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ROAD AND BRIDGE BUILDING AND REPAIR-INHERITANCE 

TAX PROCEEDS PAYABLE TO TOWNSHIP-§ 5731.53 RC­

SUCH FUNDS MAY BE USED FOR ROAD AND BRIDGE PUR­

POSES. 

SYLLABUS: 

Proceeds of inheritance taxes payable to a township under Section 5731.53, Revised 
Code, may be used by the trustees to the extent they deem necessary, for road and 
bridge building and repair. 

Columbus, Ohio, October 7, 1957 

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The Greene County Trustees have presented us with the 
question of whether or not they can use monies collected under 
Section 5731.53, Revised Code, to improve township roads. 

"In researching the question I found a 1931 Attorney Gener­
al's opinion wherein it was stated that in the event a township has 
no bonds or notes outstanding and no sinking fund or bone\ retire­
ment fund, the township portion of inheritance tax money should, 
under this section, be paid to the General Revenue Fund or Road 
and Bridge-Building Fund, etc. 

"Now the question presented is whether or not, in the event 
there are unretired bonds, the trustees could still, by resolution, 
authorize this money to be used for road purposes. An opinion 
from your office is respectfully requested. 

Sections 5731.01 to 5731.56, Revised Code, relate to the imposition, 

collection and distribution of inheritance taxes. Section 5731.53, Revised 

Code, provides in part as follows : 

"Fifty per cent of the gross amount of taxes levied an<l paid 
under sections 5731.01 to 5731.56, inclusive, of the Revised Code, 
shall be for the use of the municipal corporation or township m 
which the tax originates, and shall be credited as follows: 
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(A) To the general revenue fund in the case of a city; 

( B) To the general revenue fund of a village or to the board 
of education of a village, for school purposes, as the village coun­
cil by resolution may approve: 

(C) To the general re·venue fund or to the board of educa­
tion of the school district of which the township is a part, for 
school purposes, as the board of tnie•nship trustees by resolution 
rnay approve, in the case of a township. \Vhere a municipal cor­
poration is in default with respect to the principal or interest of 
any outstanding notes or bonds, one half of the taxes distributed 
under this section shall be credited to the sinking or bond retire­
ment fund of such municipal corporation, and the residue shall 
be credited to the general revenue fund. * * *" 

( Emphasis added.) 

It will be noted that while under the provisions of division "C" of 

this section, a portion of the proceeds of this fund belonging to the town­

ship may be appropriated and turned over to the board of education of the 

school district of which the township is a part, for school purposes, there 

is no compulsion that such action be taken and in the absence therm£ the 

portion coming to the township would go into the general revenue fund of 

the township. 

It should be noted that while there is provision for the payment of a 

part of the share belonging to a municipal corporation, to its sinking or bond 

retirement fund, under some circumstances, there is no like provision rel­

ative to the share belonging to the township. Referring to the 1931 opinion 

of the Attorney General to which you call attention, Opinion No. 3103, 

Opinions of the Attorney General for 193 l, page 484, it may be noted that 

that opinion was based upon a different state of the law then existing, and 

has no relevance to the present statute which I have quoted. 

Nor is there any direct reference in the present law to the use of this 

fund or any portion thereof for road or bridge building or repair. The only 

question then that appears to be involved in your inquiry is whether any 

portion of the funds which have accrued from the inheritance tax to the 

general revenue fund of the 1ownship may be used for road and bridge 

purposes. 

In this connection I call your attention to Opinion No. 3285, Opinions 

of the Attorney General for 1934, page 1438, wherein it was held: 

"Moneys may not be transferred from the general fund of a 
township to the road and bridge fund of such township except 
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pursuant to the provisions of Sections 5625-13a, et seq., of the 
General Code." 

In support of that conclusion it was said in the course of the opinion : 

"As you indicate, unless there is some authority to make this 
transfer other than that contained in Sections 5625-13a, et seq., 
General Code, (5705.15 R. C.) such court proceedings are re­
quired. 

''Since the only other general provisions for transferring 
funds are contained in Section 5625-13, General Code, (5705.14 
R. C.) it is necessary to determine whether or not this section 
authorizes such transfer as is contemplated. The only authority 
for transferring moneys from the general fund contained in this 
last mentioned section is set forth in paragraphs e and f thereof. 
Paragraph e relates to transferring funds from the general fund 
to the bond retirement fund and is, of course, not applicable. 
Paragraph f, however, provides that 'Moneys appropiated there­
for may be transferred from the general fund of a subdivision to 
a fund authorized by Sections 5625-11 or 5625-12 of the General 
Code or to the proper fund of a district authority.' 

"In view of these provisions of paragraph f of Section 
5625-13, supra, it remains to be determined whether or not Sec­
tions 5625-11 or 5625-12 of the General Code authorize the crea­
tion of a road and bridge fund. Both of these last mentioned 
sections refer to special funds that may be established in addition 
to those funds which are required to be established by Section 
5625-9. Section 5625-9, General Code, in paragraph d thereof re­
quires a special fund for each special levy and in paragraph f 
requires a special fund for each class of revenues derived from a 
source other than the general property tax which the law requires 
to be used for a particular purpose. The proceeds of the gasoline 
tax which are distributable to townships would clearly fall within 
paragraph f of Section 5625-9; and furthermore any township 
road levies would fall within paragraph d of such section. It 
follows, therefore, that the road and bridge fund to which it is 
desired to transfer moneys from the general fund is authorized 
by Section 5625-9, General Code, and not by Sections 5625-11 and 
5625-12, General Code. 

"It must accordingly be concluded in my opinion that mon­
eys may not be transferred from the general fund of a township 
to the road and bridge fund of such township except pursuant to 
the provisions of Sections 5625-13a, et seq., of the General Code. 

(Emphasis added.) 

The sections of the General Code there referred to have been carried 

into the Revised Code with very few changes. Section 5705.09, Revised 

Code, providing for the establishment of special funds, reads as follows: 
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"Each subdivision shall establish the following funds: 

(A) General fund ; 

(B) Sinking fund whenever the subdivision has outstand­
ing bonds other than serial bonds; 

(C) Bond retirement fund, for the retirement of serial 
bonds, notes, or certificates of indebtedness; 

(D) A special fund for each special levy; 

(E) A special bond fund for each bond issue; 

(F) A special fund for each class of revenues derived from 
a source other than the general property tax, which the law re­
quires to be used for a particular purpose; 

( G) A special fund for each public utility operated by a 
subdivision; 

(H) A trust fund for any amount received by a subdivision 
in trust." 

I call particular attention to division (F) which provides for a 

special fund for each class of revenue "derived from a source other than 

the general property tax, which the law requires to be used for a particular 

purpose." It will be noted that Section 5731.53, which I first quoted does 

not require the proceeds of the inheritance tax or any portion thereof to be 

used for any particular purpose, whereas the gasoline taxes which were the 

subject of the 1934 opinion, were, by law and later by constitutional pro­
vision, to be devoted to highway purposes only. 

Accordingly, it is my opinion that the township trustees have the right 

to use the proceeds of the inheritance tax for any township purpose, with­

out the necessity of putting them into a special fund or going through the 

proceedings for transfer referred to in that opinion. One lawful purpose 

under the control of township trustees is the building and repair of roads 

and bridges. See Sections 505.26 and 5549.09, Revised Code. 

If the funds in question were derived from a general tax levy for cur­

rent expenses I might agree that such funds should be put into such a fund 

as would properly reflect its unavailability for use for road purposes. There 

is a limitation in the tax law which would forbid the direct use of the general 

levy for road purposes. This is found in Section 5705.05, Revised Code, 

where it is provided that the "general levy" for curre111t expenses may be 

used "for carrying into effect any of the general or special pm,vers granted 

by law to such subdivision * * * but- excluding the construction, recon-
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struction, resurfacing or repair of roads and bridges in counties and town­

ships". 

Inasmuch, there fore, as proceeds of inheritance taxes are not desig­

nated by law for any special purposes, and are not the proceeds of a gen­

eral levy, there is no necessity for establishing a special fund as provided in 

Section 5705.09, Revised Code, and no occasion to resort to the statutes 

relative to the transfer of funds. 

Therefore, I do not consider that the 1934 opinion is applicable to the 

case which you present. 

It is my opinion that proceeds of inheritance taxes payable to a town­

ship under Section 5731.53, Revised Code, may be used by the trustees to 

the extent they deem necessary, for road and bridge building and repair. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




