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question for the court to determine upon the hearing, the statute leaving the matter 
largely to the discretion of the court hearing the cause, which discretion would be 
reviewable as are the other questions involved. 

As the statut~ does not fLx any time for the hearing, but directs that the petitioners 
shall give notice by publication of the filing of the petition and of the time when it will 
be for hearing (Section 2298, supra), it is clear that the fixing of the time is left to the 
petitioners who should understand that this right impliedly carries with it the injunction 
that the time fixed must be a reasonable time and that their judgment in the matter is 
subject to review by the court. If the time thus fixed by them is in the opinion of the 
court a reasonable time, the petition may be heard at the time thus fixed. 

A literal reading of Section 2299, supra, would seem to require the court to hear 
the petition at the time stated in the notice, or as soon thereafter as convenient, and on 
request of the petitioners, to have the hearing in preference to all other cases on the 
docket. It would seem to me, however, that the statute contains no more than a 
directory provision to the effect that the court shall give the cause preference over other 
cases on the docket and that it should be heard within a reasonable time after the time 
fixed in the notice. The court has inherent power to control the business of the court 
and fix the sequence of the hearing of causes therein to the end that justice may be 
done to all persons seeking relief in the courts. 

Specifically answering your question, therefore, it is my opinion that the petitioners, 
when publishing the notice required by Section 2298, General Code, have authority 
to set a tentative date for hearing of their petition, which should be at such a time as 
to give opportunity to all persons interested to file objections thereto if they so desire. 
The petition may be heard at the date set by the petitioners if convenient to the court, 
and if not convenient to the court the hearing should await the court's convenience, 
which should be guided by the directory provision of Section 2299, General Code, to 
the effect that, upon request of the petitioners, the cause should be heard in preference 
to all other causes on the docket. The petitioners, in fixing the tentative date for the 
hearing, and the court, in hearing the cause, must be guided by what is reasonable and 
proper under the circumstances, any abuse of discretion on the part of either the pe­
titioners or the court being subject to review on appeal in the Court of Appeals and on 
proceedings in error in the Supreme Court. 

Notice of the filing, objects and prayer of the petition, and of the time when it will 
be for hearing", if published in a newspaper, shall be given by one publication in two 
newspapers of opposite politics, having a general circulation in the territory to be affected 
by such transfer, preference being given to newspapers published within the territory. 
If there be no such newspapers, the notice must be posted in ten most conspicuous 
places within the territory for the period of four weeks. 
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Respectfully, 
EDWARD C. TURKER, 

Attorney General. 

DEPARTMEXT OF PL'"BLIC WELFARE-NO AUTHORITY UNDER SEC­
TIONS 1819 AND 1820, GENERAL CODE, TO I~QUIRE INTO QUES­
TION OF LEGAL SETTLK\IEXT-Q"CESTION OF LEGAL SETTLEMENT 
AMONG COCNTIES OF STATE IS Jl.TRISDICTIONAL-CAXNOT 
LOSE LEGAL SETTLE:\IEXT. 

SYLLABUS: 

1. The Department of Public Welfare has no authority wlder Sections 1819 and 
1820 of the General Code to inquire into the question of legal settlement as betu·een counties 
in the state. 
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2. The question of the legal settlement of a person, whom it is sought to have committed 
to a state institution, as between counties in the state is a jurisdictional one whieh must be 
!determined by the court in which the proceeding is brought. 

3. A person who has acquired a legal settlement in a county of this state does not 
lose that legal settlement until another such settlement has been acquired as provided in 
Section 3477, General Code. 

COLUMBUS, OHIO, July 11, 1927. 

HoN. JoHN E. HARPER, Director, Department of Public Welfare, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-Permit me to acknowledge receipt of your request for my opinion 
as follows: 

"The parents of one John Doe, a feeble-minded minor, were born in 
Darke County, Ohio, where the boy was also born, and the family resided 
in that county until May, 1926. They then moved to Montgomery County 
where they lived until October, 1926, when they moved to Champaign County 
and have since resided in that county where they expect to make their perma­
nent home. The boy while definitely feeble-minded has never been so adjudged 
by any court. His condition since moving to Champaign County has be­
come such as to necessitate his institutional care for the protection of himself 
and society. The Judge of the Champaign County Probate Court while 
recognizing the boy's condition holds that he cannot hold the inquest inas­
much as residence in the county for twelve months is required to establish 
legal settlement necessary to give the court jurisdiction. The Darke County 
court holds that the parents have lost their settlement in Darke County 
through an absence of more than one year. 

Query: Which county, Darke or Champaign, has jurisdiction to hold an 
inquest in this case?" 

This question has been considered by my predecessors in office and discussed at 
length in well considered opinions. I refer especially to Opinions of Attorney General 
for 1917, Volume III, page 2037. The state of facts considered in that opinion are 
on all fours with the facts under consideration herein. 

You state in your communication t3at the young man in question is feeble·minded. 
The authority of the probate judge to act in such case is found in section 1893 of the 
General Code, which provides that a feeble-minded child shall be committed to the 
Board of Administration, now the Department of Welfare, and "admitted to the in­
stitutions for the feeble-minded in the same manner and by like proceedings as are 
provided for the commitment and admission of insane persons to the state hospitals 
for the insane." 

The proceedings referred to in said section are those prescribed in sections 1953, 
et seq., of the General Code. Section 1953 provides that a resident citizen of "the 
proper county" must file an application with the probate court "of such county" and 
an affidavit, which the statute prescribes must contain among other statements that 
the patient "has a legal settlement in------------ township, in this county." 

The opinion hereinabove referred to specifically held that the probate court has 
no jurisdiction to inquire into the question of feeble-mindedness or insanity unless 
the person to be adjudged has a legal settlement in the county in which the court has 
jurhdiction. 

I also find an opinion in the Opinions of the Attorney General for 1920, Volume I 
page 265, in which this question is discussed at length. The syllabus of said opinion 
reads as follows: 

14-A. G.-Vol. II. 
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"A probate court ha.s not jurisdiction in insanity ca.ses where the resi­
dence of the alleged insane person is known unless ~aid person has a legal 
settlement in the county. To acquire such a legal settlement the person 
must have lived in said county for a period of twelve consecutive months. 
However, in case the alleged insane person is a non-resident of the state, or 
his residence is unknown, the probate court may take jurisdiction for the 
purposes contemplated in sections 1819 and 1820, General Code." 

The requirements necessary to obtain a legal settlement are found in section 3477, 
General Code, which provides in part as follows: 

"Each person shall be considered to have obtained a legal settlement in 
any county in th·a state in which he or she ha.s continuously resiced and sup­
ported himself or herself for twelve consecutive months, without relief under 
the provisions of law for the relief of the poor, * * * " 

I assume that you have this question before you because of the prov1S1ons of 
sections 1819 and 1820 of the General Code, which sections read as follows: 

"Sec. 1819. If the judge or superintendent finds that the person whose 
commitment or admission is requested has not a legal residence in this state, 
or his legal residence is in doubt or unknown, and is of the opinion that such 
person should be committed or admitted to such institution, he shall notify 
without delay the Ohio board of administration, giving his reasons for re­
questing commitment or admission." 

"Sec. 1820. The Ohio board of administration by a committee, its sec­
retary, or such agent as it designates, shall investigate the legal residence of 
such person, and may send for persons and papers and administer oaths 
or affirmations in conducting such investigation. At any time after in­
vestigation is made, and before or after the admission, or commitment to 
such institution, a non-resident person whose legal residence has been estab­
lished may be transported thereto at the expense of this state." 

These sections were discussed in the opinion of the Attorney General for 1917, 
supra, and I find the .following language relative thereto: 

"These sections were also passed before the law making counties liable, 
and should be interpreted as they would be without the existence of such 
liability, and therefore would seem to apply to the question of residence in 
the state. . This application is made more probable by the concluding part 
of section 1820, which is a.s follows: 

'* * * At any time after investigation is made, and before or after the 
admission, or commitment to such institution, a nonresident person whose 
legal residence has been established may be transported thereto at the expense 
of this state.' 

It would therefore seem that the board of administration is given auth­
ority by this section to make an investigation as to whether the person is 
entitled at all to enter the institutions, and therefore to investigate only 
the question of residence in the state, and that the other question is not sub­
mitted to them, as between conflicting counties which is to have the expense. 
That quest·on did not exist at the time of this provision for the decision by 
the state board, and neither is it likely that a question which is principally 
one of financial liability would be so committed to a board or taken away 
from the ordinary tribunals for judicial decision of such questions." 
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It is therefore my opinion that you have no authority under sections 1819 and 
1820 of the General Code to inquire into the question of legal settlement as between 

· two or more counties in the state. The authority given by said sections is to inquire 
into the question of whether or not the person has a residence within the state so as 
to entitle him to be admitted to the institution. 

The probate court has no authority to commit a person who is not a resident of 
this state to a state institution, and when a nonresident is brought before it, the court 
proceeds as set forth in section 1819, supra, and thereafter your department proceeds 
as provided in section 1820, supra, and if you can determine the residence of the person 
you have authority to transport the patient to that place at the expense of the state. 

The question of jurisdiction as to whether or not the patient has a legal settle­
ment within the county is one which the committing court must determine, and, as 
stated in the former opinions, before a commitment can be made by a probate court 
it must find that the patient has a legal settlement in the county. 

It might seem that a recent opinion of the Supreme Court, viz., the case of Board 
of Commissioners of Summit County v. Commissioners of Trumbull County, decided 
May 25, 1927, is contrary to the above mentioned opinions. The syllabus in this 
case, which is reported in the Ohio Law Bulletin and Reporter for May 30, 1927, reads 
as follows: 

"\Vhen the parents of minor children are divorced, and the decree gives 
to the mother the sole and exclusive care, custody, and control of minor chil­
dren, the legal settlement of the mother thereby becomes the legal settle­
ment of the minor children; and when the mother thereafter, acting in good 
faith, moves to another county, taking the minor children with her, and 
intending to make the latter county the permanent home of herself and her 
minor children as well, and pursuant thereto the mother acquires a legal 
settlement in the county to which she thus moves, the minor children thereby 
acquire, through their mother, a legal settlement in the same county." 

This is not in conflict with these opinions as the facts are different. It has always 
been recognized that the legal settlement of the parent is the legal settlement of the 
minor children, and it is also true that the legal settlement of the husband is the legal 
settlement of the wife. In that particular case the mother had custody of the minor 
children and had a legal settlement in Trumbull County. She, together with her minor 
children, moved to Summit County where she was married to a person who had a 
legal settlement in Summit County. The court held that the marriage of the mother 
to the person who had a legal settlement in Summit County was sufficient to give her 
a legal settlement in that county, and likewise her minor children. This was by virtue 
of the marriage of the mother and did not require a year's residence without assistance 
therein. 

I find no opinions upon the question of whether or not a person who has a legal 
settlement in one county retains that legal settlement until one is acquired in another 
county of the state or he moves out of the state. I am of the opinion, however, that 
in this respect the same principle would apply to legal settlement as is applied to legal 
residence. It is a well established rule that a person may and does retain a legal resi­
dence at one place until he abandons such residence by intent and establishes a legal 
residence elsewhere. Intent, however, has no bearing on the question of legal settle­
ment, and it would reem that a person who has a legal settlement in one county does 
not lose that legal settlement until he ha~ acquired a legal settlement outside the county. 
This, however, i~ a question for the probate court to determine. 

It is therefore my opinion that: 



1218 OPINIONS 

(1) The Department of Public Welfare has no authority under Sections 1819 
and 1820 of the General Code to inquire into the question of legal settlement as be­
tween counties in the state. ' 

(2) The question of the legal settlement of a person, whom it is sought to have 
committed to a state institution, as between counties in the state is a jurisdictional 
one which must be determined by the court in which the proceeding is brought. 

(3) A person who has acquired a legal settlement in a county of this state does not 
lose that legal settlement until another such settlement has been acquired as provided 
in Section 3477, General Code. 

717. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

ANNEXATION OF ONE OR MORE TOWNSHIPS TO A MUNICIPAL 
CORPORATION-APPORTIONMENT OF NET INDEBTEDNESs­
ADJUSTMENT OF UNENCUMBERED BALANCES- ADJUSTMENT 
MADE BY COUNTY AUDITOR MUST BE ACCEPTED BY ORDI­
NANCE OR RESOLUTION OF MUNICIPALITY. 

SYLLABUS: 

Upon the annexation of a portion of one or more townships to a municipal corporation 
within which township tax leuiesfor the payment of township debts do not apply, the auditor 
of the county in which the township is located shall apportion the existing net indebtedness 
of the township between the te1ritory transferred to the municipal corporation and the un­
annexed portion of the township or townships in the proportion that the total tax duplicate 
for the annexed territory bears to the total tax duplicate remaining in and for the unannexed 
portion of the township or townships. The portion of said net indebtedness apportioned 
to the territory annexed shall be assumed and paid by the municipal corporation. A 
like adjustment shall be made of the unencumbered balances of the funds of the township. 
The annexation shall not be effective until the apportionment as made by the county auditor 
shall be accepted by ordinance m· resolution of the council or other legislative authority of 
such municipal corporation. 

CoLUMBUS, OHIO, July 11, 1927. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your recent communication 
reading as follows: 

"The Bureau is making an examination of the affairs of the City of 
Akron and is in receipt of a letter from its examiner, which reads: 

'On August 2, 1927, Senate Bill No. 290, an act to supplement Section 
3557 of the General Code, relative to the division of funds and indebtedness 
when territory is annexed to a municipal corporation, goes into effect. The 
following situation is now existing in the City of Akron relative to the annexa­
tion of a part of Tallmadge Township, known as Goodyear Heights Sub­
division No. 1: 


