
the child welfare board and a county budget commissioner, he cannot in 
every instance exercise the duties of each office without having· one 
office subordinate to or a check upon the other. As such, he is bound to 
review and in some manner pass upon estimates submitted by the welfare 
board of which he is a member through the county commissioners. 

In view of this fact one person may not at the same time serve as 
budget commissioner and member of the county child welfare board. 

In specific answer to your questions it is my opinion that, 
1. No question of incompatibility of offices or violation of law arises 

when one person serves at the same time as member of the county child 
welfare board and member of a private welfare agency. 

2. One person may not at the same time serve as budget commis­
sioner and member of the county child welfare board as the duties of these 
offices make them incompatible. 

3441. 

Yours truly, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-BOND ISSUE-PREPARATION OF 
RESOLUTION, NOTICES, LEGAL PAPERS, ETC. NOT 
SUCH DUTIES AS IMPOSED BY SECTION 4761 G. C.­
BOARD HAS AUTHORITY TO EMPLOY AND COMPEN­
SATE PERSON FOR SUCH WORK-CITY SOLICITOR 
MAY BE SO ENIPLOYED- EXPENSE- TRIPS- HOW 
PAID-SERVICE FUND. 

SYLLABUS: 
1. The preparation of a resolution, notices, certificates and other 

necessary legal papers that are required to be prepared in order for the 


