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WELFARE, DEPARTMENT OF-POOR RELIEF, LOCAL OBLI­

GATION AND AUTHORITY NOT RESTRICTED BY §5105.07, 
RC, H.B. 592, 101st GENERAL ASSEMBLY-LOCAL AUTHOR­

ITY NOT RESTRICTED IN SUPPLEMENTING ASSISTANCE 

FROM DIVISION OF AID FOR THE AGED. 

SYLLABUS: 

Section 5105.07, Revised Code, as amended by House Bill No. 592, 101st 
General Assembly, imposes no statutory restrictions upon the obligation and authority 
of local relief officials to furnish hospitalization or medical care as poor relief to 
qualified recipients, or to supplement any such assistance which such persons may 
receive from the state division of aid for the aged. 

Columbus, Ohio, September 17, 1957 

Hon. Margaret A. Ireland, Director, 

Department of Public Welfare 
Columbus, Ohio 

Dear ~fadam : 

I have before me your request for my opinion which reads m part 

as follows: 

"* * * As a result of budgetary limitations it has been neces­
sary for the Department of Public Vvelfare to limit the amount 
of medical assistance that can be paid to Aid for Aged recipients 
under the provisions of Section 5105.07. This limitation will 
result in certain need for medical care and hospital care being 
unmet by the State Department of Public \Velfare and the ques­
tion has arisen as to whether or not the county or local relief 
areas can legally supplement the assistance given by the State, 
and whether or not there is in fact a duty upon the county relief 
authorities to furnish such hospital care in cases where the 
State does not have sufficient funds to meet the need. 
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"* * * A number of the Prosecuting Attorneys throughout 
the State have advised the county welfare directors that the 
amendment of Section 5105.07 relieves the county of all respon­
sibility relative to the health care of the needy aged in their com­
munity and we are, therefore, requesting your opinion speci­
fically to -the following questions: 

( 1) Can the county or local relief areas supplement the 
medical assistance provided by the state where such state aid is 
insufficient to meet the actual need of the recipient? 

(2) Is there an obligation upon the county or local relief 
authority to furnish the aged needy persons within their district 
with medical care in the event that the amount paid by the state 
for medical care is insufficient to meet the actual need?" 

Prior to the enactment of House Bill No. 592 by the 101st General 

Assembly, Section 5105.07, Revised Code, read in pertinent part: 

"* * * In cases of extraordinary need * * * an additional 
payment of not to exceed two hundred dollars in any calendar 
year may be made * * * for medical, dental, optometrical, or 
hospital care. * * *" 

House Bill No. 592, supra, amended Section 5105.07, Revised Code, 

to remove the two hundred dollar per annum limitation, this section, as 

amended, reading in pertinent part: 

"* * * Aid shall not exceed sixty-five dollars a month. In 
cases of extraordinary need and in so far as not to conflict with 
the basis of need established under federal law, an additional pay­
ment may be made to the recipient or, at the option of the divi­
sion, to other persons or agencies in accordance with schedules 
of payment for medical, surgical, dental, optometrical, hospital, 
or necessary nursing and convalescent care, and medical supplies 
and drugs, required because of illness or disability of a recipient 
of aid under this section and within the rules and regulations of 
the division. Such schedules of payment shall be adopted for 
each county by the division * * *." 

Clearly, this amendment was enacted to liberalize and increase the 

benefits available to persons who qualify for assistance under the aid for 

aged statutes, not in any way to restrict or extinguish any statutory pro­

vision for additional assistance which such persons had been receiving or 

were entitled to receive under the provisions of Sections 5113.01, et seq., 

Revised Code, under which a system of poor relief is administered by 
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local relief authorities. In this connection, note the following provisions 

in Section 5113.03, Revised Code: 

"Poor relief shall be given on a budgetary basis and shall 
be sufficient to maintain health and decency, taking into account 
1Jhe requirements and the income and resources of the recipient. 
The receipt of other forms of public assistance shall not prevent 
the receipt of poor relief if additional need exists." 

under the two hundred dollar limitation, it had been necessary m 

certain cases, for county poor relief agencies to supplement the aid for 

aged payments when the cost of hospitalization exceeded the statutory 

ceiling. In the situation you describe, it appears that although the statutory 

limitation has been removed, budgetary restrictions have made it impossible 

for the division of aid for the aged ,to bear the entire cost of hospitali7.ation 

for qualified recipients. \Vhen pay for hospital and medical care is 

curtailed by lack of funds by operation of law, i.e., by reason of the amounts 

of legi,sfative a:ppropriations, it is apparent that the "additional need" 

therefor, mentioned in Section 5113.03, supra, is increased rather than 

dimini,shed. If ,such "additional need"' :ictuaJ.ly exists, I do not consider 

.that amended Section 5105.07, Revised Code, implies a prohibition of 

supplemental payment of poor relief, especially in the light of Section 

5105.08, Revi<sed Code, which states: 

"Sections 5105.01 to 5105.29, inclusive, of ,the Revised Code 
shall be liberally construed. Such :,octions shall not repeal any 
other act or part of an act providing for the support of the poor 
except in so far as it is plainly inconsiSltent wivh sections 5105.01 
,to 5105.29, inclusive, of the Revised Code, and such sections shall 
be construed as an additional method of supporting and providing 
for the aged poor." ( Empha:sis added.) 

It is plain, therefore, that Section 5105.07, Revised Code should not 

be construed to limit re1ief to which a recipient may be entitled tmder 

Chapter 5113., Revised Code. 

That poor relief includes medical care and hospitalization is clear 

from the language of the statute which defines it. Section 5113.01, Revised 

Code, reads : 

"Poor relief means food, clothing, shelter, the services of a 
physician or surgeon, dental care, hospitaliza:tion, and other com­
modities and services necessary for the 111ai11tena11cc of health and 
decency. * * * (Emphasis added.) 

https://ictuaJ.ly
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One of my predecessors, in Opinion No. 2543, Opinions of the At­

torney General for 1947, page 632, .pointed out th,~t it is the duty of a 

local relief authority -tD fumish hosipitaJ care as a part of poor relief. It is 

thus to be •seen that under Section 5105.07 and 5113.01, et seq., Revised 

Code, the obligation to furnish hospitalization and medical care to the 

aged from within a county relief area is the joirnt obligation of both the 

state division of aid for the aged and the local relief authorities. The 

obligation of each is entire, and was so created by t he General Assembly 

to provide adequate relief for those who need it in the eve

0

nt that one of 

the designated agencies is unable to provide it. 

It is, therefore, my opinion and you are advised ,that Section 5105.07, 

Revised Code, as amended by House Bill No. 592, 101st General As,sem­

bly, imposes no statutory rest-ri0tions -upon the obligations and authority oi 
local relief officials to furnish hosipi.talization or medical care as poor relief 

to qualified recipients, or to supplement any such assistance which such 

persons may receive from the state division of aid for the aged. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




