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SEWERAGE SYSTE:\I-PRELIWXARY SURVEY TO DETER:\IINE AP­
PROXIMATE COST-:\IUXICIPALITY HAS KO AUTHORITY TO IS­
SUE BONDS FOR SUCH SURVEY-HOW SUCH WORK :\fAY BE COl\f­
PENSATED. 

SYLLABUS: 
A municiPality may uot issue bo11ds for the purpose of paying the cost of a pre­

limhzary survey to be made with the view of determini11g the approxima.te cost of the 
co11structio11 of a proposed sewerage system. _fn the event, howi?'"Jer, bmzds arc to be 
iss·ued for the construction of such a s:ystem, the cost of such prelimiuary survey may 
properl:J• be included as part of the cost of constructing sztc'h system. 

CoLUMBUs, OHio, September 2, 1930. 

HoN. FORREST E. ELY, Prosccuti11g attomey, Batavia, Ohio. 
DEAR Sm :-Your letter of recent date is as follows: 

"The village of L. has been ordered by the Board of Health to construct 
a sewerage system. 

Before the question can be submitted to the voters for bond issue, it would 
be necessary that a preliminary survey be made, in order to obtain infor-· 
mation as to the approximate cost. The preliminary survey would cost eight. 
hundred ($800.00) dollars. 

Can the village of L. issue bonds in the amount of $800.00 without sub~ 
mitting this question to the electors, it not being for any permanent improve­
ment but for plans and specifications for a proposed public improvement?" 

Section 2293-2, General Code, being part of the Uniform Bond Act, provides 
that "The taxing authority of any subdivision shall have power to issue the bonds 
of such subdivision for the purpose of acquiring or constructing, any permanent 
improvement which such subdivision is authorized to acquire or construct." 

The term "permanent improvement" is defined in paragraph (e) of Section 2293-1, 
General Code, as follows : 

"'Permanent improvement' or 'improvement' shall mean any property, 
asset or improvement with an estimated life or usefulness of five (5) years 
or more, including land and interests therein, and including reconstructions, 
enlargements and extensions thereof having an estimated life or usefulness of 
five years or more. Reconstruction for highway purposes shall be held to 
include the resurfacing but not the ordinary repair of highways." 

Section 2293-19, General Code, provides that "The taxing authority of any sub­
division may submit to the electors of such subdivision the question of issuing any 
bonds which such subdivision has power to issue." It will be observed that the 
question of issuing only such bonds as a subdivision has power to issue may be 
submitted to the electors. Under the provisions of Section 2293-14, General Code, 
setting forth the limitations of net indebtedness which may be incurred by a mu­
nicipal corporation, there are limitations as to the amount of bonds which may be 
issued by a municipality without authority of the electors. These limitations, how­
ever, are not in any way dependent upon the purpose of a provosed issue but are de­
pendent upon the financial condition of the corporation. Irrespective, therefore, of 
whether or not a proposed bond issue is to be submitted to the electors, it is neces-
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sary to determine the existence of authority to issue bonds for the purpose of paying 
the cost of a preliminary survey of a proposed sewerage system. 

While such a survey as is contemplated may have an estimated life of five years 
or more, it is obvious that it is neither an asset nor an improvement until such time 
as it is adopted and the sewerage system installed. I have little difficulty, therefore, 
in concluding that such a preliminary survey is not of itself a "permanent improve­
ment" as defined in Section 2293-1, supra, for which bonds may be issued by a mu­
nicipality under the provisions of Section 2293-2. It is well established that municipal 
corporations and public officials have only such powers as are conferred by law 
and in the absence of any legislature authority to issue bonds and incur indebted­
ness for any given project, such authority does not exist. 

It must be borne in mind that in the event bonds are to be issued for the purpose 
of constructing a sewerage system, such bonds may undoubtedly be issued in an 
amount to include the cost of the necessary preliminary surveys. The cost of con­
structing sewers may in part be assessed under the provisions of Section 3812, 
General Code. Section 3896, General Code, being one of the sections of the chapter 
relating to the levy of assessments by municipal corporations, expressly provides 
that the expense of preliminary and other surveys may be included as part of the 
cost of any improvement contemplated in that chapter. The section provides as 
follows: 

"The cost of any improvement contemplated in this chapter shall include 
the purchase money of real estate, or any interest therein, when acquired by 
purchase, or the value thereof as found by the jury, when appropriated, 
the costs and expenses of the proceeding, the damages assessed in favor of 
any owner of adjoining lands and interest thereon, the costs and expenses of 
the assessment, the expense of the preliminary and other surveys, and of 
printing, publishing the notices and ordinances required, including notice of 
assessment, and serving notices on property owners, the cost of construction, 
interest on bonds, where bonds have been issued in anticipation of the collection 
of assessments, and any other necessary expenditure." 

The question of issuing bonds for a preliminary survey of a sewerage system 
must be distinguished from the question as to the issuance of bonds for a survey 
which in itself and standing alone when completed, is an asset with an estimated 
life or usefulness of five years or more. A question of this nature was considered 
in Opinion No. 239, rendered under date of March 25, 1929, appearing in Opinions 
of the Attorney General for 1929, Vol. I, p. 345, the syllabus of which is as follows: 

"A municipality is authorized by the Uniform Bond Act to issue bonds 
for the purpose of paying the cost of a cadastral survey." 

In view of the foregoing and in specific answer to your question, it is my opinion 
that a municipality may not issue bonds for the purpose of paying the cost of a pre­
liminary survey to be made with the view of determining the approximate cost of 
the construction of a proposed sewerage system. In the event, however, bonds are 
to be issued for the construction of such a system, the cost of such preliminary survey 
may properly be included as part of the cost of constructing such system. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey Gmeral. 


