
.\TTORXEY GEXER.H,, 921 

1973. 

PRESrDE~TIAL DELEGATE BALLOTS-PREPARATIOX OF SA:\!E BY 
SECRETARY OF STATE. 

SYLLABUS: 

/11 the preparatiou of preside1ztial delegate ballots, where there are qualified cal!­
didates at least equal to the 1111111ber to be elected, the Secretary of State is 1101 autlzor­
i::rd to lcat•e a si11gle bla11k li1ze or space at the l'lld of the list of ca11didates for such 
office. 

CoLr~un.:s, 0Hro, April 14, 1928. 

HoN. CLARENCE]. BROWN, Secretary of Stale, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your recent communication re­
questing my opinion as follows: 

"\Ve request your opinion as to whether or not blank spaces shall be 
left upon the Presidential Delegate ballot, in which the elector may, if he de­
sires, write the names of persons other than those appearing upon the ballot 
for delegate." 

Your question pertains to candidates for delegates to the national convention. 
Your attention is directed to the provisions of Section i of Article V of the Consti­
tution of Ohio as follows: 

"Section 7. * * * Each candidate for such delegate shall state his 
first and second choices for the presidency, which preferences shall be printed 
upon the primary ballot below the name of such candidate, but the name of 
no candidate for the presidency shall be so used without his written authority." 

In this connection also, your attention is further directed to the provisions of 
Section 4954, General Code, as follows: 

"Sec. 4954. * * * Each person seeking to be elected as delegate or 
alternate to such national convention shall file with his declaration of can­
didacy and certificate, a statement in writing signed by him in which he shall 
state his first and second choice for nomination as candidate of his party for 
the presidency of the United States and the state supervisor of elections shall 
not permit any declaration of candidacy and certificate of a candidate for 
election as such delegate or alternate to be filed unless accompanied by such 
statement in writing; providing always, however, that the name of no can­
didate for the presidency shall be so used without his written consent. The 
name of such first and se::ond choice for nomination as candidate for the 
presidency of each candidate for election as such delegate or alternate shall 
be printed and appear on the primary ballots immediately below the name of 
such candidate in such a way as to clearly disclose the preference of each 
candidate. * * *" 

While some question might be raised as to the right to vote for any one for 
delegate to a national convention who has not made a statement of choice, I find it 
unnecessary to pass upon this question in view of the lack of statutory authority to 
provide a blank space. In so stating, however, it should be understood that I am 
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assuming that in each instance there are avowed candidates at least equal in number 
to the delegates to be elected. 

Section 5025, General Code, containing the general prm·isions relative to the 
printing of ballots, is as follows: 

"All ballots shall be printed on the best quality, number two, book paper, 
in black ink, and, with the exception of the heading, which shall be in display, 
in brevier type, the name or designation of the office in lower case, and the 
name of the candidate therefor in capital letters, with a space of at least 
one-fifth of an inch following each· name. The name of each candidate shall 
be printed in a space defined by ruled Jines, and with a blank square on its left, 
enclosed by heavy, dark lines. If upon a ticket there is no candidate or candi­
dates for a designated office, a blank space, equal to the space that would be 
occupied by such name or names if they were printed thereon with the blank 
spaces herein provided for, shall be left." 

The only statutory provision that I have been able to find requiring a single blank 
line or space at the end of the list of candidates for each different office is the one 
contained in Section 5028, General Code, as follows: 

"The names of candidates for municipal offices and the names of can­
didates for township offices shall be printed upon separate ballots, unless the 
corporate limits of the municipalities are identical with those of a township. 
Separate ballots shall be provided in all townships and in municipalities hav­
ing a population of less than two thousand in which no primary is had for 
making nominations, which ballots so intended for the use of voters shall 
be so arranged and printed that the names of all candidates, whose nomina­
tions for any offices specified in the ballot have been duly made, will be 
grouped under the designation or title of the office for which nominated, in 
alphabetical order according to surnames. A single blank line or space shall 
be left at the end of the list of candidates for each different office." 

This section governs the form of ballot in all those townships and municipalities 
in which no primary election has been held. It will be noted that by the last sentence 
of this section it is provided, "A single blank line or space shall be left at the end of 
the list of candidates for each eli fferent office." 

In an opinion of this department, reported in Opinions, Attorney General, 1915, 
Volume 2, page 1988, the syllabus is as follows : 

"Upon the ballot for township officers, in townships in which no primary 
elections have been held, there should be provided at the end of the list of 
candidates for each rarticular office a number of blank lines or space equal 
to the number of electors authorized to be elected to the designated office 
and electors may vote for such electors, other than those whose names are 
printed upon the ballot, as they may choose by writing in the blank space or 
spaces the name of their choice and placing a cross mark in front of the name 
so written in." 

The concluding paragraph on page 1990 of the above mentioned opinion is as 
follows: 

"Xo purpose for providing blank spaces at the end of lists of candidates 
can be suggested other than that electors may write therein the names of such 
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electors as they may desire to be elected to that office and express their choice 
for that elector by placing a cross mark in front of the name so written on 
the ballot, and I am therefore of opinion that electors may lawfully write in 
the names of electors and vote for the person whose name is so written in the 
manner suggested." 
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These are the only provisions for blank spaces in ballots and, as you will observe, 
Section 5028, General Code, is only applicable in township and municipal elections. 
Section 5025, General Code, clearly only authorizes a blank space where there is no 
candidate or candidates for a designated office and there exists no authority otherwise 
to provide a blank space on the ballot for delegates to national conventions. 

Specifically answering your question, therefore, it is my opinion that in the 
preparation of presidential delegate ballots where there are qualified candidates at 
least equal to the number to be elected, you are not authorized to leave a single blank 
line or space at the end of the list of candidates for such office. 

1974. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney General. 

CANAL LANDS-DUTY OF DIRECTOR OF HIGHWAYS TO SURVEY 
ABANDONED PORTION OF MIAMI AND ERIE CANAL-USE OF GEN­
ERAL APPROPRIATION. 

SYLLABUS: 

1. Under the Provisions of Sections 14153-5 and 14153-6, General Code, it is the 
duty of the Director of Highways, as soo11 as it may be practicable, to cause surveys to 
be made of that portion of the. Miami and Erie Cmzal abandoned by the provisions of 
Amended Smale Bill No. 39 (112 v. 388-390), together with maps and plaus of the 
same; mzd further, to make a plat or plan showing the highway proposed to be con­
structed thereon, its length, grades and width and so much of the caual proPerty as 
may be used for sllcl~ highway purPoses. 

2. In carr:ying out the provisions of Sections 14153-5 and 14153-6, General Code, 
the Director of HighwaJs is autlzori:;ed to use general appropriations made to the De­
partmeut of Highways for the purpose of employing engineers, clerks, aud other em­
ployees, in paying wages and the necessary tra·ueliug expenses of persons employed in 
carrying out the provisions of said sections, and likewise auy other general appropri­
atio11 made to such department that may be necessary to accomplish the duties of the 
Director of Highways under said sections. 

CoLUl\!!lus, OHio, April 14, 1928. 

HoN. GEORGE F. ScHLESINGER, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your communication of recent date re­
questing my opinion, as follows: 

"Sections 14153-5 and 14153-6 of the General Code, being Sections 5 and 
6 of amended Senate Bill I\ o. 39, enacted at the last session of the Legis-


