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OPINION NO. 89·036 
Syllabu1: 

Pursuant to R.C. 6131.59, when a county ditch has been established for 
aeven or more years, a landowner may convert the portion of the ditch 
on his property into an irrigation system by periodically blocking the 
ends of the ditch and filling it with water, provided ~hat such blockage 
has been approved u an improvement pursuant to R.C. 6131.04 or R.C. 
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6131.63, (1984 Op. Att'y Gen. No. 84-101, syllabus, paragraph five, 
approved and followed.) 

To: Wllfrld G. Dues, Preble County Prosecuting Attorney, Eai~on, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 16, 1989 

I have before me your request for my opinion regarding a county ditch. 
Pursuant to yolll' letter, the diasram attached thereto, and yolll' conversation with a 
member of my staff, I understand that your question arises from the following facts. 
During periods of drought, an Individual blocks each end of a twelve Inch drainage 
tile passing through his property with temporary plugs. He then pumps water from 
his private wells into the blocked tile, causing w.-ter to fill the tile and back up into 
the lateral drain tiles on his property, thereby creating an underground irrigation 
system. The blocked tile ii part of a county ditch established more than seven years 
ago pursuant to R.C. Chapter 6131, to drain a watershed area in the county which 
includes, but is not limited to, the property of the individual in question. The ditch 
tile passes under two public highways bordering the property and the landowner is 
able to block the tile where It ope111 into the side ditches of these highways. If the 
landowner should fail to remove the plugs in the event of rain, they would obstruct 
proper drainage through the county ditch and could result In water o"erflowlng onto 
the public highways and adjacent lands. You wish to know If the landowner can 
lawfully convert a public county ditch into an irrigation system. 

County ditches are governed generally by R.C. Chapter 6131.1 R.C. 
6131.59 states: 

When an Improvement consisting of a ditch, drain, or watercourse 
has been eetablilhed and con1tructed or used for lt!Ven years or more, 
It shall be conaldered to be a public waterco1ne ... but the same shall be 
subject to any Improvement upon petition u provided in sections 
6131.01 to 6131.64 of the Reviled Code. 

Pursuant to R.C. 6131.0l(C)(3), the term "Improvement" Includes a "control gate...or 
other structure...for the storage or control of water." See also R.C. 6131.0l(C)(l) 
("'[l]mprovement' includes ... any change in the course, location, or terminus of any 
ditch, drain, watercourse ... ").. It i1 also apparent that irrigation is an acceptable goal 
of an improvement. See R.C. 6131.0l(F)(3) (benefits from an improvement include 
"use of water for irrigation"); R.C. 6131.02 (irrigation included u basil for approval 
of improvement by board of county commiutoners). Thus a plug intended to retain 
water in a county ditch for irrigation purpo1e1 11 an Improvement. 

I have held that R.C. 6131.59 requires a landowner wishing to install an 
Improvement in an established county ditch to utilize the r,,ocedures set out in R.C. 
6131.01 to R.C. 6131.64. See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-101 (syllabus, paragraph 
five) ("(p]ursuant to R.C. 6131.59, in order to undertake an improvement to a portion 

1 I note that the maintenance of COW1ty ditches constructed under 
R.C. Chapter 6131 is governed by R.C. Chapter 6137. See 1984 Op. 
Att'y Gen. No. 84-101 at 2-344. You have indicated that the 
lmxt,,,-.ner in this case bu undertaken the private maintenance of the 
portion of the ditch on his property in return for a reduction of his 
assessment. See R.C. 6137.08; R.C. 6137.09. Pursuant to R.C. 6137.08, 
"repair and maintenance work" encompauea tuks "such u clearing brush, 
removing lilt or debris, repair of structure, or other work necessary to 
preserve the improvement." The work propOled by your landowna-, however, 
constsu of alterin& the ditch by the periodic openlns and closin& of its 
pauage through his property and therefore i1 not governed by R.C. Chapter 
6137. Su Op. No. 84-101 at 2-349 ("alteration of an Improvement [Is] 
clearly different from mere meuures undertaken to repair, maintain or 
preserve the existing Improvement"). Therefore, the existence of a 
maintenance agreement pmsuant to R.C. 6137.08 bu no bearing on whether 
the landowner may block the ditch for irrigation purposes. 
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of a ditch that wu atablished in accordance with R.C. 6131.63 mor~ than seven 
yean previoualy, an owner must file a petition u provided WJder R.C. 6131.04 
through R.C. 6131.64 ... "). >J I dilCUlled in Op. No. 84-101, these sections of the 
Revised Code provide two methods by which an owner may reqwJeSt a proposed 
improvement. If the owner wilhel the county to construct the improvement and to 
apportion the cost to all benefited landownen, the owner muat file a petition 
pursuant to R.C. 6131.04. If the owner intends to uaume all responsibility for the 
costs and maintenance of an improvement benefitins his own property, the owner 
must file punuant to R.C. 6131.63.2 Su Op. No. 84-101 at 2-346 to 2-350 
(diacuuing and contruting the two methods). 

I find nothing in either procechn that would per ae prohibit an established 
drainage ditch from beins Uled f.Jr irrigation u well. The concern that the two 
fimctiona may be incompatible is inherent in your question. I note, in this regard, 
that one or tbe purposes or the approval procedw'es initiated by filing Wlder R.C. 
6131.04 or R.C. 6131.63 is to determine the feuibility and propriety of the 
proposal. I note in particular that sublequent t-> filing Wider either statute, it is the 
duty or the COW1ty engineer to determine the adequacy of the plans, specifications, 
construction and maintenance or the improvement. Su R.C. 6131.09; R.C. 
6131.14; R.C. 6131.46; R.C. 6131.63. Thua, under the facts you have presented, it 
would be a matter for the professional Jud&ment of the county engineer whether the 
plans for iJllertion and removal of plup in the owner's portion or the ~ty ditch 
adequately preserve the drainage function or the ditch and protect adjacent lands 
and highways from ~ater damap. Therefore, approval of the improvement, 
punuuit to either R.C. 6131.04 or R.C. 6131.63, would be contingent, in pan, on 
such reatrlcttona or llmltattona u the enstneer might tmpme. I have neither ttu, 
expertise nor the authority to render an opinion on this aspect of your question and I 
defer to the Judlment or the county eqtneer. S.. p,wrall1 Stat• a rel. Copeland 
v. State M'4tcal Board, 107 Ohio St. 20, 140 N.E. 660 (1923) (If determination of 
facts la nec:euuy on a matter aatgned by statute to state medical board, the board 
must make the determination); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-067 at 2-217 to 2-218 
(Attorney General is not authorized to exerctae dtacretton that has been delegated by 
statute to another officer or entity). 

Therefore, In response to your question, it is my opinion, and you are hereby 
advised that pursuant to R.C. 6131.59, when a county ditch hu been established for 
seven or more yean, a landowner may convert the portion of the ditch on his 
property into an irrigation system by periodically blocking the enda of the ditch and 
filling It with water, provided that such blockage ~ been approved as an 
improvement pnuant to R.C. 6131.04 or R.C. 6131.63. (1984 Op. Att'y Gen. No. 
84-101, syllabut1, paragraph five, approved and followed.) 

2 R.C. 6131.63 a?lo provides that a group of o'ftllerl may agree to assume 
reapo1111iblllty for an improvement involving their several pi·operties. 
Accordingly, the statute describes the necessary procedures in terms of such 
group Involvement. It is clear, however, that a single landowner may seek 
approval under R.C. 6131.63 of an Improvement benefiting his own land. 
R.C. 6131.63 t'when au or more landowners dealre to join hi the 
con1tructton or an improvement that will benefit the land or the owners ... ") 
(emphula added). R.C. 6131.63 also allows a landowner "to Install tile by 
extending or addinl to his own laterals" or "to e,cpel water therefrom into an 
open ditch on his own land in the ..-.~e watershed," without seeking prior 
approval. These exceptions, however, are not applicable to the facts you 
have described. 




