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OPINION NO. 71-082 

Syllabus: 

1. The Ohio Rehabilitation Services Commission has authority to 
request an unrestricted contribution from an establishment or con­
struction grant recipient and use the proceeds for the Commission's 
administrative costs. 

2. The Ohio Rehabilitation Services Commission may not condition 
any official action it has power to take on the receipt or non-receipt 
of any contribution solicited for general or administrative purposes. 

To: Denver L. White, Administrator, Ohio Rehabilitation Services Commission, 
Columbus, Ohio 

By: William J, Brown, Attorney General, November 29, 1971 

I have your request for an opinion, addressed to my predecessor, 
in which you inquire whether the Ohio Rehabilitation Services Commis­
sion, which administers a federal-state program of grants for remodeling· 
existing rehabilitation facilities and constucting new ones, may sol­
icit contributions from the recipients of such grants to cover the 
Commission's administrative costs. 

Your letter states that the Department of Health, Education and 
Welfare, under authority of the federal Vocational Rehabilitation Act 
(29 U.S.C. 31 et seq.), allots funds to the states for vocational 
rehabilitation services on a proportional matching basis that your 
Commission is the designated agency of the State of Ohio for the ad­
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ministration of such funds; that, in the case of "establishment" 
(expansion or remodeling) of an existing rehabilitation facility or 
construction of a new one, the state may make up the amount necessary 
to match the full available federal allotment by accepting a con­
tribution from a public or private non-profit agency, both the state 
funds and the federal matching funds then being returned to the donor 
agency by your Commission as an establishment or construction grant; 
that, since appropriations by the General Assembly have been insuf­
ficient to match all the federal funds available for the State of 
Ohio, the shortages have been made up by the receipt of such con­
tributions; that your Commission's administrative costs will, if paid 
from the state's appropriated funds, make it impossible for the state 
to match all available federal funds; and that you have, therefore, 
asked the grant recipients to contribute two percent of the cost 
of their approved projects, to be used to cover your administrative 
costs. Your letter continues, in part, as follows: 

"Question has been raised concerning the 

legality of the State vocational rehabilitation 

agency soliciting and accepting the two percent 

contribution to cover the cost of administering 

the grant. 


"Those who question this procedure take 

the view that costs of administering grants and 

all related costs of the development of rehabili ­

tation facilities are responsibilities of the 

State vocational rehabilitation agency which is 

supported by public funds. They assert that, 

being a public agency, we have the obligation 

to provide this service and have no right to 

assess the grant recipient for the cost of serv­

ice. 


"Our view is that public funds appropriated 
or otherwise obtained are not sufficient to 
match all the Federal funds available for vo­
cational rehabilitation. Therefore, the Re­
habilitation Services Commission must administer 
a budget which is not sufficient to meet the 
rehabilitation needs of all eligible handicapped 
persons in Ohio. It is the opinion of the Rehabili ­
tation Services Commission that, as long as other­
wise unused Federal funds are used for grant purposes, 
the cost of administering these grants should not be 
a financial burden on the already limited program of 
services to handicapped persons. 

"* * * * * * * * * 
"l-le do not believe that we are violating any 


Federal or State law or regulation and request an 

opinion from the Attorney General as to the legal 

right of the Ohio Rehabilitation Services Commis­

sion to request an unrestricted contribution from 

an establishment or construction grant recipient to 

cover our administrative costs." 


The powers and duties of the Ohio Rehabilitation Services Com­
mission are prescribed by Section 3304.16, Revised Code, which reads, 
in pertinent part, as follows: 
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"In carrying out the purposes of sections 

3304.11 to 3304.27, inclusive, of the Revised 

Code, the rehabilitation services commission: 


"(A) Shall develop all necessary rules 

and regulations; 


"(B) Shall prepare and submit to the 

governor***, prior to each regular session 

of the general assembly, an estimate of sums 

required to carry out the commission's responsi­

bilities; 


"* * * * * * * * *

"(E) May take any other necessary or 

appropriate action for cooperation with pub­

lic and private agencies and organizations 

which may include: 


... * * * * * * * *

11 (2) Contracts or other arrangements 

with public and other non-profit agencies and 

organizations for the construction or estab­

lishment and operation of vocational rehabili ­

tation programs and facilities; 


"* * * * * * * * *

"(5) Compliance with any requirements neces­

sary to obtain federal funds in the maximum amount 

and most advantageous proportion possible; 


"* * * * * * * * *

"(H) May accept and hold, invest, reinvest, 

or otherwise use gifts made for the purpose of 

furthering vocational rehabilitation; 


"* * * * * * * * *."

Section 3304.lS, Revised Code, provides in pertinent part that: 

"* * * [i]f federal funds are not avail ­

able to the state for vocational rehabilita­

tion purposes, the governor shall include as 

part of his biennial budget request to the gen­

eral assembly a request for funds sufficient 

to support the activities of the commission." 


The federal Vocational Rehabilitation Act, supra, requires that 
the Secretary of the Department of Health, Education and Welfare 
approve all state requests for funds. 29 u.s.c. 35, provides, in 
pertinent part, as follows: 

"(A) To be approvable under this chapter, 

a State plan for vocational rehabilitation 

services shall 

"* * * * * * * * *

­
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"(3) [P] rovide for financial participation 

by the State, and provide that the plan shall 

be in effect in all political subdivisions of 

the State; 


"(4) [S]how the plan, policies, and methods 

to be followed in carrying out the work under 

the State plan and in its administration and 

supervision, * * *' 


"(5) [P]rovide such methods of admini­

stration, ***as are found by the Secretary 

to be necessary for the proper and efficient ad­

ministration of the plan; 


"* * * * * * * * *." 
The regulations adopted by the Department of Health, Education 

and Welfare provide in pertinent part (34 Fed. Reg. 16814-16815 
(1969) as follows: 

§ 401.80 State and local funds. 

"(a) In order to receive the Federal share 

of expenditures under the State plan, expendi­

tures from State or local funds under such plan 

equal to the State's share must be made. * * * 

The State's share shall be the difference between 

the Federal share (see§§ 401.86 and 401.135) and 

100 per centum. 


"(b) For the purposes of this section, 'State 

or local funds' means (1) funds made available by 

appropriation directly to the State or local re­

habilitation agency***; (2) contributions by 

private organizations or individuals, which are 

deposited in the account of the State*** re­

habilitation agency*** for expenditure by, 

and at the sole discretion of, the State*** 

rehabilitation agency: Provided, however•, That 

such contributions earmarked for meeting· the 

State's share*** for carrying on types of ad­

ministrative activities so identified, may be 

deemed to be State funds, ***except that 

Federal financial participation will not be 

available in expenditures that revert to the 

donor's use or facility; ***or (4) contribu­

tions by private organizations or individuals, 

deposited in the account of the State*** re­

habilitation agency*** which are earmarked, 

under a condition imposed by the contributor, 

for meeting (in whole or in part) the State's 

share for establishing or constructing a par­

ticular rehabilitation facility***; Provided, 

however, That such funds may be used to earn 

Federal funds only with respect to expenditures 

for establishing or constructing the particular 

rehabilitation facility for which the contribu­

tions are earmarked: * * *." 


In summary, it would appear from the above statutes and regula­
tions that the funds available to your Commission are (omitting 
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certain small business proceeds) specifically limited to three 
sources: (l) appropriations by the General Assembly, (2) unrestricted 
or restricted gifts, and (3) federal matching funds; that restricted 
gifts can be expended only upon the particular construction or 
establishment operation specified by the donor (Fed. Reg. § 401.SO(b) 
(4), supra); that unrestricted gifts can be expended for admini­
stration"purposes (Fed. Reg. § 40l.80(b) (2), supra); and that your 
Commission's plan of administration must be approved by the Secretary 
of the Department of Health, Education and Welfare. 

I have no doubt that, under these statutes and regulations, the 
Commission may request that construction and establishment grantees 
contribute bona fide gifts to meet the costs of administration of 
their grants. But I would caution that the solicitation of such funds 
not take such form that it could be characterized legally as an 
"assessment". As noted above, some have raised this objection. I 
realize that, as your letter states, the Commission "must administer 
a budget which is not sufficient to meet the rehabilitation needs 
of all eligible handicapped persons", and that, if some grantees 
refuse to contribute administrative expenses, appropriated funds 
must be used for that purpose, thus diminishing the amount of state 
funds available to obtain the maximum amount of federal matching 
funds. But the remedy for that lies with the General Assembly. See 
Section 3304.18, supra. Under the present Revised Code the Commis­
sion has the power"to"""accept gifts, but it has no power to make an 
assessment, and the Commission""'can exercise only such powers as are 
bestowed upon it by statute. lo. Jur. 2d, Administrative Law and 
Procedure, Sections 18, 19 and 54. In State, ex rel. Foster v. Evatt, 
144 Ohio St. 65 100-104 (1944), certiorari denied, 324 U.S. 878,~ 
Court said, at pages 104 and 105: 

"Where statutes are ambiguous there is room 

for judicial interpretation but where instead of 

an ambiguity there is an absence of enactment, 

courts are without power to supply the deficiency. 

It has been held, too often to need any citation 

of authority, that in seeking legislative in­

tention courts are to be guided by what the legis­

lative body said rather than what we think they 

ought to have said. 


"* * * * * * * * *

"Where the General Assembly has omitted a 

provision in an act necessary to make it com­

plete or otherwise advisable, the courts have 

no power to supply what the court thinks the 

legislature ought to have enacted. 


"In the case of Slingluff v. Weaver, 66 

Ohio St., 621, 64 N.E. 574, this court held: 


"'***The question is not what did the 

General Assembly intend to enact, but what is 

the meaning of that which it did enact. That 

body should be held to mean what it has plqinly 

expressed, and hence no room is left for con­

struction.•" 


Attached to your letter were two sample "contribution" agreements 
to be signed by grant recipients. After careful consideration of 
the terminology used in these agreements, I am of the opinion that they 
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do not describe gifts, but rather contracts to pay the costs of ad­
ministration of the grants. I do not believe that the statutes give 
the Commission the autho~ity to enter into such a contract. Your 
attention is also dire~ted to the fact that the Commission's plan of 
administration must be ·approved by the Secretary of the Department of 
Health, Education and Welfare. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you are 
so advised, that: 

1. The Ohio Rehabilitation Services Commission has authority to 
request an unrestricted contribution from an establishment or con­
struction grant recipient and use the proceeds for the Commission's 
administrative costs. 

2. The Ohio Rehabilitation Services Commission may not condition 
any official action it has power to take on the receipt or non-receipt 
of any contribution solicited for general or administrative purposes. 




