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XOTARY PCBLIC-CERTIFYIXG AX ACKXO"TLEDG.\lEXT IS :\II~;ISTE­

RIAL AXD XOT JUDICIAL ACT-RC"LE AS TO INTERESTED PARTIES 
TAKIXG ACKXOWLEDGMEXTS-"BROKER" AS DEFIXED IN SEC­
TION 121, GEXERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. The word "broker", as used in Seccion 121, General Cod~, relates to a dealer in 
moneys, not~s, bills of exchange, etc., that is, a broker doing a banking business 01 a bu.si­
ness of a lik13 nature, and does not include a real estate broker as that term is defined by 
Section 6373-25, General Code. 

2. In Ohio the act of a notary public taking and certifying an acknowledgment is 
a ministerial and no. a judicial act. 

3. As a general proposition an ojfic'lr, who is a parry 10 an ins1rumcnt or interr-.~ted 
thCJein, is disqualified from raking an acknowledgment. For this reason, a grantee is 
disqualified, on grounds of public policy, io act in an official character in ta/;ing and cer­
tifying the acknowledgment of the grantor. However, under the holding of the Suprnne 
CoUll of Ohio in the case of Reid vs. Toledo Loan Co., 68 0. S. 280, an instrument prop~1ly 
execwed is not invalid and cannot be impeached, in .he absence of fraud and undue ad­
l•antage, for 1he reason that the notary public taking the acknowledgment of the granter is 
a stockholder of, but not otherwise inte1ested in, a corporation named as grantee. 

CoLU:IIBt:s, 0Hro, ~lay 2, 1928. 

Hox. RALPH E. HosKoT, Prosecuiing Attorney, Dayton, Ohio. 

DEAR Sm:-I acknowledge receipt of your letter of recent date reading as follows: 

"Our opinion has been requested in the following matter and we should 
appreciat3 very much having your opinion on the subject. 

The question is, is a real estate broker disqualified under i:::ection 121 
of the General Code of Ohio from acting as Notary Public on instruments 
involving transactions between parties he may be representing or instru­
ments involving transactions for his own company? 

Also does this same section disqualify a director or other officer from · 
acting as Notary Public when his company is one of the parties to the 
instrument?" 

Section121 of the General Code, to which you refer, provides that: 

"Xo banker, broker, cashier, director, teller, or clerk of a bank, banker 
or broker, or other person holding an official relation to a bank, banker, or 
broker, shall be competent to act as notary public in any matter in which 
such bank, banker, or broker is interested." 

This section was originally enacted as Section 7 of an act passed :VIarch 13, 1856 
"Concerning Notaries Public and Commissioners, and prescribing their duties" 

(55 v. 13). As then enacted this section read: 

"Xo banker, broker, or officer, attorney, stockholder, clerk or agent, of 
any bank, banker, or broker, shall be appointed to, or shall hold the office of 
notary public in this state." 
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The section was amended on April6, 1866 (63 v. 161) to read as follows: 

"Xo banker, broker, officer or clerk of any bank, banker or broker, shall 
hold the office of notary public in this state; nor shall any stockholder, at­
torney, or agent of any bank, banker or broker be competent to act as notary 
public in any manner to which such bank, banker or broker shall be a party 
in interest; and in every instrument of protest, the notary making the same 
shall certify that he has no interest in the instrument protested." (Italics 
the writer's.) 

The section under consideration was again amended on April 11, 1876 (73 v. 
206), the principal changes being the omission of the word "officers" in the first line 
and the insertion of the words "cashier, teller" in its stead, and changing the phrase 
"nor shall any stockholder, attorney, or agent of any bank, banker or broker" to "read 
"nor shall any director, stockholder, attorney, agent or other person holding any 
official relation to any bank, banker or broker." 

On March 23, 1893, the section was amended to read: 

"No banker, broker, cashier, director, teller, or clerk of any bank, banker 
or broker or other person holding any official relation to any bank, banker, 
or broker, shall be competent to act as notary public in any matter to which 

· said bank, banker, or broker is in any way interested." 

(90 vs. 119), and as then enacted was carried into the General Code as Section 121 
in its present form. 

The statutory history of this section above set forth throws little light upon the 
meaning of the word "broker" except that the last clause in the section as enacted 
on April 6, 1866 and April 11, 1876 (63 v. 161 and 73 v. 206) to the effect that "in 
every instrument of protest, the notary making the same shall certify that he has no 
interest in the instrument protested" would seem clearly to indicate that the Legis­
lature had in mind brokers doing a banking business or a business of a like nature. 

It is plain that Section 121, General Code, is a restrictive statute and, in disquali­
fying any person holding an official relation to a bank, banker or broker from acting 
as notary public in any matter in which the bank, banker or broker is interested, re­
gardless of the nature or extent of such interest, or whether such interest be a direct 
one, it departs from the common law rule. While such a statute should not be con­
strued so as to defeat the purpose of the Legislature, it nevertheless should be strictly 
construed and should only be applied to those coming clearly within its terms. 

The third definition of the word "broker" given in Webster's New International 
Dictionary is as follows: 

"A dealer in moneys, notes, bills of exchange, etc.; often with a qualifier, 
as, bill broker, exchange broker. * * *" 

One of the well settled rules of statutory construction is that associated words 
explain and limit each other. This rule is expressed in the maxim "noscitur a sociis." 
With reference to this rule, in 36 Cyc. 1118, it is said as follows: 

"In accordance with the maxim, noscitur a sociis, the meaning of a word 
used in a statute must be construed in connection with the words with which 
it is associated. Where several words are connected by a copulative con­
junction, they are presumed to be of the same class, unless a contrary in­
tention appears." 
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In Lewis' Sutherland Statutory Construction, Second Edition, at page 803, the 
author says: 

"X ot only are words and provisions modified to harmonize with the lead­
ing and controlling purpose or intention of an act, but also by comparison of 
one subordinate part with another; that is to say, the sense of particular words 
or phrases may be greatly influenced by the context, or their association 
with other words and clauses. The principle is embodied in the maxim, 
noscitur a sociis, and is applicable to the construction of all written instru­
ments. When two or more words are grouped together, and have ordinarily 
a similar meaning, but are not equally comprehensive, they will quality each 
other when associated; they may import a conventional sense and have great 
scope when so used without restriction in the context, and they may be 
capable of widely different applications when speciali1ed by accompanying 
provisions expressive of a particular intention or limited application. The 
expression, for instance, of 'places of public resort' assumes a very different 
meaning when coupled with 'roads and streets' from that which it would have 
if the accompanying expression was 'houses.' In an enactment respecting 
houses 'for public refreshment, resort and entertainment,' the last word 
was understood to refer to, not a theatrical or musical or other similar per­
formance, but something contributing to ·enjoyment of the 'refreshment.' 
* * *" 

Applying this rule of construction to the statute under consideration, I am of the 
opinion that the word "broker," as used in Section 121, General Code, should be con­
strued in the light of the words "banker * * *, cashier, director, teller or clerk 
of a bank, * * *" and held to mean only such brokers as are dealers in money, 
notes, bills of exchange, etc., that is, brokers doing a banking business or business of 
like nature as distinguished from real estate brokers, bond brokers, commission mer­
chants, pawnbrokers and the like. Not only does the association of the word "broker" 
with the words bank and banker sustain this view but the context of the statute as 
it now reads and as it previously read supports these conclusions as well. 

Your question is no doubt prompted by the fact that the Legislature, in the en­
actmP.nt of the act providing "for the regulation by license, of real estate brokers and 
real estate salesmen," enacted Sertion 6373-25, General Code, which among other 
things defines "a real estate broker" as the term is used in such act. This section, as 
amended by the 87th General Assembly on April 21, 1927 (112 vs. 262), reads in part 
as follows: 

"As used in this act: 

'Real estate broker' means a person, firm or corporation who, for a com­
mission, compensation or valuable consideration, Eells, or offers for Eale, 
buys, or offers to buy, negotiates the purchase or sale or exchange of real 
estate, or leases, or offers to lease, rents, or offers for rent, any real estate, 
interest therein or improvement thereon, for others. '' * *" 

It will be observed that this section simply defines the term real estate broker 
as used in the act of which such saction is a part. It does not create a new kind of 
broker but on the other hand provides that a person, firm or corporation, who does 
any of the things specified in the section shall be comprehended within the term of 
real estat<3 broker as that term is used in the law requiring brokers and salesmen of 
real estate to be licensed. The business or acts described in Section 6373-25, General 
Code, have been carried on for many years, both prior and subsequent to the enact-



ATTORXEY GEXER.iL. 1069 

ment of Section 121, General Code; and it is manifest that if the persons now defined 
by statute as real estate brokers for the purpose of the real estate license law are now 
within the inhibition contained in Section 121, General Code, they were just as clearly 
within that inhibition before the Legislature saw fit to license real estate brokers and 
salesmen, thus making it necessary or desirable to define a real estate broker by statute. 
As a matter of fact, persons engaged in the kinds of business specified in Section 63i3-
25, General Code, prior to the enactment thereof, were not generally called brokers, 
sur.h persons generally being designated as real estate agents, estate men, dealers in 
real estate, realtors, etc. 

:For the rea~ons above set forth, therefore, it is my opinion that the word "broker" 
as used in Section 121, General Code, relates to a dealer in monzys, notes, bills of 
exchange, etc., and does not include a real estate broker as that term is defined by 
Section 63i3-25, General Code. 

Your second question is: 

"Also does this same section (Section 121, G. C.) disqualify a director 
or other officer from acting as notary public when his company is one of the 
parties to the instrument." 

I am not clear from your question whether the company referred to by you is a 
real estate company, or whether your question is general. In view, however, of the 
answer to your first question, the rule would be the same in either case, except where 
the director or other officer is a director of, or an officer "holding an official relation 
to a bank, banker or broker." In any event, in view of the general nature of your 
question, it is impossible to give a categorical answer thereto. 

As a general proposition an official is incapacitated to act in a matter in which 
he has self interest. In its application to notaries public, in Section 21 of John's 
American Xotaries, the author states the law as follows: ' 

"It has been held that the probate of a deed of trust before a notary 
public who is a preferred creditor, is invalid, upon the principle of the common 
law that· no one can sit in judgment upon his own cause, and as a general 
proposition an officer who is a party to an instrument, or interested therein, 
is disqualified from taking an acknowledgment. This is a rule of public 
policy arising because of the probative force attached to the notary's certif­
icate. The question of what interest or relationship will disqualify a notary 
from acting in a transaction is, however, a rather difficult one, depending 
upon the facts of each case. Usually agents or attorneys are not disqualified 
unless financially interested in the transaction involved, although attorneys 

' who are notaries are frequently disqualified from taking the oaths of their 
clients. Stockholders who are beneficially interested have been held dis­
qualified from acting as notaries, although other decisions bold that they are 
qualified. Officers of a corporation who are beneficially interested, but who are 
not stockholders, are not disqualified. In some states, the statutes prohibit 
a stockholder, director, cashier or other officer of a bank from also exercising 
the office of notary, and in other states, such acknowledgments have been 
rendered valid by statute. Still other decisions hold the act of an interested 
official as notary voidable, and it will be set aside on proof of fraud, oppres­
sion or undue advantage." 

A concise statement of the law in Ohio, citing Ohio cases, is contained in a note, 
at page 2, of Couse's New Ohio :Form Book, which reads: 
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"Interest as a party to the transaction will, in general, prevent an officer 
from acting in his official character. The grantee in a deed or mortgage is 
disqualified on grounds of public policy from taking the acknowledgment 
of the grantor. But the interest must be a direct one. The taking of an 
acknowledgment is a ministerial and not a judicial act. "\Vhere the grantee 
is a corporation, the interest of a stockholder is not such as to disqualify him 
from acting in his official character in taking the acknowledgment of the 
grantor. And the secretary and treasurer of a corporation is not disqualified 
from taking the acknowledgment of a person executing a mortage to it. The 
fact that the notary public is a clerk in the office of the attorney for the gran­
tee does not invalidate the acknowledgment. Bank officers and employes, 
however, are disqualified from acting in any matter in which the bank is in­
terested. 

The fact that the officer signs as an attesting witness does not prevent 
his taking the acknowledgment also." 

In the case of Amick vs. lV oodworth et al., 58 0. S. 87, cited in a note to the above 
quotation from Couse, it was held: 

"A grantee in an instrument for the conveyance or incumbrance of real 
property is disqualified, on grounds of public policy, to be an attesting wit­
ness to its execution, or to act in an official character in taking and certifying 
the acknowledgment of the grantor." 

In the opinion Judge Williams said: 

"The statute does not in express terms forbid a grantee in an instrument 
for the conveyance or incumbrance of real property to take and certify the 
grantor's acknowledgment, nor disqualify him as a witness to its execution, 
nor declare an instrument so attested and acknowledged to be void. Nor, 
does the effect of such attestation or acknowledgment on the validity of the 
instrument appear to have been considered in any reported decision of this 
court. It is generally held, however, in other states, under statutes similar 
to ours, that deeds and mortgages so attested and acknowledged are not en­
titled to record; and, if recorded, are inoperative as constructive notice to 
persons who subsequently acquire an interest in or lien on the property. The 
reason given in some of the cases is, that taking an acknowledgment of such 
an instrument is a judicial, or quasi judicial act, and comes within the rule 
that one cannot be a judge in his own case. This reason would not apply to 
the attestation by the grantee. The true reason of the disqualification we 
apprehend is, that to permit a grantee to attest as a witness the execution of 
an instrument made to himself, or take its acknowledgment as an officer, 
where its attestation and acknowledgment are necessary to give it validity, 
would be against public policy, and practically defeat tlie real purpose of 
the law, which is to prevent the perpetration of frauds on the grantors, and 
afford reasonable assurance to those who deal with or on the faith of such 
instruments that they are genuine and represent bona fide transactions." 

This case was distinguished by the Supreme Court in the case of Read vs. Toledo 
Loan Company, 68 0. S. 280, in which it was held: 

"1. A mortgage executed agreeably to the provisions of Section 4106, 
Revised Statutes of Ohio, and attested and acknowledged as therein pro­
vided, is not invalid and cannot be impeached, in the absence of fraud and 
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undue advantage, merely because the witnesses who attest the signature of 
the mortgagor and the notary public taking his acknowledgment are stock­
holders of, but not othenvise interested in the corporation named in said 
mortgage as grantee. 

2. In taking and certifying an acknowledgment, as provided in said 
Section 4106, the act of the notary public or other officer taking and certify­
ing the same is a ministerial and not a judicial act." 

Your attention is also directed to the case of Horton vs. Columbian Building and 
Loan Society, 6 Bull., 141, decided by the District Court of Mahoning County, in which 
it was heid: 

"That the notary before whom a mortgage to a corporation is acknowl­
edged is a stockholder and also an officer, being the secretary and treasurer 
of the corporation, does not disqualify him or invalidate the mortgage." 

Specifically answering your first question, it is my opinion that the word "broker", 
as used in Section 121, General Code, relates to a dealer in moneys, notes, bills of ex­
change, etc., that is, a broker doing a banking business or a business of a like nature, 
and does not include a real estate broker as that term is defined by Section 6373-25, 
General Code. 

With reference to your second question it is my opinion that: 

1. In Ohio the act of a notary public taking and certifying an acknowledgment 
is a ministerial and not a judicial act. 

2. As a general proposition an officer, who is a party to an instrument or in­
terested therein, is disqualified from taking an acknowledgment. For this reason, a 
grantee is disqualified, on grounds of public policy, to act in an official character in 
taking and certifying the acknowledgment of the grantor. However, under the hold­
ing of the Supreme Court of Ohio in the case of Reid vs. Toledo Loan Co., 68 0. S. 280, 
an instrument properly executed is not invalid and cannot be impeached, in the ab­
sence of fraud and undue advantage, for the reason that the notary public taking the 
acknowledgment of the grantor is a stockholder of, but not otherwise interested in, a 
corporation named as grantee. 

2045. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-FUNDS FROM WHICH THEY MAY PURCHASE 
REPLACEMENT MACHINERY-FUNDS FROM WHICH THEY MAY 
PURCHASE ADDITIONAL MACHINERY. 

SYLLABUS: 

1. Township trustees may purchase machinery to replace machinery worn out in 
the operation of a stone quarry owned and controlled by the township from the follo·wing 
funds: 

(a) The general fund, to the extent that there are moneys in said fund available for 
said purpose. 


