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OPINION NO. 66-176 

Syllabus: 

1. Under the statutory nominating procedures, a 
candidate for the office of county judge cannot qualify 
himself after August 8, 1966, and have his name placed 
on the ballot at the election to be held in November, 
1966. 

2. The person appointed by the Governor to a 
vacancy in the office of county judge, shall hold office 
until his successor is elected and has qualified. 
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To: John F. Marchal, Darke County Pros. Atty., Greenville, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, November 10, 1966 

This is to aclalowledge the receipt of your recent 
communication in which you request my opinion upon ques­
tions stated therein as follows: 

"On September 1, 1966, Governor Rhodes 
appointed a local attorney with the requisite 
qualifications to a vacancy in one of the 
offices of the County Court Judges of this 
County. The appointment states that it is 
made on September 1, 1966, until December 31 
1966, or until a successor is qualified, 

"Section 13, Article 4 of the Ohio Con­
stitution provides that the Governor shall 
make the appointment to fill the vacancy but 
provides that the successor shall be elected 
at the first general election which occurs 
more than forty days after the vacancy occurs, 
Section 107,08 of the Ohio Revised Code pro­
vides that the Governor make the appointment 
but that a successor shall be elected at the 
first general election which occurs more 
than thirty days after the appointment fil­
ling the vacancy. Since the general elec­
tion on November 8, 1966, will fall more than 
forty days after the vacancy occurred and 
will also fall more than thirty days after 
the appointment was made, it is my opinion 
that an election is to be held November 8, 
1966, for the unexpired term to elect a 
successor for the unexpired term which re­
mains in said judgeship. 

"Therefore, I would like your opinion 
on the following questions: 

"(l) Under what provisions of law or 
in what manner is said election to be held 
or in what manner may a person qualify him­
self as a candidate and have his name placed 
on the ballot at the election to be held in 
November, 1966? 

"(2) Even though the Governor has filled 
the vacancy by appointment, and even though 
the appointment states that it is for the 
period from September 1, 1966, until December 
31, 1966, or until a successor is qualified, 
may the person receiving said appointment, 
in fact, continue to serve as County Court 
Judge under said appointment beyond November 
8, 1966? 11 

Additional facts, solicited by telephone, indicate 
that a candidate was elected to the office of county court 
judge in the November, 1964, election for the full four 
year term, commencing January 1, 1965 and ending December 31, 
1968. This person assumed the office and performed the 
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duties of judge until September 1, 1966 when the State 
Auditor reported that this person had not filed bond, as 
required by law, and thereby did not qualify for the of­
fice. This was the basis for the gubernatorial appoint­
ment of September 1, 1966. 

Of first consideration are the statutory provisions 
concerning the filling of a vacancy in the office of county 
court judge found in Section 1907.041, Revised Code, the 
applicable portion of which states: 

"* * * * * * * * * 
"Vacancies caused by the death, resig­

nation, forfeiture, or removal from office 
of a judge shall be filled in accordance 
with section 107.08 of the Revised Code 
except as provided in section 1907.071 
of the Revised Code." 

Section 107.08, Revised Code, referred to above, pro­
vides: 

"The off'ice of a judge is vacant at 
the expiration of the term of the incumbent 
when no person has been elected as his suc­
cessor. Such vacancy shall be filled by 
appointment by the governor. A successor 
shall be elected for the unexpired term at 
the first general election for the office 
that occurs more than thirty days after 
such appointment." 

It should be noted that a candidate for the office of 
county court judge is not a candidate in the primary elec­
tion. A qualified person becomes a candidate for such of­
f'ice under the provisions of Section 1907.051, Revised 
Code, which states, in the applicable portion: 

"* * * * * * * * * 
"All candidates for county court judge 

shall be nominated by petition. The nomi­
nating petition shall be in the general form 
and signed and verified as prescribed by 
section 3513.261 of the Revised Code, and 
shall be signed by qualified electors of 
the county court district not less in num­
ber than one per cent of the number of 
electors who voted for governor at the 
next preceding regular state election in 
the district; provided that no such nomi­
nating petition shall be accepted for fil­
ing or filed if it appears on its face to 
contain signatures aggregating in number 
more than twice the minimum aggregate num­
ber of signatures required by this section. 
Such petition shall be filed with the board 
of elections not later than four p.m. of 
the ninetieth day before the day of the 
general election." 
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Further, the applicable portion of Section 1907.051, 
supra, provides: 

"* * * * * * * * * 
"Judges shall be elected by the 

electors of the county court district 
at the general election in the even 
numbered years, for a term of four 
years commencing with the first day 
of January next following the elec­
tion for such court. 

"* * * * * * * * *" 
Also to be considered, as stated in your letter, is 

Section 13, Article IV, Ohio Constitution, which states: 

"In case the office of any judge shall 
become vacant, before the expiration of the 
regular term for which he was elected, the 
vacancy shall be filled by appointment by 
the governor, until a successor is elected 
and has qualified; and such successor shall 
be elected for the unexpired term, at the 
first general election for the office which 
is vacant that occurs more than forty days 
after the vacancy shall have occurred; pro­
vided, however, that when the unexpired· 
term ends within one year immediately fol­
lowing the date of such general election, 
an election to fill such ~nexpired term 
shall not be held and the appointment shall 
be for such unexpired term." 

Applying these statutory and constitutional pro­
visions to your first question, the office of county 
court judge should be filled at the November, 1966, elec­
tion for the remainder of the unexpired term as provided 
by Section 13, Article IV, Ohio Constitution, supra. But 
as provided by Section 1907.051, supra, a candiaate for 
the office of county court judge must file his nominating 
petition 90 days prior to the general election. There­
fore, there is no statutory machinery whereby a candidate 
can now have his name placed on the ballot for the Novem­
ber, 1966, election. 

In answer to your second question, a similar situation 
was considered by one of my predecessors in Opinion No. 
246, Opinions of the Attorney General for 1945, page 234, 
which states: 

"* * * * * * * * * 
"The appointment of a successor by the 

governor to fill the first vacancy, specifies 
that the appointee is to serve until a suc­
cessor is elected and has qualified. 

"* * * * * * * * * 
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"The mere .fact that the commission in 
the one case .fails to speci.fy that the 
appointee is to serve until the .first day 
o.f January, 1946 would in no way a.f.fect 
the right o.f such appointee to serve until 
said date." 

As stated in your letter, the commission of appointment 
from the Governor states that the term shall be "until 
December 31, 1966, or until a successor is quali.fied." The 
language used in Section 13, Article IV, Ohio Constitution, 
~, is that the term shall be "until a successor is 
elected and has qualified." It is my opinion that the con­
stitutional provision shall prevail and the person appointed 
September l, 1966 shall hold o.ffice until his successor is 
elected and has qualified. 

Therefore, in specific answer to your questions, it is 
my opinion and you are advised that: 

l. Under the statutory nominating procedures, a 
candidate for the o.ffice of county Judge cannot qualify 
himself after August 8, 1966, and have his name placed on 
the ballot at the election to be held in November, 1966. 

2. The person appointed by the Governor to a vacancy 
in the office of county Judge, shall hold office until his 
successor is elected and has qualified. 
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