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326 OPINIONS 

BRIDGES, ACQUISITION - REVENUE BONDS - §5593. RC -
COSTS OF IMPROVEMENTS TO EXISTING STRUCTURE NEC­
ESSARY FOR OPERATIONS MAY BE INCLUDED IN COST OF 
ACQUISITION. 

SYLLABUS: 

The State Bridge Commission is authorized under the provisions of Ohapter 5593., 
Revised Code, to issue revenue bonds and to expend the proceeds thereof in the acqui­
sition of an existing bridge and to defray the cost of such improvements thereto as 
may be reasonably necessary to make such structure suitable for operation by the 
commission as a toll bridge. 

Columbus, Ohio, July 18, 1957 

Mr. Russell :M. Wilhelm, Chairman 
State Bridge Commission of Ohio, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The State Bridge Commission has contracted for the pur-
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chase of the Fullerton-Portsmouth Bridge w-hich spans the Ohio 
River at Portsmouth, and is arranging to issue Bridge Revenue 
Bonds for such purpose. In connection with such acquisition of 
this bridge, it is the judgment of this Commission that certain 
improvements are necessary to place the bridge in efficient opera­
tion, · such as lighting, widening of roadway approaches, con­
struction of islands, toll houses, etc., in accordance with engi­
neers' recommendations. 

"vVe are mindful of the opinion of your predecessor ap­
pearing in Opinions of the Attorney General for 1953 at page 71, 
:holding that revenue bonds could not be issued to pay the cost of 
improving a bridge owned by the state. 

"\Ve respectfully request your opinion as to whether or not 
this Commission may issue bridge revenue bonds for the purpose 
of paying the cost of purchasing a bridge and improving the 
same." 

In the 1953 opinion to which you refer, the writer had for consider­

ation the provisions of Senate Bill No. 356, 99th General Assembly, a 

special enactment empowering the State Bridge Commission to assume 

jurisdiction over and charge tolls for the use of the Steubenville-Weirton 

Bridge, this for the purpose of financing certain necessary improvements 

to such bridge and the approaches thereto. This enactment constituted an 

exception to the powers previously granted the commission and provided 

for taking possession of a bridge with respect to which all bonds thereto­

fore issued had been earlier redeemed, and which bridge had for a time 

been made toll-free. 

The writer ofthat opinion, quite correctly I think, held that under the 

provisions of such special act the only means of financing the improve­

ments was the use of tolls actually collected, and that such act did not 

authorize issuance of bonds in the special situation there involved. 

In the instant case, we may note initially that since the enactment in 

1949 of former Section 1084-15c, General Code, now Section 5593.18, 

Revised Code, the commission has been and is now without power to 

construct or to contract for the construction of a bridge or to issue bonds 

for such purpose. 

Because under the prov1s1ons of Section 5593.03, Revised Code, as 

this section existed on the date of the 1949 amendment, authority was given 

to the commission to construct bridges or acquire them by purchase, it is 

apparent that the 1949 enaotment, supra, has since that date limited the 
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power to construct, but it provides no impediment to acquisition by pur­

chase. 

In Section 5593.10, Revised Code, the commission is granted author­

ity, in clear terms, to finance the "cost of bridges" by the use of bond 

proceeds, it remains merely to inquire whether the expenditure which you 

propose would be made for such "cost." In your query you indicate that 

in addition to the actual purchase price of an existing bridge you propose 

to make certain improvements which are necessary to place the bridge in 

efficient operation. 

The expression "cost of bridges," as thus used in Section 5593.10, 

supra, is defined in Division (C) of Section 5593.01, Revised Code, as 

follows: 

" * * * 'Cost of bridge' as applied to a bridge to be con­
structed or acquired b_v purchase or condemnation includes the 
esti1nated cost of construction or the cost of acquisition, cost of 
improvements, * * *." (Emphasis added.) 

It appears to me that the use of the expression "cost of improve­
ments" in such close proximity to the expression "cost of acquisition," 

is indicative of the legislative view that in the normal situation where an 

existing bridge is acquired by purchase it could be expected that certain 

improvements would be required in order to place the structure in condition 

suitable for operation as a toll bridge. 

For these reasons it is my conclusion that the State Bridge Commis­

sion is authorized under the provisions of Chapter 5593., Revised Code, 

to issue revenue bonds and to expend the proceeds thereof in the acquisi­

tion of an existing bridge and to defray the cost of such improvements 

thereto as may be reasonably necessary to make such structure suitable 

for operation by the commission as a toll bridge. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




