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3020. 

FEDERAL CENSUS-OFFICIALLY CERTIFIED AUGUST 22, 1930-SUCH 
DATE GOVEHNS IN DETER:\liNING SALARIES OF COUNTY OFFI­
CIALS-APPELLATE JUDGE APPOINTED TO FILL VACANCY 
THEREAFTER, PAID ACCORDINGLY. 

SYLLABUS: 
1. The 1930 federal census was officially certified and anl!otmced for the pur­

pose of determining salaries payable from county treasuries on August 22, 1930. 

2. A person appointed to fill a vacancy in the oj}"ice of appellate jttdge 
after the official certification and annozmcement of the 1930 federal census is 
entitled to be paid on the basis of the population as shown by such census. 

CoLm!BUs, OHIO, :March 5, 1931. 

RoN. C. G. L. YEAIHCK, Prosewting Attomey, Newark, Ohio. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your recent communication which reads as 
follows: 

"The County Auditor of Licking County has asked me for an 
opinion on the following situation, and I am, in turn, requesting the 
benefit of your opinion, as a number of counties are affected thereby: 

On December 3, 1930, the Governor appointed a Judge of the Court 
of Appeals of the Fifth Judicial District of Ohio, to fill a vacancy. That 
appointee qnalified on December 6th, 1930. 

Question: Should said. appointee's salary be computed and paid on 
the basis of the 1920 census, or the 1930 census?" 

In Opinion No. 2074, rendered July 9, 1930, it was stated 111 the second 
paragraph of the syllabus that: 

"Should appointments be made at the present time to fill vacancies 
in the office of common pleas judge before the official certification and 
announcement of the 1930 census, such appointees arc entitled to the 
annual compensation based on the 1930 census, provided they are not 
sworn in until after official certification and announcement of said census." 

In said opinion it was pointed out that the constitutional inhibition against 
the change of salary of a public officer during his existing term (see Art. II, 
Sec. 20, Ohio Constitution) refers tq the incumbent of the office rather than the 
time of the incumbency of the office, and that therefore an appointee to fill a 
vacancy in a public office is not prohibited from receiving an increase merely 
because he was appointed to fill a vacancy in a term which began before the 
1930 census was completed. The authorities were carefully reviewed on this point 
in that opinion, and it is thc:rcfore unnecessary to again discuss them here. While 
this ruling dealt with appointments to fill vacancies in the office of judge of a 
common pleas court, nevertheless, the same principle applies to persons appointed 
to fill vacancies in the office of appellate judge. 

In Opinion No. 2856, rendered January 25, 1931, it was determined that 
there was a certification and announcement of the 1930 census for the purpose 
of fixing salaries payable from county treasuries on August 22, 1930. On that 
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date the Director of the Census at \'Vashington released the population figures 
for Ohio by counties. 

Said opinion further pointed out that section 3498, General Code, which 
provides that thirty days after the proclamation of population by the Secretary 
of· State cities shall become villages or ·vice versa, has no application to counties. 
I am informed that the Secretary of State sent out on December 30, 1930, to 
all county auditors a copy of the 1930 census figures by counties. However, this 
has no legal effect in determining the date of the completion of the 1930 census 
so as to affect salaries payable from the county treasuries. 

Since the· appellate judge concerned in this opinion was appointed on 
December 3, 1930, and took office on December 6, 1930, which was some time 
after August 22, 1930, I am of the opinion that his salary should be based on 
the 1930 census figures of the counties in his appellate ·district. 

3021. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attomey General. 

COMMUTATION OF LIFE SENTENCE-FIXED BY GOVERNOR TO 
EXPIRE AT THE END OF TERM OF YEARS CERTAIN-PRISONER 
NOT ENTITLED TO FURTHER DIMINUTION FOR GOOD BE­
HAVIOR. 

SYLLABUS: 
Where the expiration of a sentence in the COI1l11Wtation of a life sentence is 

fixed by the governor to be "at the end of ele7Jen years from beginning of 
sentence," the provisions of section 2163, General Code, are not applicable to the 
commuted sentence, and the prisoner is not entitled to any diminution for good 
behavior. 

CoLUMBus, OHio, March 5, 1931. 

HoN. ]OHN McSWEENEY, Director of Fublic I'Velfare, Columbus, Ohio. 

DEAR. SrR :-This will acknowledge receipt of your letter of recent date, which 
reads as follows: 

"Section 2163 G. C. (0. L. 88 v. 556) provides that a person con­
fined in the penitentiary for a definite term other than life, having passed 
the entire period of his imprisonment without violation of the rules and 
discipline, except such as the board of managers shall excuse, shall be 
entitled to a certain diminution of his sentence. 

We respectfully request your opinion as to whether or not a prisoner 
sentenced for life and whose sentence has been commuted is entitled 
to a further diminution of sentence Ul1lkr this section. 

Specifically, one J. S. was on ~lay 23, 1920, sentenced to the Ohio 
Penitentiary for life on a charge of .:Vlurdcr, First Uegree-Mercy. On 
January 12, 1931, the Governor granted him a 'commutation at end of 
eleven years.' This prisoner's sentence will not expire under this com­
mutation until May 22, 1931, provided there is no further diminution 
allowed him." 

Your inquiry raises the question of whether or not time allowance for good 


