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OPINION 65-6 

Syllabus: 

The position of county court judge and the position of 
county law librarian are incompatible. 

To: James I. Shaw, Auglaize County Pros. Atty., Wapakoneta, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, January 12, 1965 

I have before me your request which reads as follows: 

"I have been requested to obtain your formal 
opinion as to whether the offices of County Court 
Judge and Librarian of the County Law Library Asso­
ciation are compatible. 

"Our former Librarian of the County Law Li­
brary Association recently pass·ed away and one 
of the applicants for this position is one of 
the County Court Judges of this County. 



2-15 OPINIONS 1965 Opln. 65-6 

"Will you therefore advise me, at your early
convenience, if the Judge of this County Court 
could also serve as Librarian of the County I.aw 
Library?" 

Section 3375.48, Revised Code, provides that the board 
of trustees of. the county law library association appoint the 
county law librarian and that the judges of the court of 
common pleas in that county fix his salary. That section 
reads: 

"The judges of the court of common pleas
of any county in which there is a law library
association which furnishes to all of the mem­
bers of the Ohio general assembly, the county
officers and the judges of the several courts 
in the county admission to its library and the 
use of its books free of charge, upon the ap­
pointment by the board of trustees of such 
association of a person to act as librarian 
thereof, or of a person to act as librarian 
and not more than two additional persons to 
act as assistant law librarians thereof, 
shall fix the compensation of such persons,
which shall be paid from the county treasury.
In counties where not more than one judge of 
the court of common pleas holds regular terms 
of court at the same time, the compensation 
to be paid such librarian shall not exceed 
the sum of five hundred dollars per annum." 

S~ction 3375.51, Revis.ed Code, as amended by House Bill 
No. l, 1961, provides as follows: 

"In each county fifty per cent of all 
moneys collected by Judges of the county 
court of such county, accruing from fines, 
penalties, forfeited recognizances, and 
forfeited cash deposits, unless otherwise 
distributed by law, shall be paid to the 
board of trustees of the law library as­
sociation of such county by the county 
treasurer, upon the voucher of the county 
auditor within thirty days after such mon­
eys have been paid into the county treasury
by such Judges." 

The money received by the board of trustees of a law li­
brary association is to be used for the maintenance of the 
library. Section 3375.54, Revised Code, provides: 

"The money paid to the board of trustees 
of a law library association under sections 
3375.50 to 3375.53, inclusive, of the Revised 
Code, shall be expended in the purchase of 
lawbooks and in maintenance of such law library 
association." 

Since fifty per cent of all fines, etc., levied and 
collected by the county court judge may go to the board of 
trustees of the county law library association for the pur-
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pose of maintaining the library, the county judge is in a 
position to influence the operating budget of the law li­
brary in the exercise of his discretion as to whether fines, 
etc., should be imposed. 

This possibility brings these two positions within the 
reach of the rule expressed in State, ex rel. Baden v. Gibbons, 
17 Ohio I.aw Abs. 341, headnote six: 

"One person may not hold two positions of 
public employment when the duties of one may 
be so administered that favoritism and pref­
erence may be accorded the other, and result 
in the accomplishment of purposes and duties 
of the second position which otherwise could 
not be effected." 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that 
the position of county court judge and the position of county 
law librarian are incompatible. 




