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BOARD OF EDUCATION-DUTY TO CONSTRUCT AND REPAIR 
FENCES ENCLOSING SCHOOL LOTS-MAY NOT EXPEND SCHOOL 
FUNDS FOR INSTALLATION OF LIGHTING SYSTEM IN TOWN­
SHIP HALL. 

SYLLABUS: 
1. Under the provrsi011S of Section 7620, General Code, it is the duty of a 

board of education to build and keep in good repair fences e1Kiosing school lots. 
2. It is not within the ponwr of a board of education to pay from srhoo' 

funds, for a portion of the cost of installing a lighting system in a township hall. 

CoLUMBUS, OHio, May 11, 1934. 

HoN. I. K. SALTSMAN, Prosecuti11g Attomey, Carrollton, Ohio. 
DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"On behalf of the board of Education of the Orange Township Rural 
School District, I desire your opinion on the following propositions: 

First: Said school board owns a tract of land consisting of approxi­
mately two acres upon which their buildings are erected and which is 
unfenced. The Party owning the land on the north side thereof, desires 
to use his land adjoining the school land for pasturage purposes and is 
insisting that the school board erect a partition fence so as to prevent 
his cattle from entering on the school grounds and from there on to the 
public highway. 

The school board is not inclined to do this, but they desire your 
opinion as to whether or not they would be justified under the law in 
constructing or paying for the construction of one half of said partition 
fence, as provided in partition fence matters· under Section 5908, G. C. 
In your opinion, would the board be justified in expending money out of 
school funds for the purpose of assisting to erect this fence? Further, 
neither the school grounds nor the adjoining pasture land are located 
within the boundaries of the municipality nor are they parts of an allot­
ment outside of the municipality. 

Second: Within the limits of the incorporated villa.ge of Leesville, 
there is and has been for many years a building, the title of which 
stands in the name of the trustees of Orange Township. Said building 
being commonly known as the 'Township house'. For many years past, 
the board of education, the trustees of the township and the council of 
the village have used it as an office and meeting place for transaction of 
business coming before said boards. Heretofore, it has been lighted by 
kerosene lamps, but said boards desiring to keep up with the procession 
and use more modern means of lighting, now desire to have this building 
wired and lighted by electricity, so as to furnish better lighting facili­
ties and be up to the modern pace of the times. The proposition for 
furnishing this lighting system is that the trustees of the township shall 
pay one third, the village one third, and the board of education .one 
third of the actual costs thereof. 
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Question: V.'ould said board of education be authorized under the 
statute, to enter into this contract and spend and pay for the one third 
of said lighting out of the school funds? I might say that the board of 
education and the town council have had free use of this building all 
these years, and paid no rent for the same." 

With respect to your first question it may be noted that the matter is not 
controlled by Section 5908, General Code, which provides for the construction 
of partition fences. Provision is made for the fencing of school lots by Section 
7620, General Code, which reads as follows: 

"The board of education of a district may build, enlarge, repair and 
furnish the necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as 
plagrounds for children or rent suitable schoolrooms, either within or 
without the district, and provide the necessary apparatus and make ail 
other necessary provisions for the schools under its control. It also, shall 
provide fuel for schools, build and keep in good repair fences enclosing 
such school houses, when deemed desirable plant shade and ornamental 
trees on the school grounds, and make all other provisions necessary for 
the convenience and prosperity of the schools within the subdistricts." 

It will be noted from the terms of the above statute that school boards are 
charged with a duty to "build and keep in good repair fences enclosing such 
school houses". From this provision it would appear that a board of education 
is not only justified in expending money out of school funds for the purpose of 
enclosing a school lot with a proper fence, but that it is its duty so to do. 

Your second question involves the application of the principle that boards of 
education being creatures of statute have such powers and such only as are 
expressly granted to them by statute, together with such incidental powers as 
are necessary to carry out the express powers so granted. This principle of law 
is of universal application, and has been applied by the courts in many cases, 
among which may be cited the cases of State ex rei. Clark vs. Cook, 103 0. S. -~65 
and Schwing vs. McClure, 120 0. S. 235. 

I find no authority for a board of education to lease or rent property for 
the use of the board for holding meetings or for office purposes. Of course, 
a board of education is authorized and directed to hold meetings, and it is neces­
sary that the board have some place to meet. It has been almost the universal 
practice for boards of education to utilize the school buildings for this purpose 
as most board of education meetings especially in rural and village districts, arc 
held at times when the school buildings are not being used for school sessions. 
It is conceivable that in some districts, especially large city districts, it may be 
necessary to rent space for office purposes outside the school building and if 
such should be the case in the district to which you refer, it would be within the 
power of the board to rent a portion of the town hall. 

There is no authority extended to a board of education to contribute 
to the expense of constructing or maintaing a township hall. Authority is 
extended to village authorities by Section 3399, General Code, to unite with 
the township trustees in the enlargement, improvement or erection of a public 
building for the joint use of the township and the village but no similar 
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authority is extended to a board of eduction, and in the absence of statutory 
authority similar to that extended to village authorities, it is my opinion that 
a board of education does not have this power. It seems clear that a board 
of education may not enter into a contract with the township trustees for the 
paying of the cost of installing a lighting system in a town hall. Under 
some circumstances, and where the situation warrants, a board of education 
might agree to pay rental for the usc of a portion of the town hall for the 
purpose of holding its meetings and having its office. Thi5 would only be 
true in cases where it is not convenient and advisable to usc one of the school 
buildings for that purpose. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
1. Under the provisions of Section. 7620, General Code, it is the duty of a 

board of eduction to build and keep in good repair fences enclosing school 
lots. 

2. It is not within the power of a board of education to pay from schooi 
funds, for a portion of the cost of installing a lighting system in a township 
hall. 

Respectfully, 
JoHN vV. BRICKER, 

A ttomey General. 

2651. 

APPROVAL-FIVE BONDS FOR THE FAITHFUL PERFORMANCE 
OF THEIR DUTIES-PAUL H. ATZEL, INVESTIGATOR, DEPART-
l'viENT OF HIGHvVAYS-FRANK R. McGILL, INVESTIGATOR, 
DEPARTMENT OF H£GHWAYS-WILLIAM M. DITLINGER, 
INVESTIGATOR, DEPARTMENT OF HIGHWAYS-KARL E. 
BUSHONG, INVESTIGATOR, DEPARTMENT OF HIGHWAYS­
ALFRED F. TUCKER, INVESTIGATOR, DEPARTMENT OF HIGH­

WAYS. 

CoLUMBUs, OHIO, May 11, 1934. 

HoN. 0. V/. MERRELL, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm :-Y ott have submitted ftvc bonds, each in the penal sum of $2,000.00, 

with surety as indicated, to cover the faithful performance of the duties of 
the officials as hereinafter named: 

Paul H. Atzel, Investigator, Department of Highways-New York 
Casualty Company. 

Frank R. McGill, Investigator, Dcpar~r.1cnt of Highways-New 
York Casualty Company. 

William M. Ditlinger, I nvcstigator, Department of Highways­
New York Casualty Company. 

Karl E. Bushong, Investigator, Department of Highways-New 
York Casualty Company. 

Alfred F. Tucker, Investigator, Department of Highways-New 

York Casualty Company. 


