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OPINION NO. 96-018 

Syllabus: 

A person elected or appointed to serve as a member of a board of township 
trustees does not thereby hold an elective or appointive office of the county for 
purposes of R.C. 5901.02. 

To: R. Alan Corbin, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney f'rimeral, March 12, 1996 

You have requested an opinion whether a township trustee is au elected officer of the 
county for purposes of R.C. 5901.02 and thus prohibited by that section from serving as a 
member of the county veterans service commission. R.C. 5901.02 creates in each county a 
veterans service commission and provides for the appointment of five persons to serve as 
members of the commission. R.C. 5901.02 further states, in pertinent part, that, at the time of 
appointment or reappointment to a veterans service commission, "no commission member shall 
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be an employee of the commission or hold an elective or other appointive office of the county 
served by the commission. II (Emphasis added.) 

Article X of the Ohio Constitution addresses the organization of county and township 
governments. Section 1 of article X states, in pertinent part, that the General Assembly "shall 
provide by general law for the organization and government of counties, and may provide by 
general law alternative forms of county government." The General Assembly has so provided 
in RC. Chapters 301 (county organization) and 302 (alternative form of county government). 
See also Ohio Const. art. X, § 3 (authorizing any county to frame and adopt a charter for its 
government); RC. 301.22 ("[e]very county adopting a charter or an alternative form of 
government is a body politic and corporate for the purpose of enjoying and exercising the rights 
and privileges conveyed under it by the constitution and the laws of this state"). 

With respect to township government, section 2 of article X reads as follows: 

The general assembly shall provide by general law for the election of such 
township officers as may be necessary. The trustees of townships shall have such 
powers of local taxation as may be prescribed by law. No money shall be drawn 
from any township treasury except by authority of law. 

Pursuant to the grant of authority bestowed upon it by Ohio Const. art. X, § 2, the General 
Assembly has addressed the form and organization of township government in extensive detail 
within the twelve chapters that comprise Title 5 of the Revised Code. See RC. Chapters 501­
21. RC. 503.01 thus provides, in part, that "[e]ach civil township is a body politic and 
corporate, for the purpose of enjoying and exercising the rights and privileges conferred upon 
it by law. II 

RC. 505.01 further states that "there shall be a board of township trustees consisting of 
three members," two of whom "shall be elected at the general election in nineteen forty-nine and 
quadrennially thereafter, in each township, who shall hold office for a term of four years, 
commencing on the first day of January next after their election," and one of whom "shall be 
elected at the general election in nineteen fifty-one and quadrennially thereafter, in each 
township, who shall hold office for a term of four years, commencing on the first day of January 
next after his election. II A board of township trustees is an administrative body charged with 
the responsibility of either carrying out or supervising the performance of the various 
governmental duties and functions enjoined by law upon a township. See generally R.C. 
Chapter 505 (township trustees); Trustees ofNew London Township v. Miner, 26 Ohio St. 452, 
456 (1875); Hopple v. Trustees of Brown Township, 13 Ohio St. 311, 324 (1862). 

It is apparent, therefore, that a township is a distinct political subdivision that exists and 
functions separately from the county in which the township is located. See, e.g., State ex rei. 
Godfrey v. O'Brien, 95 Ohio St. 166, 115 N.E. 25 (1917) (syllabus, paragraph one) ("[c]ounty 
and township subdivisions are agencies of the state, and constituent parts of the plan of 
permanent organization of state government"); Dunn v. Agricultural Society, 46 Ohio St. 93,96­
97, 18 N.E. 496,497 (1888) (organizations such as counties, townships, and school districts 
"are mere territorial and political divisions of the state, established exclusively for public 
purposes, connected with the administration of local government ... and made depositaries of 
limited political and governmental functions, to be exercised for the public good, in behalf of 
the state"). This means that the several individuals elected as trustees in accordance with R.C. 
505.01 hold an office of the township rather than an office of the county. See, e.g., State ex 
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rei. Nichols v. Vinton County Bd. ofElections, 20 Ohio St. 3d 1, 2, 484 N .E.2d 690, 690 (1985) 
("[a] candidate for township trustee must be a resident of the township where he seeks office," 
and citing in support thereofR.C. 503.24 (vacancy in township office), 503.241 (when township 
offices deemed vacant), and R.C. 3503.01 (qualifications of an elector»; 1965 Op. Att'y Gen. 
No. 65-70 (syllabus, paragraph two) (construing R.C. 503.241 and concluding that the "failure 
of a member of a board of township trustees to regularly attend the meetings of such board and 
to properly discharge his duties does not result in a vacancy in such office, but it may be ground 
for removal of such township officer under [R.C. 3.07 (forfeiture of office for misconduct)]"). 
The same holds true in the case of an individual who is appointed to fill a vacancy that occurs 
upon a board of township trustees. See, e.g., State ex rei. Purola v. Cable, 48 Ohio St. 2d 239, 
358 N.E.2d 537 (1976); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-015. 

In summary, therefore, each county is established as a political subdivision of the state. 
Similarly, each township within a county is created as a distinct political subdivision that exists 
separately from the county in which the township is located. Thus, an individual elected or 
appointed to serve a township as a trustee holds an office of the township, and does not thereby 
hold an office of the county. Accordingly, R.C. 5901.02 does not prohibit the appointment or 
reappointment to a county veterans service commission of an individual who also is a member 
of a board of township trustees. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that a person elected or appointed to 
serve as a member of a board of township trustees does not thereby hold an elective or 
appointive office of the county for purposes of R.C. 5901.02. 
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