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STATE WARDS-STATUTE MUST PROVIDE FOR THAT STATUS BE­
FORE PERSO~ BECOMES WARD OF STATE-STATUS OF CHILD 
BORN TO WOMAN WHO IS AN INMATE OF STATE INSTITU­
TION-OBLIGATION OF COUNTY EXTE).JDS ONLY TO CHILDREN 
COMMITTED TO STATE'S CARE. 

1. A person does not become a ward of the state unless a statute e:rists which 
provides for that status. 

2. No statute exists which says that a child born to a woman who is an in­
mate of a state institution thereby takes the status of the mother. 

3. The obligation of the county, under section 1352-4 G. C. (109 0. L. 362), 
extends only to children committed to the state's care. Children receive!? by state 
institutious informally and not by virtue of a statutory proceeding are not included 
in said section. 

CoLUMBUS, Omo, September 8, 1921. 

DR. H. S. MAcA vEAL, Director, Department of Public Welfare, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of August 30 is at hand, reading thus: 

"A condition exists at the Institution for Feeble Minded, on which 
we find it necessary to request your opinion. 

Several young women admitted to the Institution for Feeble 
Minded have later become mothers. These children are now arriv­
ing at an age when some of them should be released from the insti­
tution. They are residents therein by sufferance, not having been 
technically committed to the institution, and the mothers of the 
children are not mentally competent to be released. 

The superintendent thinks it advisable to transfer some of these 
children to the children's bureau of the division of charities in order 
that they may be placed in suitable homes. Your opinion is respect­
fully requested on the following questions: 

(1) Are tl)ese children wards of the state because their moth­
ers are? 

(2) Can a transfer of such children be ordered by the director 
of public welfare to the division of charities without having the case 
brought before the juvenile court? 

(3) If a transfer is legally permissable, may the division of 
charities charge the expense for these children to the county from 
which the mothers were committed, as is done in other cases of de­
pendent children?" 

(1) It is clear that a person does not become a ward of the state unless 
a statute exists which provides for that status. No statute has been found 
which says that a child born to a woman who is an inmate of a state insti­
tution thereby takes the status of the mother. We must therefore conclude 
that the children you refer to are not wards of the state merely because 
their mothers are. 

(2) Section 1352-3 G. C. says: 

"The board of state charities shall, when able to do so, receive as its 
wards such dependent or neglected minors as may be committed to it by 
the juvenile court. County * * * homes or any institution entitled 
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to receive children from the * * * board of administration may, with 
the consent of the board, transfer to it the guardianship of minor wards 
of such institutions or board * * *. \Vhen necessary any children so 
committed or transferred to the board may be maintained by it in a suit­
able place until a p1·oper home is found * * *." 
Section 1352-4 G. C., as amended in 109 0. L. 362, says: 

''The actual traveling expenses of any dependent, neglected, crip­
pled or delinquent child and of the agents and visitors of said board 
shall be paid from funds appropriated to said board, but the amount 
of board, if any, paid for the care of such child and the expense for 
providing. suitable clothing and personal necessities, mental, medical, 
surgical, dental and optical examination and treatment, including 
massaging and other beneficial treatment and braces, artificial limbs 
and accessories and their upkeep and for the education when neces­
sary of a crippled child, shall be charged by the board of state char­
ities to the county from which such child was committed or trans­
ferred as provided in sections 1352-3, 1352-5 and 1352-8. The treasurer 
of each county, upon the warrant of the county auditor, shall pay to 
the treasurer of state the amount so charged upon the presentation 
of a statement thereof." The sum so received by the treasurer of 
state shall be credited to the fund appropriated for the purpose of 
maintaining the child placing work of the board." 
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Further provisions, of a general nature, on the subject of transfer from 
one institution to another are section 1841-4 G. C. (103 0. L. 176) and section 
1841-2 G. C. (103 0. L. 681), which read as follows: 

"Sec. 1841-4. Any minor having been committed to any state 
institution may be transferred by such 'The Ohio board of adminis­
tration,' to any other state institution, whenever it shall appear that 
such minor by reason of its delinquency, neglect, insanity, dependency, 
epilepsy, feeble-mindedness, or crippled condition or deformity, ought 
to be in another institution. Such board before making transfer shall 
make a minute of the order for such transfer and the reason -therefor 
upon its record, and shall send a certified copy at least seven days 
prior to such transfer, to the person shown by its records to have 
had the care or custody of such minor immediately prior to its com­
mitment; provided, that, except as otherwise provided by law, no 
person s_j1all be transferred from a benevolent to a penal institu­
tion." 

"Sec. 1841-2. All persons committed to any institution under the 
control and management' of the Ohio board of administration shall 
be considered as committed to the control, care and custody of such 
board. Upon resolution, duly entered upon the minutes of the 
board, any person committed to one of such institutions may, for 
reasons set forth in such resolution, be transferred to any other 
institution; provided that, except as otherwise provided by law, no 
person ~hall be transferred from a benevolent to a penal institution." 

The department of public welfare, by virtue of section 154-57 G. C. (109 
0. L. 124), succeeds to the powers and duties of the board of administration 
and board of state charities. 
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It will be observed that the above sections of the General Code providing for 
the transfer of minors have to do in each case with minors \\ho have been committed 
to the board of administration or to some state institution under the juris­
diction of the board. Said sections have no application to children who are 
in the situation of those mentioned in your letter-to-wit children who arc 
mere residents by sufferance at the state institution, and over whom the 
state has, as a matter of law, no right of custody or contrul. 

You are therefore advised that the director of public welfare is without 
authority to order the transfer of such children from the institution for 
feeble minded to the division of charities. In order to bring such children 
within the jurisdiction of said department of public welfare they must, if 
feeble minded, be committed by the probate court under section 1893 G. C.; 
or, if merely dependent, they must be committed by the juvenile court, pur­
suant to section 1653 G. C. 

( 3) Your third question has in effect been answered by what has already been 
said in answering your first and second questions. In addition, it is to be noted 
that section 1352-4 G. C. (109 0. L. 362) provides for charging board, etc., "to the 
county from which such child was com1l!itted or transferred as provided in sections 
1352-3, 1352-5 and 1352-8" (the last cited section referring to crippled children 
committed to the board of state charities temporarily for treatment). In other 
words, the obligation of the county under section 1352-4 G. C. extends only to 
children com111itled to the state's care. Children received by state institutions in­
formally and not by virtue of a statutory proceeding are not included in saki 
section. 
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Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

MOTOR VEHICLES-LIGHTS-VIOLATION OF AMENDED SENATE 
BILL NO. 156 (109 0. L. 219) IS IN DRIVING MOTOR VEHICLES 
UPO~ PUBLIC HIGHWAYS WHILE SUCH DEVICE IS OUT OF 
ADJUSTMENT-ACT DOES NOT REQUIRE MANUFACTURERS TO 
EQUIP PRODUCT WITH APPROVED LIGHTING DEVICE-PEN­
ALTY GOES TO USE. 

Under the provisions of sections 6310-1, 6310-2 and 12614-1 G. C., as c011tained 
in Amended Senate Bill No. 156, passed April 29, 1921, filed in the office of the 
Secretary of State May 16, 1921, relating to the regulations of lights upon motor 
'1!ellicles, held, 

1. That if a 1110tor vehicle is equipped with a device approved by the Director· 
of Highways and Public TVorks, it is nevertheless a 1·iolatio1z of the terms of said 
act to drive such 'l"rhicle upou the public highways while such device is out of the 
adjustment prescribed by such Director. 

2. That said act does not Tcquire uwnufac!urers of motor vehicles to equip 
their product with an aPf>rO'l•ed lighting device. The penalty of the act docs nut 
go to the JllallUfacture or sale of vehicles, but to the use of them upon the public 
hiyliwa::,'s. 

CoLUllmus, 0Hro, September 9, 1921. 

Departme11t of Highwa)'S a11d Public TVoTks, Division of Highways, Columbus, 
Ohio. 
GENTLEME:-1 :-The receipt is acknowledged of your communication of 

recent date, reading: 


