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STATE BOARD ARCHITECT EXA:l\HNERS-MEMBERS ENTITLED 
TO $10.00 PER DIEM WHILE ACTUALLY ENGAGED IN BUSI­
NESS OF BOARD-ANNUAL SALARY OF SECRETARY IS IN 
ADDITION TO PER DIEM COMPENSATION. 

SYLLABUS: 
1. A member of the State Board of Examiners of Architects is entitled to 

be paid ten dollars per diem while actually engaged i11 carr}•ing ont the instructions 
of the board in the performance of the ditties imposed upon such members by 
House Bill 282 of the 89th General Assembly. 

2. The annual salary provided for the secretary of the board in Section 
1334-2, General Code, is in addition to and not in lieu of the per diem compensa­
tion provided for the various members of such board. 

CoLUMBUS, OHIO, December 16, 1931. 

State Board of Exmni11ers of Architects, 8 East Long Street, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"The State Board of Examiners of Architects has asked that I 
request your opinion on the following questions: 

Can a member of this board be paid the per diem allowance 
for services rendered in carrying out the instructions of the board, 
alone or with one or more members of the board? 

Do the provisions of the last paragraph of Sec. 1334-2, Section 3, 
or any other part of this statute (H. B. 282) prohibit the secretary 
of the board from rendering services other than attending board 
meetings and being paid for same at the established per diem 
rate? 

The services hereinbefore mentioned are other than those set 
forth 111 the last paragraph of Sec. 1334-1, Section 2, and are some­
what as follows: Preparation of all application forms and files for 
same, form letters, card record files, examination papers; purchase of 
equipment; rental of office space, interviews with applicants and 
establishing proper contact with all state agencies who handle the 
affairs of the board. 

It would seem that the maximum annual salary as established 
for the secretary would be sufficient for most of .the time after the 
initial rush is over and the POntine work well established." 

Section 1334-1, General Code, provides that the secretary of the State 
" Board of Examiners of Architects shall be a member of the board and sets 

forth some of the duties of the board in the following language: 

"The said state board of examiners of architects shall meet for 
organization within sixty days after its appointment, and shall elect 
from its membership a president and a secretary, and also a vice 
president and assistant secretary, who shall act during the absence 
or disability of the president or secretary respectively. 
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The board shall adopt all necessary rules, regulations, and by­
laws, not inconsistent with this act and the constitution and laws of 
this state or of the United States, to govern its times and places of 
meeting for organization and re-organization, for the holding of 
examinations, for fixing the length of terms of its officers, and for 
governing all other matters requisite to the exercise of its powers, the 
performance of its duties, and the transaction of its business under 
the provisions of this act. 

The board shall hold examinations as hereinafter provided not 
less than twice annually, and shall issue to each successful applicant 
a certificate of qualification to practice architecture in the state of 
Ohio and shall impress on each certificate issued under the provis­
ions of this act the seal of the state of Ohio. 

The secretary of the board shall keep a true and complete rec­
ord of all proceedings of the board, and may employ such clerical 
assistance as the board may deem necessary." 

Section 1334-2, General Code, sets forth further duties of the members 
of the board and provides for their compensation as follows: 

"The board shall be charged with the duty of enforcing the pro­
visions of this act, and may incur such expenses as shall be neces­
sary, providing, however, that such expenses shall not exceed the 
revenue derived from the fees for examinations, registration, and 
other sources as hereinafter provided. 

All fees hereinafter provided for by the provisions of this act shall 
be paid to and receipted for by the secretary of the board, and shall 
be paid by him monthly into the state treasury to the credit of a 
separate fund to be known as the 'fund for the state board of ex­
aminers of architects.' Said fund shall be continued from year to year 
and, except as hereinafter provided, shall be drawn against only for 
the purposes of this act. Whenever, after January 1st, 1933, the 
net unencumbered balance in this fund on November tenth of any 
one year exceeds the sum of $1,000.00, this excess amount shall be 
transferred to the general revenue fund. 

All expenses incurred by the board shall be paid on requisitions 
signed by the president and secretary of the board and upon warrant 
of the state auditor, by the state treasurer out of the separate fund 
in the state treasury hereinbefore provided. 

Each members of said board shall be entitled to receive, as a 
part of the expense of the board, ten dollars per diem while actual­
ly engaged in attendance at meetings, in conducting examinations, 
br in the performance of their duties under this act. 

The members shall receive also, as a part of the expense of the 
board, the amount of actual traveling, hotel and other necessary ex­
penses incurred in the performance of their duties under this act. 

In addition to the above per diem allowance, the secretary shall 
receive a salary, which shall not exceed five hundred dollars per 
annum, paid as hereinbefore provided from the special fund herein­
before provided. He shall give a bond to the state of Ohio in the 
sum of $1,000 with· two or more sureties approved by the board con-
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ditioned for the faithful discharge of the duties of his office. The 
board may require a surety bond in which event the premium there­
on shall be paid by the board. Such bond with the approval of 
the board endorsed thereon shall be deposited with the secretary of 
state and kept in his office." 

From a careful reading of the fourth paragraph of the foregoing sec­
tion, I think it is clear that the compensation of ten dollars per day should 
be paid to the various members of the State Board of Examiners of Archi­
tec.ts, first, while actually engaged in attendance at meetings of the board, 
second, while actually engaged in conducting examinations of the board, and, 
third, while actually engaged in the performance of their duties under the law 
prescribing such duties, being House Bill No. 282 as enacted by the 89th 
General Assembly. It necessarily follows, therefore, that it is not necessary 
that the various members be engaged in attendance at meetings to be en­
titled to this allowance if such members a·re engaged in the performance of 
their duties under the act. 

Under the provisions of Section 1334-2, supra, the board is charged with 
the duty of enforcing the provisions of the act and should the board in the 
performance of this duty see fit in the interests of economy and efficiency 
to delegate to the various members certain duties in their various cities in 

·which they live in connection with the enforcement of the provisions of 
the act, the rendition of such services would in my judgment constitute the 
performance of their duties under the act for which the ten dollar per day 
compensation should be paid as set forth in Section 1334-2, General Code. 

You next inquire as to whether or not the annual salary provided for 
the secretary in the last paragraph of Section 1334-2, supra, should be con­
sidered as compensation in lieu of the per diem compensation allowed to 
each member of the board in the fourth paragraph of this section. Although 
it might seem that where an annual salary is provided· for the performance 
of the duties of the secretary, such salary should be construed as b~ing 

in lieu of the per diem compensation provided for the other members of 
the board, nevertheless it is expressly provided that the secretary shall 
be a member of the board and it is expressly provided that the annual sal­
ary of the secretary shall be "in addition to the above per diem allowance." 
Under these circumstances, it is my view that the language of the statute 
is not ·subject to construction, it being obvious that the legislature intended 
to provide for an annual salary for the secretary in addition to and not in 
lieu of the per diem compensation to which he may· be entitled as a mem­
ber of the board. There are, of course, certain duties of the secretary as 
such for which I do not believe it was contemplated by the legislature he 
should receive his per diem compensation. I refer to the provision that 
the secretary "shall keep a true and complete record of all proceedings of 
the board." Added to this duty may very properly be the usual duty of 
secretaries to handle general correspondence in the usual course of business 
and the duty of performing perhaps other duties which the board may 
delegate to the secertary. The preparation· of application forms, purchase 
of equipment, installation of card record systems, etc., which you mention 
and other extraordinary duties in connection with the establishment of the 
board as an efficient arm of the state government, do not constitute the 
statutory duties of the secretary as such, but rather the duties of the board 
and members thereof. Should the board impose these duties upon the secre-
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tary, he may very properly be said to be "engaged in the performance of 
· (his) duties under this act" as a board member, and entitled to his per diem 
compensation. 

Summarizing and in specific answer to your questions, it is my opinion 
that: 

1. A member of the State Board of Examiners of Architects is entitled 
to be paid ten dollars per diem while actually engaged in carrying out the 
instructions of the board in the performance· of the duties imposed upon 
such members by House Bill 282 of the 89th General Assembly. 

2. The annual salary provided for the secretary of the board in Section 
1334-2, General Code, is in addition to and not in lieu of the per diem 
compensation provided for the various members of such board. 

3859. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-UNAUTHORIZED TO PURCHASE GROUP 
INSURANCE FOR MEMBERS OF VOLUNTEER FIRE COM­
PANY. 

SYLLABUS: 
A board of township trustees may not legally spend money for the purpose 

of purchasing group insurance for the members of the volunteer fire department. 

CoLUMBUs, OHIO, December 16, 1931. 

RoN. RAYMOND E. LADD, Prosecuting Attomey, Bo·wling Green, Ohio. 

DEAR SrR:-Acknowledgment is made of your recent communication re­
questing my opinion on the following: 

"The Board of Trustees of Perrysburg Township are desirous of 
purchasing group insurance for members of their Volunteer Fire De­
partment. 

I informed them it was my opinion inasmuch as they were an 
administrative board that such expenditures would in my opinion be 
illegal, as your Department has ruled on numerous occasions that 
Volunteer Fire Department members are employes and protected 
under the Workmen's Compensation Act. 

I have found numerous opinions to the effect that Villages and 
municipalities may purchase group insurance for their firemen, but 
no opinion as to the right of a Board of Township Trustees to fur­
nish such protection for their firemen. I am not unmindful of an opin­
ion by the Attorney General's office that a Board of Education could 
not purchase group insurance for its teachers, but find that your De­
partment has also recently held that a Board of Trustees may pur-


