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OPINION NO. 72-044

Syllabus:

1. In order to avoid the late filing fee prescribed by
Section U505.06, Revised Code, an applicant for issuance of
a new certificate of title to a motor vehicle must file the
application within fifteen days after both delivery of the
vehicle and assignment df the old certificate of title to the
purchaser,

2. The fifteen-day limit applies to applicants who present an
out-of-state assimned certificate as well as those who present an
Ohlo assigned certificate.

To: C. Donald Curry, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, May 25, 1972

Your request for my opinion as to the effect of a recent amend-
ment of a Section in Chapter 4505, Revised Code, the Certificate of
Motor Vehicle Title Law, reads as follows:

"1ay I respectfully request your opinion on the
recently enacted Amended House Bill !o. 651 which
reads in part:

"'In all cases of transfer of motor
vehicles the application for certificate of
title shall be filed within fifteen days after
the assignment or delivery of such motor vehlcle.
Yhenever an application for a certificate of title
is not filed within such period, the clerk shall
collect a fee of five dollars for the 1ssuance of
the certificate., The fee shall be 1in addition to
all other fees established by Chapter U505. of the
Revised Code, and shall be retained by the clerk.
The registrar of motor vehicles shall provide, on
the certificate of title form prescribed by sec-
tion 4505.07 of the Revised Code, lanrmuace neces-
sary to give evidence of the date on which the as-
signment or delivery of such motor vehlcle was
made ., "

"Is the fifteen days computed from the earllest date
of assignment or delivery or the later date of the two
if the vehicle 1s not assigned and delivered on the
same date?

"Does the fifteen days apply to an applicant presentine
an out-of-state certificate of title as well as one pre-
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sentineg an asslgned Ohio title?"

The certificate of title law, first enacted in 1937, was desicened
to prevent fraud, traffic in stolen automobiles, and other "well known
and flagrant types of abuse which were perpetrated under the old 'Bill
of Sale Lau.,'" <tate, ex rnl. Citr Loan ° av*v s Co., V., Tag~nr
134 Ohio St. 3743 S Vs ' ’on 1o-7ﬁ7m—tzd
217, 218 (1967), affirmed, 15 Ohio qt 2d 261 { §G§), see also the
followinr lanpuage from )ection 4501.02, Revised Code:

[

nE @ % #o% ® % &%

"All laws relatin~ to the licensins of automobile
dealers and salesmen designatin~ and mrantine power
to the reristrar shall be liberally construed to the
end that the practice and commission of fraud in the
business of sellines motor vehlcles may be nrohibited
and prevented."

Chapter 4505, supra, carefully prescribes the procedures to be
followed for the transfer of title to an automobile, and the Rerlstrar
is given broad authority to administer the law and to issue apnropriate
regulations. Section 4505.02, Revised Code, nrovides in pertinent
part:

"The resistrar of motor vehicles shall issue such
regulations as he deems necessary to insure uniform and
orderly operation of sections 4505,01 to U4505.19, inclu-
sive, of the Revised Code, and the clerks of the courts
of common pleas shall conform thereto. The registrar shall
receive and file in his office all instrurments foruarded to
him by such clerks under such sections and shall maintain
indexes coverins the state at larze for the instruments so
filed, * % #

"The registrar shall check with his record all dunli-
cate certificates o title received in his office from such
clerks. If it appears that a certificate of title has been
1mpropsr1y issued, the rezistrar shall cancel such certifi-
cate, k& #n

Section 4505.03, Revised Code, provides that no automobile shall
be sold without deliverv of the seller's certificate of title pro-
perly assipgned to the purchaser. The Section reads as follous:

"Mo person, except as provided in section 4505.05 of
the Revised Code, shall sell or otherwise disnose of a
motor vehicle without deliverin~ to the purchaser or trans-
feree thereof a certificate of title with such assiecnment
thereon as 1s necessary to show title in the purchaser; nor
shall any person, except as provided in section 4505.11 of
the Revised Code, purchase or otherwise acquire a motor ve-
hicle without obtalnine a certificate of title for it in his
name in accordance with sections #505.01 to 4505.19, inclu-
sive, of the Revised Code."

Mo ourchaser acquires title to an autonobile until he has re-
celved a certificate of title. Sectilon 4505,04, Revised Code, pro-
vides in pertinent part:

"o person acnuirin~ a motor vehilcle from the ouner
thereof, whether such owner is a manufacturer, importer,
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dealer, or otherwise, shall acgquire any rizht, title, clain,
or interest in or to said motor vehicle until such person
has had issued to hin a certificate of title to said notor
vehicle, or delivered to him a manufacturer's or importer's
certificate for 1t; & # &,

‘Jhere a nev vehicle is transferred, no title passes unless the
manufacturer's or importer's certificate of ownership 1is properly
assirned to the dealer or other purchaser. Section 4505,05, Revised
Code, provides:

"o manufacturer, Zmporter, dealer, or other nerson shall
sell or otherwise disrose of a new motor vehicle to a dealer
to be used by such dealer for nurposes of display and resale,
without deliverins to such dealer a manufacturer's or irmporter's
certificate executed in accordance -:it: sections #505,01 to
4505,19, inclusive, of the Revised Code, and with such
assignments thereon as are necessary to show
title in the purchaser thereof. MNo dealer shall
purchase or acquire a new motor vehicle without
obtaining. from the seller théreof such manu-
facturer's or inoorter's certificate.”

The recent amendment to which you refer altered and amplified the
third paragraph of Section 4505.06, Revised Code. The first two para-
graphs, which remain the same, read as follous (133 Ohio Laws, 2696):

"Sec. 4505.06, Apnlication for a certificate
of title shall be made upon a form prescribed bv
Section U4505.07 of the Revised Code, and shall be
sworn to before a notarv public or other officer
empowered to administer oaths. Such application
shall be flled with the clerk of the court of com-
mon pleas of the county in which the apnlicant re-
sides 1f the apnlicant is a resident of this state
or, if not a resident, in the county in which the
transaction is consummated. Such apnlication shall
be accompanied by the fee prescribed in section
4505.09 of the Revised Code; and if a certificate
of title has previously been issued for the motor
vehlele in this state, it shall be accompanied
by said certificate of title duly assi~ned, unless
otherwise provided in sectlions U4505.01 to 5505.19,
inclusive, of the PRevised Code. If a certificate of
title has not nreviously been issued for such motor
vehicle in thils State, said application, unlzss
otherwlse provided in such sections, shall be
accompanied by a manufacturer's or imnorter's cer-
tificate; or by a prover bill of sale or sworn
statement of ownership, the originals of which
have been filed with the clerk, or a certified copy
thereof; or by a certificate of title, bill of sale,
or other evidence of ownership recuired by the law
of another state from which such motor vehicle was
brought into this state. If the applicetion refers
to a motor vehicle last previously re~istered in
another state, the application shall also be ac-
companied by the physical inspection certificate re-
quired by section 4505.061 of the Revised Code. The
clerk shall retain the evidence of title presented
by the applicant and on which the certificate of title is
issued. The clerk shall use reaszonable dili~ence
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in ascertainias whether or not the facts in said an-
plication are true by checkinc the apnlication and
documents accompanvinem it with the records of motor
vehicles in his office; i1f satisfied that the appli-
cant 1s the owner of such motor vehicle and that the ap —
plication is in the proper form, the clerk shall 1ssue

a certificate of title over his sisnature and sealed
with his seal.

"In the case of the sale of a motor vehicle by a
dealer to a general nurchaser or user, the certificate
of title shall be obtalhed in the name of the nur-
chaser by the dealer upon anvlicatlion sizned by the
purchaser."

Prior to amendment the third para~raph of Section 4505.06, sunra,
provided as follows (133 Ohio Laws, 2697):

"Tn all other cases such certificates shall be
obtained by the purchaser. In all cases of transfer
of motor vehicles the application for certificate
of title shall be filed within seven.days after
the delivery of such motor vehicle."

As 8 result of the amendment the third narasraph now reads
(amended language emphasized):

"In all other cases such certificates shall be ob-
tained by the purchaser. 1In all cases of transfer of
motor vehicles the application for certificate of title
shall be filed within fifteen davs after the assiaon-
ment or delivery of such motor vehicle. ‘'Thenever an
ggpiication for a certificate of title is not filled
within such period, the clerk shall collect a fee of
T'ive dollars for the Issuance of the certificate., The
fee shall be in additlion to all other fees established
by Chapter 8505, of the Revlised Code, and shall be re-
talned by the clerlz, The recistrar of motor vehicles
shall provide, on the certificate of title form nre-
scribed by section 3505.07 of the Revised Code, lan-
guage necessary to rive evidence of the date on which
the assignment or dellverv of such motor vehicle was made."

There has been some uncertainty as to the exact noint of time at
which, under the above Sections, title to an automoblle passes from the
seller to the buyer, Comrare Casualty Co. v. Tall, 15 Ohio St. 24 2
(1968), with Commercial Credit Corp. v, Pottmever, 176 Ohio St. 1 (1964).
See also Oldsmoblle, Inc. v. retry, 12 Ohio App. 24 68 (1967); Oninion
No. 676, Oplnions of the Attornev eneral for 1959. But it is unneces-
sary to deal with that issue here. Your aquestion assumes that there
has been a sale in compliance with the cormerclal code (Section 1302.42
(B), Revised Code) by the assirnment of the seller's certificate of
title and the delivery of the automonhile. Commercial Credit Co. v,
Schreyer, 120 Ohio St. 568 (1929); Oninion To. 7, Onlnions of the
Attorney Ceneral for 1963. Vou ask how soon the annlication for a new
certificate of title in the name of the purchaser rust be flled with
the clerk of court.

The amendment to Section 4505.06, suora, orovides that the apn-
plication for a new certificate must be filled with the clerk of court
"within fifteen davs after the assirnment or delivery of such motor
vehicle", 2nd that if it is not timely filed the clerk shall charce
an additional fee of five dollars. 1If both thae asslsnment of the
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certificate and the deliverv of the vehicle ocecur sinultanequsl", Fhere
is, of course, no problem about the runnin~ of the fifteen~:siay nerlod.
But if the assirnment and the dellverv occur on different date, the
specific question 1s whether the fifteen davs be~in to run from the
earlier date, or from the later one.

As has been noted above, the certificate of title law iras de-
signed to eliminate, as nearly as possible, uncertainty, confusion,
and abuses in the transfer of title to a motor vehicle. The issuance
of a neuw certificate of title 1s obviouslv intended to take nlace after
the sale has been comrleted; and the sale, as has also been nointed
out above, 1is not comnleted until the seller's old certiflcate of title
has been assigned to the purchaser and the vehicle has been delivered
to the purchaser. ‘lere delivery of the car would not accompliﬁh a
sale in view of Sections U4505.03, 4505.04 and 4505.05, sunra. Neither
is assienment of the seller's certificate of title alone sufficient to
constitute a sale, althou~h 1t would undoubtedlv te held a.contract to
sell upon which the buyer could brine an action for snecific performance.
Since the intent of the certificate of title law is that the new cer-
tificate be 1ssued after the sale 1s comnlete, and since the sale is
not complete until both the old certificate has been assi~ned and the
vehicle has been delivered, I conclude that, when these two acts occur
on different dates, the fifteen-dayv neriod for issuance of the new
certificate under Section 4505.06, supra, besins to run from the later
of the two dates. In a previous Opinion on another asnect of this same
Section, I referred to the well settled rule that statutes must be
internreted to avoed ambimuity and to n~roduce a reasonable and cone
sistent whole. Opinion No. 71-037, Ovinions of the Attorney General
for 1971. Pursuant to Section 1.02 (1), Revised Code, the words "as-
sisnment or delivery" should be read "assi~nment and delivery", since
that 1s what the sense of_the certificate of title law requires, See
Toledo v. Bernoir, 18 Ohio St. 2d 94, 99-100 (1969), intermretine
another phrase of the sare Section.

['o administrative difficulties should be created bv this inter-
pretation, since the Reristrar has authoritv ta issue all necessary
regulations (Section 4505.02, surra), and under the amendment to the
third parasraph of Section 4505.05%, sunra, he mav nrovide for evidence
of the dates of the assirnnent and the deliverv of the vehicle on the
assignment form,

Your second question asks whether the fifteen-dav 1imit of Section
MSOS.OG, supra, applies to an apnlicant for a nev certificate 0
presents an out-of-state certificate 'thich has been assirned to hi-,

In view of the plain lanfuame of that Section and of the succeedin~
Section 4505.061, Revised Code, I think that there can be no doubt

that the fifteen~day 1imit does apply in such a case, just as it apnlies
to an apolicant who presents an assiacned Ohilo certificate of title.

In specific answer to your questions it 1s, therefore, my ovinion,
and you are so advised, that:

1. In order to aveid the late filin~ fee prescribed by Section
4505.06, Revised Code, an applicant for lssuance of a new certificate
of title to a motor vehicle must file the application uithin fifteen
days after both delivery of the vehicle and assirnment of the old cer-
tificate of title to the nurchaser.

2. The fifteen-davy 1limit annlies to anplicants 'ho nresent an
out-of-state assi~n2d certificats as well as t.ose Y110 nresent an Ohlo
asslgned certificate.





