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OPINION NO. 76-071 

Syllabus: 

l. A board of township trust.F.':.:!S is not required by 
R.C. Chapter 511 to establish a township park district 
and a board of park commissioners as a prerequisite to 
the development of a park or, its own initiative, e.'i.ther 
unilaterally pursuant to R.C. 505.26 or R.C. 755.12 or by 
joint action with ~ne or more other subdivisions pursuant 
to R.C. 755.16. 

2, A school district or other subdivision enumerated 
in R.C. 755.16 may join with one or more other such sub­
divisions in any combination in a joint effort to establish 
a park or recreational facility. In the event of such 
joint action R,C, Sections 755.12 through 755.18 govern the 
operation of the recreational facilities. 

To: James R. Unger, Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 28, 1976 

I have before me your request for my opinion concer­
ning the authority of a board of township trustees to 
establish parks and recreation facilities. Specifically 
you have asked whether pro•risions in R.C. Chapter 511 re­
quire the establishment of a board of park commissioners 
as a prerequisite to the development of a park, either by 
the township trustees unilaterally or by joint action of 
the township and one or more other subdivisions. 
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In addition you have asked whether a school district, 
which encompasses the area of two or more townships, may 
pursuant to provisions in R.C. Chapter 755 join with one 
of those townships in establishing a joint recreational 
board. Finally, you have asked whether R.C. Chapter 511 
or R.C. Chapter 755 governs the operation of recreational 
facilities, which a board of township trustees has deter­
mined to develop by joint action with other subdivisions. 

R.C. 505.26 gives boards of township trustees general 
power to establish township parks and to acquire lands and 
buildings for recreational purposes. That Section reads: 

"The board of township trustees may 
purchase, appropriate, construct, enlarge, 
improve, rebuild, repair, furnish, and equip 
a township hall, a township park, and bridges 
and viaducts over streets, streams, railroads, 
or other places where an overhead roadway or foot­
way is necessary, and such board may acquire sites 
by lease or otherwise for any of such improvements, 
including lands and buildings for recreational pur­
poses.n 

With respect to the creation of a township park district 

and a board of park commissioners, R.~. 511.18 provides: 


"When any number cf electors in a town­

ship, including the electors of all munici­

pal corporations therein, equal to or exceed­

ing one tenth of the total vote cast in such 

township at the general election next preced­

ing, files a petition with the board of town­

ship trustees for proceedings to organize a 

park district and to establish one or more 

free public parks within such township, the 

board shall certify such fact to the court of 

common pleas of the county, which court, or 

a judge thereof, shall appoint a board of 

park commissioners for the township." 


It'appears then that the establishment of a board of park 
commis~ioners is not a prerequisite to the development of park
facilities by the board of township trustees. Only where, pur­
suant to R.C. 511.18, a petition is filed with the board of town­
ship trustees to organize a park district does R.C. Chapter 511 
re9Uire the appointment of a board of park commissioners. Absent 
this procedure, a board of trustees, acting within the scope of its 
statutory power, may establish recreational facilities without there 
first being a board of park commissioners. Similarly, R.C. 755.12, 
to which you refer, provides: 

nThe legislative authority of a municipal 

corporation, the board of township trustees, 

or the board of county commissioners of any 

county may designate and set apart for use as 

playgrounds, playfields, gumnasiums, public 

baths, swimming pools, or indoor recreation 

centers, any lands or buildings owned by any 

such municipal corporation, township, or county 

and not dedicated or devoted to other public 

use. Such municipal corporations, township, or 
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county may, in the ma!lller provided by law for the 
acquisition of land or buildings for public pur­
poses in such municipal corporations, townships, 
or county, acquire lands or buildings therein for 
such use." (Emphasis added.) 

As to joint action by a school district and a township 
or other political subdivision, R.C. 755.16 reads in pertinent 
part: 

"(A) Any municipal corporation, townshiR 
township park district, county, or school district 
may, jointly with any one or more other municipal 
corporations, townshies, township park districts, 
counties, or school districts, in any combination, 
acquire property for and operate and maintain any 
park, playgrounds, playfields, gymnasiums, public 
baths, swimming pools, or indoor recreation centers, 
and any school district may provide by the erection 
of any school building or school premises, or the 
enlargement, addition thereto, or reconstruction 
or improvement thereof, for the inclusion of any 
such parks and recreational facilities to be jointly 
acquired, operated, and maintained. Any municipal 
corporation, township, township park district, county, 
or school district may join with any one or more other 
municipal corporations, townships, township park dis­
tricts, counties, or school districts, in any combina­
tion, in e i in, o eratin , and maintainin such 

an recreational facilities, and a ore riate 

Under R.C. 755.14, whenever such subdivisions have determined 
to take joint action pursuant to R.C. 755.16, they may es­
tablish a joint recreation board for the purpose of exercising 
the powers and responsibilities of the local authorities under 
those sections. 

The clear import of these sections then is that the General 
Assembly has intended to authorize joint action by "any combina­
tion" of the above enumerated subdivisions, in addition to 
unilateral action authorized by R.C. 755.12, sup~a. Furthermore, 
the establishment of a joint recreational board is made a matter 
subject to the discretion of the participating subdivisions. 

Finally, with respect to the operation of recreational faci­
lities, which are developed pursuant to R.C. 755.12, et seq,
R.C. 755.13 is in point. It states that: 

"The authority to supervise and maintain 
playgrounds, playfields, gymnasiums, public 
baths, swimming pools, or indoor recreation 
centers, may be vested in any existing body 
or board, or in a recreation board, as the 
legislative authority of the municipal corporation, 
the board of township trustees, or the board of 
county conunissioners determines. The local au­
thorities of any such municipal corporation, 
township, or county may equip, operate, and main­
tain such facilities as authorized by sections 755.12 
to 755.18, inclusive, of the Revised Code. Such local 
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authorities may, for the purpose of carrying out such 
sections, employ play leaders, recreation directors, 
supervisors, superintendents, or any other officers 
or employees • " 

It follows from the above that R.C. Sections 755.12 through 
755.18 establish guidelines for the operation of joint rec­
reational facilities created pursuant to R.C. 755.16. 

In specific answer to your question then it is my opinion
and you are so advised that: 

l. A board of township trustees is not required by
R.C. Chapter 511 to establish a township park district 
and a board of park commissioners as a prerequisite to 
the development of a park on its own initiative, either 
unilaterally pursuant to R.C. 505.26 or R.C. 755.12 or by
joint action with one or more other subdivisions pursuant 
to R.C. 755.16. 

2. A school district or other subdivision enumerated 
in R.C. 755.16 may join with one or more other such sub­
divisions in any combination in a joint effort to establish 
a park or recreational facility. In the event of such 
joint action R.C. Sections 755.12 through 755.18 govern the 
operation of the recreational facilities. 




