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INSURANCE - GROUP LIFE POLICY; MEMBERS AND EM­

PLOYEES OF ORGANIZATIONS, PROFESSIONS NAMED 

§3917.01 (B) (8) R.C.-MEMBER OF PROFESSIONAL ORGANI­

ZATION ELIGIBLE FOR INCLUSION, NO DUTY TO HAVE 

EMPLOYEES INCLUDED. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s10ns of Section 3917.01 (B) (8), Revised Code, a group 
life insurance policy may be issued, covering the members and the employees of mem­
bers of any duly organized association composed of members of the professions therein 
named, but such policy may not be limited to the members of such association to the 
exclusion of their employees. 

2. If, pursuant to Section 3917.01 (B) (8), Revised Code, a policy of group 
insurance is issued, a member of a professional organization who is eligible for inclu­
sion therein is under no obligation to see to it that his employees or any of them are 
included in the protection of such policy. · 

Columbus, Ohio, April 8, 1958 

Hon. Arthur I. Vorys, Superintendent of Insurance 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication in which you request my opinion 

on the construction of that portion of Section 3917.01, Revised Code, which 

relates to a group insurance policy covering the members and employees 

of members of any duly organized association composed of the medical, 

dental, accounting or legal professions. Your specific questions are, to 

quote from your letter: 

"A professional group in Ohio, which qualifies under division 
(8) for group life insurance, desires to have issued to it a policy 
which will cover only the members of the association and none 
of the employees of members. May a policy, pursuant to division 
(8) above, be issued to an association which will cover members 
of the association only and exclude coverage to any employees of 
members? 

"If a policy is issued which includes provision for members' 
employees, does a member who has any employees have to insure 
the lives of such employees to be eligible for coverage himself?" 
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Section 3917.01, Revised Code, forms a part of Chapter 3917., Revised 

Code, relating to group life insurance. Section 3917.01, snpra, underwent 

amendments by the 102nd General Assembly. 

Division (B) of this section sets forth vanous organizations and 

groups that are to be included within the definition of "group life insur­

ance". Under its amended form, this section provides, inter alia: 

"(B) As used in sections 3917.01 to 3917.06, inclusive, of 
the Revised Code, the following forms of life insurance are group 
life insurance: 

" (8) Life insurance covering the members and the em­
ployees of members of any duly organized association composed 
of members of the medical, dental, accounting or legal professions 
which shall have been in existence for at least two years imme­
diately preceding the purchase of such insurance, written under 
a policy issued to such association, which association is the 
employer for the purpose of such sections, the premium on which 
is to be paid by the insured members or their employees, insur­
ing members and their employees for amounts of insurance based 
upon some plan which will preclude individual selection except as 
hereinafter provided, for the benefit of persons other than the 
association; provided that there must be at least fifty insured 
members in any group; and provided further that unless at least 
fifty per cent of all members or one thousand members, which­
ever is the lesser number, are insured, each member must pass 
a satisfactory medical examination in order to be insured; and 
provided that when members apply and pay for additional 
amounts of insurance, they may be insured for such additional 
amounts if they pass satisfactory medical examination." (Em­
phasis added) 

As this provision is entirely new, we must find its meaning 111 the 

language used. I know of no precedent that can be of material assistance. 

It will be noted that under the provision quoted, "group life insurance" 

for the purpose of said chapter is to include "life insurance covering the 

members and the employees of members of any duly organized association 

composed of the medical, dental, accounting or legal profession." The 

coupling of the words "members and the employees of members" appears 

to ine to make it very clear that the legislature intended that a group 

covered under this provision is to be open not merely to members of 

the profession but also to their employees, and the language used excludes 

the idea that such group could contain either the members of the profession 

to the exclusion of the employees, or the employees to the exclusion of 

the members of the profession. 
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In the provision that there must be "at least fifty insured members 

in any group," the word "members," in my opinion means not "members 

of the profession" but rather, members of the eligible group who desire to 

participate in the plan. 

In any association, such as those mentioned, it is obvious that the 

members of the profession would in general constitute a much more ad­

vanced group than the employees. I think we may also assume that the 

employees, to-wit, the secretaries and clerks of members of such profession 

as a body would lack the permanency that would characterize the pro­

fessional members. Both of these factors, it appears to me, would have 

something to do with the risk that an insurance company would assume 

in writing a group policy under the provision in question. There would 

manifestly be a greater probability of death in the older group, and the 

frequent changes and withdrawals in the younger element would appear 

to have the effect of producing an influx of young blood into the insured 

group, thereby affecting the risk and presumably the rate of premiums. 

I am influenced in the conclusion, which I have indicated, by a 

comparison with that portion of said Section 3917.01, Revised Code, 

which is contained in paragraph (7). This provision reads in part as 

follows: 

" ( 7) Life insurance covering employees of a political subdi­
vision or district of this state, or of an educational or other in­
stitution supported in whole or in part by public funds, or of any 
classes thereof, determined by conditions pertaining to employ­
ment, or of this state or any department or division thereof, * * *" 
( Emphasis added) 

Plainly, it is here contemplated that a policy may cover only a 

particular class of employees in any department or division of the state 

or any of its subdivisions. This privilege of including only a "class" of 

the persons coming within the purview of the law is wholly absent from the 

provisions found in paragraph (8) above quoted. 

As to your second inquiry, it appears to me that the privilege or 

obligation resting in or upon any member of the profession, or any of 

his employees referred to in paragraph (8) of the section under con­

sideration, is individual and personal, and there is nothing in the Jaw 

that suggests that any or all of the employees of any particular member 

of an association must join in a group plan, and certainly no obligation 
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on the part of the employer to be responsible either for their joining 

or for the payment of their share of the premium. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion: 

1. Under the provisions of Section 3917.01 (B) (8), Revised Code, 

a group life insurance policy may be issued, covering the members and 

the employees of members of any duly organized association composed 

of members of the professions therein named, but such policy may not 

be limited to the members of such association to the exclusion of their 

employees. 

2. If, pursuant to Section 3917.01 (B) (8), Revised Code, a policy 

of group insurance is issued, a member of a professional organization who 

is eligible for inclusion therein is under no obligation to see to it that 

his employees or any of them are included in the protection of each policy. 

Respectfully, 

w ILLIAM SAXBE 

Attorney General 




