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HEALTH DISTRICT- SPECIAL LEVY FOR EXPENSES­
§3709.29 R.C.-LEVY ON PROPERTY SITUATED IN THE GEN­
ERAL HEALTH DISTRICT AND NOT IN CONTRACTING MU­
NICIPALITIES. 

SYLLABUS: 

1. If the estimated expenses of a general health district are in excess of revenue 
available within the ten-mill limitation, a special levy may be made pursuant to the 
provisions of Section 3709.29, Revised Code. 

2. A special levy for a general health district, imposed by a vote of the electors 
as provided in Section 3709.29, Revised Code, would have no application to taxable 
real property situated in a city receiving public health service from the general health 
district by contract, and such special levy should be submitted to the electors of the 
general health district only, which district would not include cities furnished public 
health service on such contract basis. 
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Columbus, Ohio, July 1, 1958 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"The Board of Health of the Summit County General Health 
District is and has been pressed for necessary operating funds. 
The Board of Health of the District would like to submit to the 
electors of the District a proposed tax levy for the purpose of 
providing necessary funds for current expenses. 

"The Board has by contract agreed to furnish public health 
services to three municipal corporations which have been raised 
to the rank of cities in Summit County. The three municipal cor­
porations in question are Cuyahoga Falls, Barberton and Tall­
madge. The public health services are furnished to these three 
municipal corporations on a contract basis. 

"Since the three municipal corporations are not actually a 
part of the Health District, and since health services are furnished 
to the three Cities on a contract basis ,the Board has requested 
my opinion as to whether or not the proposed levy must be sub­
mitted to the electors of the General Health District and the elec­
tors of the three municipal corporations of the General Health 
District exclusive of the three municipal corporations. 

"I therefore respectfully request your opinion on the follow­
ing questions: 

1. May a levy for necessary current expenses of a General 
Health District be submitted to the electors of the Dis­
trict? 

2. In the event that such a levy may be submitted, shall it 
be submitted to the electors of the General Health Dis­
trict including any municipal corporations that are fur­
nished public health services by the Board of the Health 
District on a contract basis, or shall the levy be submitted 
to the electors of the General Health District, excluding 
any municipal corporations which are furnished public 
health services on a contract basis?" 

The two questions in your letter of inquiry will be considered in the 

order in which they have been presented. 

Section 3709.28, Revised Code, provides in applicable part: 

"The board of health of a general health district shall, an­
nually, on or before the first Monday of April, estimate in item-
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ized form the amounts needed for the current expenses of such 
district for the fiscal year beginning on the first day of January 
next ensuing. Such estimate shall be certified to the county au­
ditor and by him submitted to the county budget commission which 
may reduce any item in such estimate but may not increase any 
item or the aggregate of all items." 

Section 3709.29, Revised Code, insofar as it is here pertinent, reads: 

"If the estimated amount of money necessary to meet the 
expenses of a general health district program will not be forth­
coming to the board of health of such district out of the district 
health fund because the taxes within the ten-mill limitation will 
be insufficient, the board of health shall certify the fact of such 
insufficiency to the board of county commissioners of the county in 
which such district is located. Such board of county commis­
sioners is hereby ordained to be a special taxing authority for the 
purposes of this section only, and, notwithstanding any other law 
to the contrary, the board of county commissioners of any county 
in which a general health district is located is the taxing authority 
for such special levy outside the ten-mill limitation. The board of 
county commissioners shall thereupon, in the year preceding that 
in which such health program will be effective, by vote of two 
thirds of all the members of said body, declare by resolution that 
the amount of taxes which may be raised within the ten-mill 
limitation will be insufficient to provide an adequate amount for 
the necessary requirements of such district within the county, 
and that it is necessary to levy a tax in excess of such limitation 
in order to provide the board of health with sufficient funds to 
carry out such health program. * * *" 

My immediate predecessor in office had occasion to consider a tax 

levy for a general health district in Opinion No. 2569, Opinions of the 

Attorney General for 1953, p. 163, wherein he stated at page 165: 

"It will be noted that the budget referred to in Section 
1261-40 (Section 3709.28, Revised Code) is intended to cover 
the amount needed for the entire expenses of the year following. 
The estimate is submitted by the board of health but is subject to 
reduction by the budget commissioners. 

"Section 1261-40a (Section 3709.29, Revised Code) con­
templates that the amount that will be realized by the board of 
health for its operation, out of the tax levy based on such revised 
budget, together with the state subsidy provided by Section 
1241-39, General Code, ( obviously Section 1261-39, was in­
tended-now Section 3709.32, Revised Code) may be found in­
sufficient for its needs, by reason of the ten mill limitation 
contained in Article XII, Section 2, of the Constitution. 
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"This insufficiency, so caused, is the sole basis for a special 
levy approved by the electors of the health district. And that 
fact, which must be found and declared by the board of health, is 
in my opinion, not only the basis, but also the measure of the 
right to secure the special levy." ( Parenthetical matter added) 

I agree with the former Attorney General's interpretation of the 

applicable law as quoted from the above cited opinion. Therefore, in 

specific answer to your first question, you are advised that if the estimated 

expenses of a general health district are in excess of the revenue available 

within the ten-mill limitation, a special levy may be made pursuant to the 

provisions of Section 3709.29, Revised Code. 

Coming now to consider the second question you have presented, it 

should be noted initially that a city constitutes a health district and the 

townships and villages in each county are combined into a health district 

known as a "general health district." Section 3709.01, Revised Code. 

assume that the three cities mentioned in your request have contracted for 

public health service with the Summit County General Health District 

pursuant to Section 3709.08, Revised Code, which reads: 

"A city constituting a city health district may enter into a 
contract for public health service with the legislative authority or 
managing officer of another city or with the district advisory 
council of the general health district. Such proposal shall be 
made by the city seeking health service and shall be approved by 
a majority of the members of the legislative authority. Such a 
contract shall : 

(A) State the amount of money to be paid by the city for 
such service and how it is to be paid; 

( B) Provide for the amount and character of health serv-
ice to be given by the city health district; 

(C) State the date on which such service shall begin; 

(D) State the length of time such contract shall be in effect. 

"No such contract shall be in effect until the department of 
health. determines that the health department of the city or general 
health district providing such service is organized and equipped to 
provide adequate health service. After such contract has been 
approved by the department of health, the board of health or 
health department of the city or general health district providing 
such service shall have, within the city health district receiving 
such service, all the powers and shall perform all the duties re­
quired of the board of health of a city health district." 

I 
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Other statutes provide for the merger of a city health district with a 

general health district and of from two to five general health districts into 

one general health district. Sections 3709.07 and 3709.10, Revised Code. 

While it might be said that a city could become a part of a general health 

district for the purpose of public health service if it were to unite with a 

general health district pursuant to the provisions of Section 3709.07, 

Revised Code, it is apparent that a city which contracts to receive public 

health service from the district advisory council of a general health dis­

trict, in accordance with Section 3709.08, Revised Code, does not thereby 

become a part of such general health district. On the contrary, such a 

city would retain its autonomous status and its only relationship with the 

general health district which furnishes it with public health service is 

purely contractual. It is by contract that the two entities establish, among 

other things, the amount the city is to pay for the public health service 

received. Section 3709.08 (A), Revised Code. 

The board of county commissioners is made the taxing authority for 

a general health district for the purpose of carrying into effect the provi­

sions of Section 3709.29, Revised Code, and, therefore, the submission 

of a levy outside the ten-mill limitation would be made in accordance with 

Section 5705.25, Revised Code, which reads in part: 

"A copy of any resolution adopted as provided in section 
5705.19 of the Revised Code shall be certified by the taxing au­
thority to the board of elections of the proper county not later 
than four p.m. of the ninetieth day before the day of the general 
election in any year, and said board shall submit the proposal to 
the electors of the subdivision at the succeeding November elec­
tion. Such board shall make the necessary arrangements for the 
submission of such question to the electors of such subdivision, 
and the election shall be conducted, canvassed, and certified in the 
same manner as regular elections in such subdivision for the 
election of county officers. * * *" (Emphasis edded) 

Since, as I have indicated above, a city receiving public health service 

from a general health district on a contractual basis is not a part of such 

general health district, it follows that the residents of such city are not 

"electors of the subdivision (general health district)" within the meaning 

of Section 5705.25, Revised Code. 

It is my opinion, in answer to your second question, that a special 

levy for a general health district, imposed by a vote of the electors as pro­

vided in Section 3709.29, Revised Code, would have no application to 
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taxable real property situated in a city receiving public health service from 

the general health district by contract, and such special levy should be 

submitted to the electors of the general health district only, which district 

would not include cities furnished public health service on such contract 

basis. 

Respectfully. 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




