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OPINION NO. 98-007 

Syllabus: 

1. 	 In accordance with Robert's Rules ofOrder, actions of the State Teachers Retirement 
Board are governed by the principle that, when a quorum is present, action may be 
taken by a majority of the members who vote on a particular matter, excluding those 
who abstain. 

2. 	 When all nine members of the State Teachers Retirement Board are present, and 
when five members abstain from voting on a particular motion and the remaining 
four members vote in favor of the motion, the motion is carried. 

To: Herbert L. Dyer, Executive Director, State Teachers Retirement System of Ohio, 
Columbus, Ohio 

By: Betty D. Montgomery, Attorney General, January 29, 1998 

We have received your request for an opinion relating to the legal effect of abstentions. 
Your specific question is whether, in a meeting of the State Teachers Retirement System 
Board, a motion carries upon a vote of four yeas and five abstentions, assuming that all nine 
members of the Board are present. 

Your question arose from a meeting at which all nine members of the Board were 
present. On a particular vote, five members abstained and the remaining four members cast 
affirmative ballots. It was submitted that the motion did not pass because it did not receive 
the affirmative vote of a majority of the members present, but that position has since been 
challenged. The question is whether the four affirmative votes were sufficient to pass the 
motion, even though they constituted less than a majority of the members present. 

In order to address your concerns, let us first look to the provisions of law governing the 
State Teachers Retirement System. The State Teachers Retirement System is established 
pursuant to RC. Chapter 3307. See RC. 3307.03. It is administered and managed by the 
State Teachers Retirement Board, which is authorized to adopt rules necessary for the 
fulfillment of its duties and to adopt policies governing the operation of the System. RC. 
3307.04. Pursuant to this grant of authority, the Board has adopted a policy stating that 
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"Roberts' Rules [sic] are observed except where the Board has superseded them." State 
Teachers Retirement System of Ohio, Board Policies 15 (rev. March 1995). 

It does not appear that the Board has taken any action to supersede Robert's Rules on the 
matter of determining a voting result. Therefore, we turn to those rules to determine how the 
vote in question should be construed. 

Robert's Rules sets forth the general principle that, unless a rule provides otherwise, the 
basic requirement for approval of an action is a majority vote. Gen. H. Robert, Robert's Rules 
ofOrder, Newly Revised, 4,395 (9th ed. 1990). The term "majority vote," when used without 
qualification, means "more than half of the votes cast by persons legally entitled to vote, 
excluding blanks or abstentions, at a regular or properly called meeting at which a quorum 
... is present." [d. at 395. Under this general rule, if a quorum is present, action can be' taken 
by a majority of the votes cast, excluding blanks or abstentions. 

Applying this rule to the situation at issue, we find first that a quorum was present 
because all nine members were in attendance. l We turn then to the number of votes cast by 
persons legally entitled to vote, excluding abstentions, and find that it was four. A majority 
vote would thus be more than half of the four votes actually cast-or three votes-so that the 
affirmative votes of four members would clearly constitute a majority vote and would carry 
the motion in question. 

Robert's Rules notes that there may be modifications of the majority vote requirement. 
Unless otherwise specified, the set of members to which the proportion of votes required 
applies "is always the number of members present and voting." Id. at 397. That proportion, 
however, could be changed by a particular body to require a majority of the members 
present or of the entire membership. [d. at 398. 

There is no indication in the instant case that any such modification has been effected 
with respect to votes of the Board. It appears, further, that such a modification might be 
undesirable, at least with respect to the regular business of the Board, because it could make 
it difficult for the Board to transact its ordinary business. 

If a majority of the members present must vote for an action in order to pass it, it is 
impossible for an entity to act if half its members abstain from a particular vote. [d. at 398. 
This result is problematic. especially considering the fact that members are required by 
ethical principles to refrain from voting on questions in which they have direct personal or 
pecuniary interests not common to other members of the organization. [d. at 402; see also, 
e.g., R.C. 102.03; R.C. 2921.42; R.C. 2921.43; 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-061. A decision to 
abstain may be the proper exercise of a member's responsibilities, rather than an abdication 
of the member's duties. See, e.g., Gogate '\I. Ohio State Univ., 42 Ohio App. 3d 220, 224, 537 
N.E.2d 690, 693 (Franklin County 1987) ("[t]he reasons for an abstention are too numerous 
for speculation"): 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-061. 

In accordance with Robert's Rules, then, actions of the State Teachers Retirement Board 
are governed by the principle that, when a quorum is present, action may be taken by a 
majority of the members who vote on a particular matter, excluding those who abstain. 
Therefore, when all nine members of the Board are present, and when five members abstain 

1"A quorum is such a number of the members of a body as is competent to transact 
business in the absence of the other members." State ex rei. Cline v. TnLStees of Wilkesville 
Township, 20 Ohio St. 288, 294 (1870). By statute, "[a] majority of the members of the state 
teachers retirement board constitutes a quorum for the transaction of any business." R.C. 
3307.09. In the instant case, all nine members of the Board were present so there is no issue 
concerning the presence of a quorum. See generally 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-047. 
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from voting on a particular motion and the remaining four members vote in favor of the 
motion, the motion is carried. 

The determination of a voting result on the basis of votes cast, as described above, has 
been upheld by Ohio courts in various circumstances. In 1881, the Ohio Supreme Court 
held, with respect to a city council, that when all members are present, those who refuse to 
vote in an election are deemed to have acquiesced in the choice of those who do vote, even if 
the number voting is less than a majority of the members present. State ex rei. Shinnich v. 
Green, 37 Ohio St. 227 (1881). The effect of this ruling is that members cannot, by refusing to 
vote, defeat the election or divest the body of the power to elect. [d. 

The Shinnich case considered an election and did not apply its general rule to the 
transaction of business by an entity, stating instead that in such instances the common law 
required that a majority of those present vote for a transaction. [d. at 234. However, the rule 
that action can be taken by a majority of those who vote has been applied by other courts to 
votes on matters other than elections. In particula:r, in Babyak v. Alten, the Lorain County 
Court of Appeals, considering a vote on the enactment of an ordinance, adopted the general 
rule "that the legal effect of refusing to vote is an acquiescence in the action taken by the 
majority of those who do vote." Babyak v. Alten, 106 Ohio App. 191,197, 154 N.E.2d 14, 19 
(Lorain County 1958); accord Gogate v. Ohio State Univ., 42 Ohio App. 3d at 223, 537 N.E.2d 
at 692 (considering the vote of a faculty committee on a question of tenure). See generally 
Annotation, Abstention from Voting of Member of Municipal Council Present at Session as 
Affecting Requisite Voting Majority, 63 A.L.R. 3d 1072 (1975). 

In 1912, the Hamilton County Court of Common Pleas applied to governmental bodies 
the rule that, when a quorum is present, action can be taken by a majority of those who vote, 
stating: 

The general rule applicable to boards, commissions and similar bodies or enti­
ties of a definite membership therefore applies, unless the statute otherwise 
specifically provides, to-wit, that a quorum consists of a majority of its mem­
bers, and that such quorum, due notice having been given of the time and place 
of meeting to all members, can exercise the powers of the commission; and 
further, that a majority of such quorum is the action of the body or commission. 

If the meeting is held at the proper time and place and after statutory notice 
has been given, or if the statute does not provide for the notice, then after 
reasonable notice, and if members refuse to attend, unless their absence makes 
a quorum impossible, or if they attend or refuse to vote, such refusal to attend 
or to vote does not preclude the vote of the majority of those voting upon the 
motion or resolution from being the action of the commission, even though such 
majority is less than a majority of the members of the entire commission. 

State ex reI. Green v. Edmondson, 12 Ohio N.P. (n.s.) 577, 588 (C.P. Hamilton County 1912) 
(citations omitted; emphasis added). In that case, the court considered a seven-member 
building commission and concluded that, when all members attended and three members 
refused to vote, the remaining four members "unless they divide equally, which is not 
alleged" could take action to organize the commission. [d. at 589. 

Your representative has expressed concern that application of the rule described above 
may be inconsistent with voting rules adopted in other contexts and particularly with 1957 
Op. Att'y Gen. No. 639, p. 213. In that opinion, one of my predecessors declined to adopt the 
rule tI,at an administrative board may act through the majority of a quorum and concluded, 
instead, that decisions of the Ohio Supreme Court supported only the more narrow rule that, 
when all members have received notice and a quorum consisting of a majority of the 
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membership is in fact present, an .administrative board may act through a majority of the 
membership. That opinion declined to accept as law in Ohio the dictum set forth in In re 
Slavens that an administrative board consisting of three or more members "in the absence of 
statutes to the contrary, may act through a majority ofa quorum consisting of a majority of 
the members, providing all members had notice and an opportunity to be present." In re 
Slavens, 166 Ohio St. 285, 286, 141 N.E.2d 887, 888 (1957) (citations omitted; emphasis 
added). 

This opinion does not reconsider the conclusion reached in 1957 Op. Att'y Gen. No. 639, 
p. 213 as it was applied to the situation there under consideration.2 We note, however, that 
subsequent to the issuance of 1957 Op. Att'y Gen. No. 639, p. 213, the United States 
Supreme Court cited the Slavens case and State ex rei. Green v. Edmondson among other 
authorities in support of the proposition that "[t]he almost universally accepted common­
law rule is ... in the absence of a contrary statutory provision, a majority of a quorum 
constituted of a simple majority of a collective body is empowered to act for the body." 
Federal Trade Comm'n v. Flotill Products, Inc., 389 U.S. 179, 183 (1967) (authorities cited in 
footnote 6); see also 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-047; 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-047, at 
2-109 ("[u]nder general principles of common law, if a body has a limited number of 
members, a majority of this limited number constitutes a quorum, in the absence of a statute 
or charter or bylaw provision to the contrary, and a majority of a quorum is empowered to 
act for the body"). 

For the reasons set forth above, it is my opinion, and you are advised, as follows: 

1. 	 In accordance with Robert's Rules ofOrder, actions of the State Teachers Retirement 
Board are governed by the principle that, when a quorum is present, action may be 
taken by a majority of the members who vote on a particular matter, excluding those 
who abstain. 

2. 	 When all nine members of the State Teachers Retirement Board are present, and 
when five members abstain from voting on a particular motion and the remaining 
four members vote in favor of the motion, the motion is carried. 

2 1957 Op. Att'y Gen. No. 639, p. 213, concerned the Board of Liquor Control, which then 
consisted of four members. That Board has been succeeded by the Liquor Control Commis­
sion, which consists of three members. R.C. 4301.022. Statutory language now states that 
the Commission may exercise its powers "by the vote of a majority of the commissioners." 
R.C. 4301.04. 
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