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OPINION NO. 72-016 

Syllabus: 

A municipality which has created its otm township pursuant to 
Section 503.07, Revised Code, is not within the territorial li.~its of 
the original tO\·mship from which it was removed, and banks within 
the new tot·mship no longer retain priority under Chapter 135, Revised 
Code, to be depositories of the public deposits of the original town­
ship. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 14, 1972 

I have before me your request for my opinion, which reads 
as follows: 

~Is a municipality, which has created its 
own township pursuant to §503.07, Ohio Revised 
Code, still within the territorial limits of the 
township from which it was removed for purposes
of Chapter 135 [Revised Code], Uniform Deposi­
tory Act?" 

The right of a municipal corporation to create a new township
within the limits of the municipality is provided by Section 503.07, 
Revised Code, which reads, in pertinent part, as follows: 

"When the limits of a municipal corpora­
tion do not comprise the whole of the township
in which it is situated, or if by change of 
the limits of such corporation include terri­
tory lying in more than one township, the 
legislative authority of such municipal corp­
oration*** may petition the board of 
county conunissioners for a change of township
lines in order -to make them identical, in 
whole or in part., with the limits of the 
municipal corporation, or to erect a new town­
ship out of the· portion of such township in-· 
eluded within the limits of such municipal
corporation. The board*** shall upon the 
petition of a city change the boundaries of 
the township or erect such new township,
* * *." 

The deposit of public funds is controlled by the Uniform 
Depository Act, Chapter 135, Revised Code. section 135.01 (A), (E)
and (F), Revised Code, provides definitions of "active", "inactive", 
and ·"interim" deposits, and Section 135.03, Revised Code, specifies
the types of banks which are eligible to become depositories for 
public funds. Section 135~04, Revised Code, provides that the 
banks specified in Section 135. 03, dulra, are eligible to become_ 
depositories of active, inactive an nterim deposits of a sub­
division, and have priority to become such depositories, if they
have offices within the territorial limits of such subdivision~ 
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That Section reads in pertinent part as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Any institution mentioned in section 135.03 


of the Revised Code which has an office located 

"~ith:j.r:i th~ t~r:r;i,to~i_al liI!lits of a subdivision 

Jf! -~l'.ig'ible'. to become a P.ubiic ~ depository of the, 

:inactive and__ 'inter:l,m deposit's cif public moneys of 

sU:ch.sutidivision~'/·.I·n case there is no'such eli ­

g:i,Qle institution ,:J...or. not ·'more! than one ·such eli ­

gible . inStitut'.icirj I Or in '.;Case 'not "more than. OJle . 

such eligible institution applies for designation 

as a public depository of the inactive or interim 

deposits of the public moneys-of the subdivision, 

or in ca~~- the aggregate ~m9unt of inactive or 

interim -a·ep_osit§ -applied for ·,by;'such eligible 

institution'S is 'fess than the aggregate ma~imwri 

amount of such inactive or interim deposits as 

estimated'.to be.deposited pursuant to sectiops .. 

135.01 to 135.21, inciusive, of the Revised Code, 

the governing board of the subdivision may desig­

nate as a public deposito~y of .the inactive-pr 

interim deposits· of,..the public ·JnOn~ys, tilereof, . 

one or more institutions.-.of a k-ind mentioned in 

section 135.. 03. of: the· Revised Coge, :which ~re 

conveniently located·; :::J;ubject ;to ·the_ requiremen-ts 

of sections 135.01 to 135.21, inclusive, of the 

Revised Code. 


l'Any institution mentioned ·in section, 135.03 

of the :Revised· .Code which·, ha_s. an office loca.ted 

within the territorial limits of a subdivision is 

eligible to becol!le a puJ:?l·i~ ~~posi-tory of t~~ ac.­

tive deposits- of public mon_~ys of.:- $UCh :;iubdiyi_sjon., 

In case the aggregate-.amount.of active.depo~its 

of the public moneys of th~-supdJ.v.i.sion applied 

for by such eligible institµtions i_s le_ss,,th_an the. 

aggregate maxilllwn amoupt to ·be deposit~d. as ~uch., 

as estimated by the governi.ng ..bo_ard, . s.~i-d., -poard 

may designate.as ·a .public <,i_epps_it~ry 9fd::he active 

deposits of the public. moneys .of, the -su~_ivi_sion, 

one or more instituti-ppsq_f ~he.lcind,-m~nt:i~r:i7d. 

in section 135-. 03 of th.e. Revised: Cod~, which are­

conveniently located, -subject to the requir~~1;s 

of sections 135.• 01° to l35~,2,l, ,incl,µsiye,- :>f _.t.11e 

Revised Code. 


* .1<. '*:!'·"* * * * * * 
In the case presented by your letter a municipality, which had been 
a part of a township, removed its~lf therefrom and created a new 
tOW?\Sh"ip'. pursuant tO 'section 503 • 07 I dUprt• The question: iS Whether 
the bah,ks ·within" the· municipa-lity-,··an t us with!iri- the new township, 
st_:i;n ·retain" :pj:i6rity as depositories of ·the pub'lic ·deposits' of '.the 
or'ig-inal:' township. 

I .:think- it clear, that ·:th"e· answer I!Uls·t be in: the negative. 
There ·-is- no doubt,- that: tcwnship_s are governed by 0the Uniform· Deposi­
tory ·Ac:1;_/ Chapter·-,y35, supr~,- for "-subd~vbion" is defined:in' Sec-r 
tion· '_l~~~· _Ol, (K) ,· supra'. to :1n~.lu«;1e_. townsp-ips. And .the provisions:­
of Sect\2on,.S03·.0?-i''supra, leave no: tioubtithat a new townshipr f1:>rmed 
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under its authority is a full, separate and distinct township. The 
conclusion is inevitable that the new township is no longer within 
the territorial limits of the original township from which it has 
been removed. And since the banks in question are within the terri­
torial limits of the new to\-mship, they are, under the provisions 
of Section 135.04, suara, no longer entitled to priority as deposi­
tories of the public eposits of the original township. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that a municipality which has created its 
own township pursuant to Section 503.07, Revised Code, is not 
within the territorial limits of the original township from which 
it was removed, and banks within the new township no longer retain 
priority under Chapter 135, Revised Code, to be depositories of 
the public deposits of the original township. 




