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SYLLABUS:

1. County hospital patient-medical records are not “records” within the
meaning of Section 149.40, Revised Code, and need not be disposed of in ac-
cordance with the procedure specified in Section 149.38, Revised Code.

2. A board of county hospital trustees organized under Section 339.02,
Revised Code, has the authority to dispose of patient-medical records with its
determination that such records no longer serve a useful purpose.

Columbus, Ohio, August 12, 1963

Hon. John T. Corrigan
Prosecuting Attorney
Cuyahoga County
Cleveland, Ohio

Dear Sir:

I have your request for my opinion wherein you pose the fol-
lowing questions:
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1) Are the county hospital medical records of indi-
vidual patients such records as are included, wholly or
partly within the statutory definition in Chapter 149 of
the Revised Code of public records which must be retained
or destroyed in accordance with the statutes contained in
.the said chapter?

2) May the county hospital entirely destroy medical
records of individual patients without resorting to the
county records commission procedure?

3) If the answer to the second question is negative,
may the county hospital destroy such parts of such medical
records as constitute privileged communication without
resorting to the county records commission?

4) For what period of time is the county hospital
required to retain the medical records of individual
patients? ‘

In answer to question number one above, I direct your attention
to Section 149.40, Revised Code, which section defines records as
follows:

“Any document, device, or item created or received by
or coming under the jurisdiction of any public office of the
state or its political subdivisions which serves to document
the organization, functions, policies, or other activities of
the office, or which contains historical information, is a
record within the meaning of sections 149.31 to 149.42, in-
clusive, of the Revised Code. When such records are of
long term or permanent administrative, legal, fiscal, or
historical value they shall be deemed to be archives within
the meaning of these sections.” (Emphasis added)

Under Section 149.38, Revised Code, there is created in each
county a county records commission, the functions of which are to
provide rules and regulations for the retention and disposal of pub-
lic records of the county and to review records disposal lists sub-
mitted by county officials. Such section also provides that the dis-
posal lists submitted shall contain records which have been micro-
filmed or records which no longer have administrative, legal or fiscal
value to the county or citizens thereof.

Authority is found in Chapter 339, Revised Code, for the con-
struction, purchase and maintenance of a county hospital.

Pursuant to the provisions of Sections 339.03 and 339.06, Re-
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vised Code, the operation, management and control of such hospital
is vested in a board of county hospital trustees.

It has been determined that one serving as a member of a board
of county hospital trustees is a public officer. See Opinion No. 580,
Opinions of the Attorney General for 1951, at page 346, wherein it
was stated:

“In view of the statutory provisions relative to the
matter of appointment, tenure of office, and the responsi-
ble duties imposed on such board of trustees, I conclude
that membership on such board constitutes a public office.”

Section 339.06, supra, also provides for the employment of a
hospital administrator as follows:
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“The board of county hospital trustees shall employ
an administrator, and, upon the nomination by such ad-
ministrator, shall confirm the employment of such physi-
cians, nurses, and other employees as are necessary for
the proper care, control, and management of such hospital
and its patients, and the board of county hospital trustees
shall fix their respective salaries and compensation. Any
person, including the administrator, may be removed by
the board of county hospital trustees at any time when the
welfare of such institution warrants removal. * * *”

The functions and duties of the administrator, who is acting
under and responsible to the board of hospital trustees, are set forth
in Section 839.07, Revised Code, as follows:

“The administrator of a county hospital shall act in
an advisory capacity to the board of county hospital trus-
tees during the construction and equipping of said hospi-
tal, and after the hospital is completed he shall carry out
the administration of the hospital according to the policies
set forth by the board charged with the operation of such
hospital.

“The administrator shall keep an account of the funds
credited to the board upon such forms as are prescribed or
approved by it. Such administrator shall render a state-
ment to the board monthly showing the revenues and re-
ceipts from whatever sources derived, the disbursements,
the purposes of the disbursements, the assets and liabili-
ties of the board and shall keep such other records and
make such reports thereof as are required by the board.
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It becomes necessary, therefore, to determine whether indi-
vidual patient-medical records under the control of an administra-
tor of a county hospital are records within the meaning of Section
149.40, supra.

There can be no doubt that such medical records are documents,
devices or items as deseribed in Section 149.40, supra. Nor can it
be disputed that such records, whether created or received by the
administrator or employees of the county hospital, come under the
jurisdiction of a public office of the county. As noted above, the
board of county hospital trustees has been determined to be a public
office. Further, it has been seen that the county hospital is a public
institution supported in whole or in part by public funds under the
exclusive control and management of the board of trustees.

The question remains whether the hospital patient-medical
records serve to document the organization, functions, policies, or
other activities of the public office, v»iz., board of county hospital
trustees. I think they do not.

The word “document” in this context is variously defined to
mean “to evidence by documents’; ‘“to equip with exact references
to authoritative supporting information” ; “to furnish documentary
evidence of.” (Webster’s Third New International Dictionary.)
While hospital patient-medical records may be items or documents
upon which, in some part, the functions or policies of the county
board of hospital trustees operate, they do not furnish documentary
evidence of these functions, policies or other activities.

Nor have they any visible historical value.

The apparent purpose of the creation of a county records com-
mission through Section 149.38, Revised Code, is to preserve those
public documents or instruments which are organizationally or
functionally definitive of county public office or which contain in-
formation of historical, legal, or fiscal significance to the county or
to the citizens of the county. County hospital patient-medical rec-
ords fall in neither category.

Under Section 339.06, Revised Code, a board of county hospital
trustees has “the entire management and control of the hospital,



466 OPINIONS

and shall establish such rules for its government and the admission
of persons as are expedient.” I am of the opinion that, under this
authority, a board of county hospital trustees has implied authority
to dispose of hospital patient-medical records without resorting to
the county records commission procedure.

Obviously, a fixed time can not be implied for the retention of
hospital patient-medical records. These records may be disposed of
any time afer they have served their useful purpose as determined
by the board of trustees.

In summary, then, it is my opinion and you are advised:

1. County hospital patient-medical records are not “records”
within the meaning of Section 149.40, Revised Code, and need not
be disposed of in accordance with the procedure specified in Section
149.38, Revised Code.

2. A board of county hospital trustees organized under Sec-
tion 339.02, Revised Code, has the authority to dispose of patient-
medical records with its determination that such records no longer
serve a useful purpose.

Respectfully,
WILLIAM B. SAXBE
Attorney General





