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OPINION NO. 72-069 

Syllabus: 

1. Section 3317.02 (A) (7), Revised Code, does 
not authorize the State Department of Education to certify 
school nurses per se. (Opinion Uo. 2995, Opinions of the 
Attorney General for 1962, and Opinion No. 900, Opinions 
of the Attorney General for 1959, approved and followed.) 

2. Nurses certified under the provisions of Chapter 
4723, Revised Code, and employed by a board of education 
pursuant to Section 3313.68, Revised Code, are "teacher 
personnel properly certified" for the position of school 
nurse under Section 3317.02 (A) (7), Revised Code. 

3. For purposes of computations under Section 
3317.02 (A) (7), Revised Code, educational service personnel 
funded under Section 3317.06 (F), Revised Code, or from 
federal sources, are not excluded. 
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To: 


By: 


as 

Martin W. Essex, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Education, Columbus, Ohio 

William J. Brown, Attorney General, August 22, 1972 

I have your request for my opinion, which reads 
follows: 

'The State Department of Education is 

required by Section 3317.02 to approve the 

employment distributions of 'educational 

service personnel.' Specifically, Section 

3317.02 (A-7), states in pertinent part: 


'educational service personnel' 

includes counselor, libraria~s, 

visiting teachers, and school 

nurses who are teacher nersonnel 

properly certified for such 

positions, the employment distri 

butions of whom is approved by the 

State Department of Education. 


"Pursuant to the provisions of Sections 

3310.07 (J) and 3319.23, the State Board of 

Education has duly adopted standards for the 

certification of counselors, librarians and 

visiting teachers. The certification of 

nurses is governed by Chapter 4723 and accord 

ing to 1962 O.A.G. 2995 of the State Board of 

Education is without authority to certificate 

school nurses per se. In practice, some 

nurses, certificated under Chapter 4723, have 

taken the necessary colle~e work and have been 

certificated as teachers. 


"To effectively administer the provisions 

of Section 3317.02 your opinion is requested 

on the following questions: 


"l. Does Section 3317.02 (A-7), as 

modified by Am. Sub. H.B. 475, provide 

authorization for the State Department

of Education to certificate school nurses 

per se? 


"2. Shall nurses certificated under 

the provisions of Chapter 4723, and employed 

pursuant to Section 3313,68, be considered 

as 'teacher personnel properly certified 

for such position' under the provisions of 

Section 3317.02 (A-7)? 


"3. In the administration of Section 

3317.02 (A-7) shall the State Department 

of Education exclude those educational 

service personnel funded under Division (F) 

of Section 3317.06 of the Revised Code or 

from federal sources--as is mandated for 

the requirement of 35 classroom teachers 

per 1000 pupils under Section 3317.02 (A-6)?" 


Section 3317.02 (A) (7), Revised Code, enacted by 
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Amended Substitute House Bill No. 475, effe6tive December 20, 
1971, reads as follows: 

"If a school district does not employ 
full-time equivalent educational service 
personnel equal in number to five per cent 
of the full-time equivalent classroom 
teachers employed by the district, not to 
exceed thirty-five classroom teachers per 
one thousand pupils, on the first day of 
October of the fiscal year for which the 
payment is made under this division, a 
deduction shall be made as follows: 

''(a) Divide the number of the district's 
full-time equivalent education service person­
nel employed on such date by one hundred 
seventy-five one hundred thousandths: 

'·(b) Subtract from the district's average 
daily membership the quotient thus obtained· 

"(c) Multiply the difference thus obtained 
by thirty-two dollars. 

"'For purposes of this determintation and 
calculation 'educational service personnel' 
includes counselors, librarians, visiting 
teachers, and school nurses who are teacher 
personnel properly certified for such positions, 
the employment destribution of whom is approved 
by the state department of education.' 

The above language refers to school nurses as "teacher 
personnel.'' Section 3319.23, Revised Code, reads in part 
as follows: 

"The state board of education shall establish 
standards and courses of study for the preparation 
of teachers, shall provide for the inspection of 
institutions desiring to prepare teachers, shall 
approve such institutions as maintain satisfactory 
training procedures, and shall properly certificate 
the graduates of such approved courses and insti­
tutions.'· 

It may be argued on the basis of these two Sections 
that the State Board of Education is authorized to certify 
school nurses. However, such a construction would conflict 
with the clear intent of the statutes relating to certification 
of teachers and nurses. As your request for my opinion points 
out, the certification of nurses is governed by Chapter 4723, 
Revised Code. I can find no indication that the legislature 
intended to require that nurses be certified by the State 
Board of Education as well, in order to practice nursing in 
schools. 

In Opinion No. 2995, Opinions of the Attorney General 
for 1962, my predecessor held as follows: 

·section 3319.22 (K), Revised Code, does 
not authorize the certification of registered 
nurses employed as school nurses under Section 
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3313.68, Revised Code, as pupil-personn~l 
1:10rkers. {Opinion No. 900, Opin:!,ons of the 
Attorney General for 1959, page 613, approved 
and followed.)" 

Section 3313.68, Revised Code, authorizes boards of 
education to employ school nurses. Section 3319.22, Revised 
Code, specifies the grades and types of teaching certificates. 
Division (K) of that Section, under which it was felt that 
school nurses could be fit, if anywhere, reads as follows: 

"Pupil-personnel workers, valid for the 
conduct of all home-school--community relations 
incident to the adjustment of pupils to the 
facilities available for their education; 

My predecessor's holding that school nurses could not be 
certified by the State Board of Education is dispositive of 
your first question. I see no need to discuss that Opinion 
in detail, and merely note,that it is a correct statement 
of the law both then and now. In it, my predecessor explains 
the rationale behind teacher and nurse certification, as follows: 

"Finally, it should be noted that the 
profession of nursing is regulated in its own 
right under Chapter 4723, Reiised Code, by a 
state nursing board. Thus, a certified teacher 
and a registered nurse are like in that the 
competence of each is certified to by a state 
agency: more particularly, the certification 
is made by an agency competent to act in the 
particular field under its jurisdiction." 

He further expresses a clarification which should be repeated: 

"In passing, I call your attention to a 
sentence in my prior opinion reading (at page 616): 

'''Nothing in this opinion should be construed, 
however. as preventing a board of education from 
hiring a school nurse on a part-time basis, and 
also from retaining the same person as a part-time 
pupil--personnel worker, provided, such person can 
otherwise meet the requirements established by 
the state board of education for certification 
for such position.•" 

His Opinion was based on Opinion }Jo. 900, Opinions of 
the Attorney General for 1959, l'lhich provides a lucid dis­
cussion of this matter. 

The foregoing discussion answers your first and second 
questions. School nurses are certified by t'.1e Board of 
Nursing Education and !Jurse Registration under Chapter 4723 
not by the State Board of Education; and nurses so certified 
are "teacher personnel properly certified for such position" 
under Section 3317.02 (A) (7). 

In response to your third question, Section 3317.02 (A) (6) 
expressly excludes from its computation teachers funded under 
Section 3317.06 (F), Revised Code, or from federal sources. 
But Section 3317.02 (A) (7), dealing with educational service 
personnel, contains no such exclusion. I conclude that the 
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legislature intended to apply such an exclusion only to 
Section 3317.02 (A) (6). 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

l. Section 3317.02 <A) (7), Revised Code, does not 
authorize the State Department of Education to certify 
school nurses per se. (Opinion No. 2995, Opinions of the 
Attorney General for 1962, and Opinion No. 900, Opinions 
of the Attorney General for 1959, approved and followed.) 

2. Nurses certified under the provisions of Chapter 
4723, Revised Code, and employed by a board of education 
pursuant to Section 3313.68, Revised Code, are "teacher 
personnel properly certified" for the position of school 
nurse under Section 3317.02 (A) (7), Revised Code. 

3. For purposes of computations under Section 3317.02 
(A) (7), Revised Code, educational service personnel funded 
under Section 3317.06 (F), Revised Code, or from federal 
sources, are not excluded. 




