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PUBLIC UTILITIES-MUST BE IN EXISTE:-JCE DURING YEAR ASSESS­
MENT IS ~fADE UNDER SECTION 606 G. C.-WHEN UTILITY SELLS 
·OUT TO ANOTHER OPERATING UTILITY-HOW ASSESSMENT 
APPORTIONED. 

In order to be subject to assessment for tlze support of tl!e public utilities com­
mission under section 606 of the General Code, a public utility or railroad must be in 
existence during the year in which the assessment is made. 

If the utility discontinues at the end of the year preceding that in 'i.c·hich the 
assessment is made, though within that year, by selling out to another operating 
utility, the receipts of the first utility cannot enter into the basis of apportionment 
of the assessment to be made in the succeedi11g year. 

CoLUMBUS, 0Hro, June 6, 1921. 

Public Utilities Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-The commission requests the opinion of this department as 

follows: 

"Section 606 of the General Code as amended in 108 0. L., Part II, 
p. 1151, reads as follows: 

'Section 606. For the purpose of maintaining the department of 
public utilities commission of Ohio, including the payment of salaries, 
traveling expenses, printing, rent, light, heat, water, telephones and 
all other overhead expenses, and the exercise of police supervision of 
railroads and public utilities of the state by it, a sum not exceeding 
two hundred thousand dollars each year shall be apportioned among 
and assessed upon the railroads and public utilities within the state, 
by the commission, in proportion to the intra-state gross earnings or 
receipts of such railroads and public utilities for the year next pre­
ceding that in which the assessments are made. 

On or before the first day of August next following, the commis­
sion shall certify to the auditor of state the amount of such assess­
ment appropriated by it to each railroad and public utility and he 
shall certify such amount to the treasurer of state, who shall collect 
and pay the same into the state treasury to the credit of a special 
fund for the maintenance of the department of such public utilities 
commission.' 

The auditing department of this commission is now engaged in 
spreading these assessments against the various railroads and public 
utilities of this state, for what the department calls the 1921 assess­
ment, and we are confronted by certain conditions upon which we 
desire your official opinion. 

First Case: We have the case of a public utility which ceased to 
operate as such within this state at midnight on December 31, 1920, 
by selling all of its property and business to another utility, which 
has been continuing and is now engaged in the business of the 
former company; this purchasing company had, prior to this time, 
also been operating as a public utility in this state. The period fixed 
by this commission for the annual reports of public utilities is the 
calendar year, and the report of the selling or discontinuing utility 
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showed intra-state gross earnings or receipts for the calendar year 
of 1920, of more than seven million dollars. 

Sccolld Case: \Ve also have before us the case of a public utility 
which ceased to do business at the same time, by transferring its 
property and business to a municipality, whereby the property be­
came municipally owned and not subject to supervision or assess­
ment by this commission. 

Third Case: \Ve also have the case of a public utility operating 
within the state for the period from January 1 to August 1, 1920, at 
which time it permanently ceased to operate. 

QUESTIO:-J NO. 1: Against what utility, if any, shall the assess­
ment for 1921 be made in each of the above instances 

QUESTION NO. 2: In the first above mentioned case, upon what 
gross earnings shall the assessment be levied? 

QUESTION NO. 3: Frequently, utilities have inquired for what 
period of time these assessments are levied? Whether they are for 
the year preceding or the year succeeding the one in which the 
assessments arc levied and collected? We desire an answer to this 
question also." 
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The following sections of the law relating to public utilities are in pan 
materia and may be considered in connection with the question submitted: 

"Section 614-2a. The cterm 'public utility' as used in this act, shall 
mean and include every corporation, company, co-partnership, per­
son or association, their lessees, trustees or receivers, defined in the 
next preceding section, except such public utilities as operate their 
utilities not for profit, and except such public utilities as are, or may 
hereafter be owned or operated by any municipality, and except such 
utilities as are defined as 'railroads' in sections 501 and 502 of the 
General Code and these terms shall apply in defining 'public utilities' 
and 'railroads' wherever used in chapter one, division two, title three, 
part first of the General Code and the acts amendatory or supple­
mentary thereto or in this act." 

"Section 501. The term 'railroad' as used in this chapter shall 
include all corporations, companies, individuals, associations of indi­
viduals, their lessees, trustees, or receivers appointed by a court, 
which owns, operates, manages or controls a railroad or part thereof 
as a common carrier· in this state, or which owns, operates, manages 
or controls any cars or other equipment used thereon, or which owns, 
operates, manages or controls any bridges, terminals, union depots, 
side tracks, docks, wharves, or storage elevators used in connection 
therewith, whether owned by such railroad or otherwise. * * *." 

In the commission's letter section 606 G. C. is quoted in full, and this 
<.JUOtation need not be repeated. 

The following points deserve mention: 
A "public utility" and a "railroad" are respectively defined with reference, 

as it were, to the person and not to the thing. In other words, there is 
lacking in these sections a provision similar to that found in section 5415 of 
the General Code, relating to taxation, viz., 

"and such term 'public utility' shall include any plant or property 
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owned or operated, or both, by any such companies, corporations, 
firms, individuals or associations." 

Consequently, when section 606 speaks of an assessment "in proportion 
to the intra-state gross earnings or receipts of such railroads and public 
utilities," the reference must be to the gross earnings or receipts of the 
companies or persons, etc., defined as "railroads" and "public utilities," and 
not to the gross earnings or receipts derived from the use of a railroad or 
public utility by a company which or person who is not liable for the 
assessment, though within "the year next preceding that in which the assess­
ments are made." 

This proposition is sufficient partially to answer the first question sub­
mitted by the commission. The only receipts or earnings of the purchasing 
company which can be used in apportioning the assessment are those which 
were its own, and not those derived by another from the use or operation 
of the public utility property which it acquired during the year. This is 
further demonstrable by supposing that the selling utility did not entirely 
cease to operate, but merely sold a branch or a part of its plant to the pur­
chasing company on the date named. It would in that event be the selling 
company which would have to hear the assessment apportioned according 
to its entire receipts or earnings, though it had parted with a part of the 
property, through the operation of which those receipts or earnings have 
been derived, at the end of the calendar year. 

The question remaining in the first question is that squarely raised in 
the second question, namely, as to whether, in view of the fact that in both 
cases the selling utilities had gone out of business at the end of the reporting 
year, any assessment can be made against them. This question requires 
further consideration of section 606 G. C. That section authorizes an annual 
apportionment among and assessment upon 

"the railroads and public utilities within the state, * * * in pro­
portion to the intra-state gross earnings or receipts of such rail­
roads and public utilities for the year next preceding that in which 
the assessments are made." 

In the opinion of this department, a utility in order to be "within the 
state" and subject to assessment must be in existence, i. e., engaged in busi­
ness at the time the assessment is made. When what is now section 606 of 
the General Code first went into effect it authorized an assessment upon the 
then public utilities on the basis of the gross receipts or earnings of the 
preceding year. The original sections, being sections 250-1, 250-2 and 251 of 
the revised statutes, are not entirely clear, but it is reasonably certain that 
the report required by section 251 was originally the predicate of the assess­
ment required to be made by section 250-2. At any rate, it is obvious under 
these original sections that the assessment was to be made upon 

"the several corporations owning and operating railroads within this 
state * * * in proportion to its gross earnings from operations 
for the next year preceding that in which the assessment was made"; 

so that the assessment was made then, and in the opinion of this department 
is still to be made, upon existing railroads, i. e., those doing business at the 
time the assessment is made, and the receipts for the preceding year are 
used merely as the basis of apportionment, 
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It is therefore the opinion of this department that liability for assessment 
depends upon the existence of the public utility at the time the assessment 
is made. Therefore, on the facts stated in the commission's first question 
the utility which ceased to operate as such within this state prior to the 
time the assessment was made is not liable to be assessed at all; and inas­
much as it has been held that the utility to which it sold out is not liable 
to be assessed on the basis of the receipts or earnings derived by the seller, 
it follows that those receipts or earnings cannot enter into the basis of the 
apportionment at all. 

It also follows that in the second instance mentioned by the commission, 
the gross earnings of the utility which sold out to a municipality at the end 
of the reporting year, and before the time when the assessment was made, 
are not to be considered in making the apportionment. 

The same principles require that your question as to the third case cited 
by you be answered by stating that the utility mentioned is not subject to 
assessment for the year 1921, and that its earnings do not enter into the 
apportionment to be made in the year 1921. 

It is believed that these obseravtions cover your questions numbered 
one and two. 

As to your third question, it is difficult to avoid ambiguity of expression 
in dealing with it, or even, it may be remarked, in stating it. It is believed 
that the most accurate way to put the answer is to say that the assessments 
are not levied for any period of time whatsoever; they are simply levied. In 
respect of the uses to which the revenue is to be applied it may be said, of 
course, that the assessments are "for the year" succeeding their collection, 
inasmuch as that is the year in which they will be applied to the support of 
the commission. From the point of view of the basis of apportionment, they 
are, of course, levied for the year for which report is made as prescribed by 
the commission, which, as stated in the commission's letter, is the calendar 
year. But the levy and payment of such assessment does not represent the 
conferring of a privilege, as would be arguable if the exaction were an ex­
cise tax for which a basis of privilege might have to be found. The fact that 
the assessment is levied is predicated upon the mere existence of the utility 
at the time it becomes subject to assessment, which is a day certain, no earlier 
at least than the beginning of the calendar year. 

The commission does not put the quE;stion as to the liability to assess­
ment of a utility goi;:g out of business early in the year in which the assess­
ment is made. That question is accordingly not considered herein. It is 
sufficient to observe that in all the cases stated in the commission's letter 
the discontinued public utility is not subject to assessment at all, because of 
the fact that the discontinuance took place prior to the beginning of the 
year in which the assessment was made. 

Analogous holdings under the excise tax law will be found in the Annual 
Report of the Attorney-General for the year 1914, Vol. II, p. 1697; same re­
port for 1916, Vol. II, p. 1915. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


