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POLICE EQUIPMENT FOR POLICE CONSTABLES APPOINTED 

BY TOWNSHIP TRUSTEES-TRUSTEES WITHOUT LEGAL 

AUTHORITY TO PURCHASE-SECTION 509.16 RC. 

SYLLABUS: 

Township trustees are without legal authority to buy police equipment for police 
constables appointed by them pursuant to the provisions of Section 509.16 of the 
Revised ,Code. 

Columbus, Ohio, February 9, 1954 

Hon. William A. Ambrose, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter asking my opinion as to the authority 

of the township trustees to purchase police equi,pment for regularly em­

ployed salaried police constables. The statutory provision relative to the 

appointment of -police constables is found in Section 509. 16 of the Revised 

Code, and reads as follows : 

"The board of township trustees may designate any qualified 
person as a police consta:ble. The board may pay each police con­
stable, from the general funds of the township, such compensation 
as the 1board by resolution prescribes for the time actually spent 
in keeping the peace, protecting ,property, and performing duties 
as a police constable. Such police constable shall not 'be paid 
fees in addition to the compensation allowed by the board for 
services rendered as a police constaJble. All constable fees provided 
for by section 509. r 5 of the Revised Code, where due for services 
rendered while the constable performing such services is being 
compensated as a police constable for his performance, shall be 
paid into the general fund of the township." 

Prior to the recent codification, this section appeared in substa..ritially 

the same form as Section 3348, General Code. In its earlier form that 

statute ,provided that, "The trustees of a township may designate any 

duly elected and qualified constables as police consta:bles." (Emphasis 

added.) A change was made in 1951, whereby the trustees, in making such 

appointment, are no ,longer required to designate a constable to act as police 
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constable, :but are authorized to designate "any qualified person" as such 
officer. 

The only other reference, so far as I have found, to the police con­

stable is that found in Section 1901.32 Revised Code, which is a part of 

the Municipal Court Act of 1951. This section reads in part: 

"(D) Every police officer of any municipal corporation or 
police constable of a township within the territory is ex officio 
a deputy bailiff of the court in and for the municipal corporation 
or township within which he is commissioned as such police 
officer or police constable, and shall perform such duties in respect 
to cases within his jurisdiction as are required of him by a judge 
of said court or by the clerk or bailiff or deputy ,bailiffs thereof, 
without additional compensation. * * *" 

It appears that the powers and duties of a police constable are in a 

measure related to those of an elected constable and that he is governed 

more or less by the laws relating to elected constables, although the present 

provision of the statute puts him, to a certain degree, in a class by himself. 

The statutes are silent as to any more definite enumeration of his 

duties, and there is no indication in the law that he acts under the orders 

of or subject to the control of the township trustees or of any other officer 

except in so far as he acts as a deputy bailiff to a municipal court. It 
would seem to follow from the statute relative to his appointment that the 

trustees could dispense with his services at any time they saw fit. 

The law is aibsolutely silent as to any provision by the township trus­

tees for his equipment or transportation. However, the same may be 

said as to elected constables. Both the police constables and the regularly 

elected constables manifestly have certain duties that would involve travel­

ing and they must incur some expense in that respect, as well as in ,pro­

viding certain equipment necessary or useful in their work. The regular 

constables are allowed mileage for the distance necessarily traveled by 

them in serving writs, orders and notices, to wit, 50¢ for the first mile 

and for each additional mile 15¢. There is no provision in the section 

relating to the appointment of police constables for allowing any mileage 

for their traveling. 

It would appear that the ,legislature has seen fit to leave police con­

stables as well as elected constables to their own resources in providing 

themselves means of transportation and other equipment suitable for their 

duties as peace officers. If there is a defect in the legislation on this 

subject, it must be remedied by the legislature. 
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I note a former opinion, to wit No. 1066, Opinions of the Attorney 

General for 1939, page 1518, in which it was held: 

"r. County commissioners by virtue of Section 2419, Gen­
eral Code, have the authority to purchase for the sheriff and his 
deputies the uniforms required by Section 12616-2, General Code. 

"2. Township trustees have no authority to purchase for 
constables the uniforms required by Section 12616-2, General 
Code." 

The uniforms referred to in the second branch of the aJbove syllabus, 

were those mentioned in Section 12616-2, General Code, requiring the 

state highway patrol and every other peace officer to wear a distinctive 

uniform while on duty for the exclusive or main purpose of enforcing the 

motor vehicle laws. The then Attorney General called attention to the 

authority given to the county commissioners by Section 2419 of the Gen­

eral Code, to provide all necessary equipment for the proper and con­

venient conduct of the various county offices. Attention was further 

called to several opinions in which by virtue of that section it was held 

that county commissioners could purchase necessary equipment for the 

sheriff and his deputies, such as handcuffs and pistols, a camera, police 

siren, and high powered rifles. Attention was further called to the fact 

that there was nothing in the statutes of a corresponding nature authoriz­

ing township trustees to furnish supplies or equipment for constwbles. 

It is true that the constables dealt with in that opinion were the elected 

constables who are not appointed or paid by the trustees, but I do not see 

that the .police constables are favored :by the law as to their police equip­

ment. In the absence of any such authority given to the township trustees 

by statute the then Attorney General applied the well esta:blished rule that 

public officers and boards created by statute, have only such powers as are 

expressly granted to them by statute or implied from the grant as neces­

sary for carrying out the powers granted. As to this proposition generally, 

see 32 Ohio Jurisprudence, pages 933 and 934. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

township trustees are without legal authority to buy police equipment for 

police constaJbles appointed by them pursuant to the provisions of Section 

509.16 of the Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


