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availability of funds; letter from Auditor of State showing all necessary 
papers are on file in his office; tabulation of bids; record of proceedings 
of the Board of Trustees of the Ohio State University and which pro­
ceedings record the approval of PW A of the project and of the Uni­
versity Architect. 

Finding said contract in proper legal form, I have noted my approval 
thereon, and same is transmitted to you herewith, together with all papers 
and documents submitted in this connection. 

643. 

Respectfully, 
THm.fAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

MUNICIPAL OFFICERS-VILLAGE COUNCIL-BOARD OF 
PUBLIC AFFAIRS-MAY CONTRACT WITH LAND OWN­
ER TO FURNISH WATER BEYOND VILLAGE LIMITS­
RENTAL, USE OF WATER IN RETURN FOR RIGHT-OF­
WAY ACROSS USER'S LAND-EASEMENT-PROVISO­
SPECIAL CONTRACT-DIFFERENT RATES OF SERVICE. 

SYLLABUS: 
Municipal officials may agree, by contract, to furnish water to a user 

outside the village lin~its as rental in return for a right-of-way across the 
users land, providing said rental does not amount to a special contract 
requirin,g different rates or service from that furnished other users. 

CoLUMBUS, OHIO, May 25, 1939. 

HoN. LAMOINE HANDLEY, Prosecuting Attorney, Carrollton, Ohio. 

DEAR SIR: Your recent request for my opinion reads in part as fol­
lows: 

"The Village of Carrollton heretofore have entered into an 
Agreement and Lease with a land owner residing outside of the 
municipality for the purpose, among other things, of obtaining a 
right-of-way across his premises for the Village water lines. 
Said agreement was approved and executed by the Village Coun­
cil and runs for a term of ninety-nine (99) years. 

The agreement recites a consideration of One Dollar ($1.00) 
which was paid. 

The pertinent part of the agreement is as follows: 

'As a further consideration for this agreement, it is under­
stood that Second Party will furnish First Party with water for 
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use at barn on said· premises during the term of this Lease and 
Agreement, not to exceed an amount of 2,500 Cu. Ft. per quarter, 
said water to be furnished first Party at his property line nearest 
Second Party's mains as now located.' 

Possession was taken under the agreement but no water has 
been furnished to date to the owner. He is now desirous of 
using the same. 

The question upon which it is desired your opm10n is 
whether or not the Council of the Village of Carrollton, Ohio, 
and its Board of Public Affairs, legally have the authority to 
enter into such a contract to furnish a user of water outside 
of the municipality, for no consideration except that as specified 
in the agreement, and different from other water users. Also, 
it is conceded that water being furnished is not surplus wafer of 
the Village. 

* * * * * * * * * 
However, under the agreement in question, the Board of 

Public Affairs of the Village have constructed the water line 
a<:ross these premises of this land owner and are now using the 
same. Further, the contract was confirmed by the Council, ap­
parently at the request of the Board of Public Affairs." 

Section 3939, General Code, reads in part as follows: 

"Each municipal corporation in addition to other powers 
conferred by law shall have power: 

( 1) To acquire by purchase or condemnation real estate with 
or without buildings thereon, and easements or interests therein, 
for any lawful purpose; 

* * * * * * * * * 
(7) To construct or acquire waterworks for supplying water 

to the corporation and the inhabitants thereof and to extend 
the waterworks system outside of the corporation limits; 

* * * * * * * * * 

Section 3955, General Code, reads as follows: 

"The council of a municipality may take possession of any 
land obtained for the construction or extension of water works, 
reservoirs, or the laying down of pipe, and also any water rights 
or easements connected with the use of water. Any land, water 
right, or easement so taken possession of for water works pur­
poses shall not be used for any other purpose, except by author­
ity of the director of public service and consent of the council." 

From the above quoted sections of the General Code it will be seen 
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that a municipality may legally acquire and possess an easement for the 
purpose set forth in your letter. 

Having the power to acquire this easement, the question presented is 
whether or not the municipality may pay for such grant in the manner 
set forth in your letter. 

The municipality has obtained an easement for a right-of-way across 
land for its water mains. In return for such easement, the municipal 
authorities have agreed to furnish the owner of the land through which the 
easement runs water not to exceed 2,500 cubic feet per quarter. It must 
be conceded that some mode of payment is necessary and if the munici­
pality chooses to furnish a specific amount of water as rental rather than 
cash or other consideration, that is a matter entirely within the discretion 
of the municipal officials. 

The net effect of furnishing water to the owner of the land rather 
than paying money seems to be that should the water rate decrease, the 
owner will receive a correspondingly low rental and if the water rate in­
creased, he will receive a correspondingly higher rental. The value of the 
water furnished represents the consideration for the easement and as such, 
the contract here set forth can not be considered as a special contract or 
an unequal assessment repugnant to Section 3958, General Code, as no 
provision is made for any exceptional or special rate or service. The 
prevailing rate for 2,500 cubic feet of water is to be considered as the 
rental value of the easement here in question. 

It is, therefore, my opinion that the contract was legally entered into 
by the Councill of the Village of Carrollton and its Board of Public Af­
fairs and being so, it will be necessary for the village to furnish the water 
required under said contract. 

644. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

PETITION-CERTIFICATION OF SUMMARY-TO REPEAL 
HOUSE BILL NO. 336, 93rd GENERAL ASSEMBLY, TO 

. AMEND SECTION 5276, G. C.-TERM OF OFFICE, GOV­
ERNOR'S MILITARY STAFF-ADJUTANT GENERAL. 

CoLUMBUS, OHIO, May 25, 1939. 

MR. F. M. KIRWIN, Executive Secretary, Ohio Non-Partisan Defense 
League, 500 Hartm,an Theatre Bldg., Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: You have submitted for my examination a written peti­
tion bearing over one hundred names, containing a certified copy of 


