
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1971 Op. Att’y Gen. No. 71-005 was disapproved by 
1973 Op. Att’y Gen. No. 73-082. 
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OPINION NO. 71-005 

Syllabus: 

The offices of county judge of the county court and 
assistant city solicitor of a municipality in an adjoining 
county are compatible, provided it is physically possible
for one person to discharge the duties of both offices. 

To: Reynold C. Hoefflin, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, January 6, 1971 

I have your request for my opinion regarding the compati­
bility of the offices of county judge of Greene County and full 
time assistant city solicitor for the City of Dayton, which is 
a municipality in an adjoining county. 

Section 1907.051, Revised Code, to which you refer in your 
request, does not indicate that a county judge may hold no other 
office. 

The rule of incompatibility in office is stated in the case 
of State, ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C.R., 
274, as follows: 

"Offices are considered incompatible 
when one is subordinate to, or in any way 
a check upon, the other; or when it is phys­
ically impossible for one person to dis­
charge the duties of both." 
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It is necessary to first determine whether the offices of 
county judge of Greene County and assistant city solicitor for 
the City of Dayton, which is in an adjoining county, are sub­
ordinate one to the other, or are "in any way a check upon, 
the other." 

Section 1907.011, Revised Code, outlines the territorial 
jurisdiction of the county court, as follows: 

"There is thereby created in each county 
of the state, in which the territorial juris­
diction of a municipal court or municipal courts 
is not coextensive with the boundaries of the 
county, a court to be known as the county court 
with jurisdiction throughout a county court dis­
trict consisting of all territorv within the 
county not subject to the territorial jurisdic­
tion of any municipal court." 

(Emphasis added.) 

It is clear that a county court's jurisdiction does not 
extend beyond the boundaries of the county. 

The powers and duties of a city solicitor are delineated 
in Section 733.51, Revised Code: 

"The city solicitor shall prepare all con­
tracts, bonds, and other instruments in writing
in which the city is concerned, and shall serve 
the several directors and officers provided in 
Title VII of the Revised Code as legal counsel 
and attorney. 

"Such solicitor shall be prosecuting attor­
ney of the police or mayor's court. When the 
legislative authority of the city allows assist­
ants to the solicitor, he may designate such 
assistants to act as prosecuting attorneys of 
the police or mayor's court. The person desig­
nated shall be subject to the approval of the 
legislative authority." 

However, Section 1907.081, Revised Code, provides in part: 

"A judge of a county court shall be dis­
qualified from the practice of law only as to 
matters pending or originating in said county 
court during his term of office." 

Since the City of Dayton is outside the jurisdiction of the 
county court of Greene County, it appears that neither the office 
of assistant city solicitor for the City of Dayton nor the office 
of county judge of Greene County are "subordinate to, or in any 
way a check upon, the other." 

Thus, under Gebert, supra, the question remains whether it 
is "physically impossible for one person to discharge the duties 
of both." You have stated that the person is a full-time assist­
ant city solicitor. Considering that the person was hired as a 
full-time legal assistant for the City of Dayton and was elected 
to the position of county judge of Greene County with the confi-
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dence that he would devote his best efforts to each position,
and considering that he must perform the duties of each office 
in different counties, there exists some question as to whether 
it is physically possible for one person to discharge the duties 
of both offices. However, if the person can perform the duties 
of each office, the positions are not incompatible. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that the 
offices of county judge of the county court and assistant city 
solicitor of a municipality in an adjoining county are compat­
ible, provided it is physically possible for one person to dis­
charge the duties of both offices. 
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