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OPINION NO. 77-006 

Syllabus: 
1. Am. H,B, No. 1196 effective August 9, 1976, does not 

operate to prohibit the co-mingling of pre-adjudicated and 
post-adjudicated youth confined in a district detention home. 

2. The Ohio Youth Commission may pursuant to R.C. 
5139.281 adopt a rule requiring the separation of an adju­
dicated delinquent where extraordinary circumstances make 
such separation necessary for the care, treatment or train­
ing of such youth, or where necessary to insure the safety 
of that youth, or any other youth in the detention home. 

To: William K. Willis, Director, Ohio Youth Commission, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 23, 1977 

Your request for my opinion poses the following 
questions: 

(1) Does Am. H.B. 1196 and the statutes 

contained therein intend that the co-mingling 

of pre-adjudicated and post-adjudicated youth 

not occur under any circumstances? 


(2) Does Am. H.B. 1196 and the statutes 

contained therein intend that co-mingling of 

pre-adjudicated and post-adjudicated youth be. 

permitted under limited circumstances? 


(3) Does the language of Section 5139.281 

of the Ohio Revised Code authorize the Ohio Youth 

Commission to adopt rules which would have the 

effect of prohibiting the co-mingling of pre­

adjudicated and post-adjudicated youth? 


Your first two questions ask, in effect, whether anything in 
Am. H.B. No. 1196, effective 8/9/76, may be construed as authority 
for, or a prohibition against, the co-mingling of pre-adjudica­
ted youth and post-adjudicated youth. Your final question is 
whether R.C. 5139,281, which was enacted by Arn. H.B. No. 
1196, authorizes the Ohio Youth Commission to prohibit such 
co-mingling. 

Arn. H.B. No. 1196 was enacted by the General Assembly 
for the stated purpose of authorizing "state assistance 
for the operation of regional detention facilities and to 
permit approved facilities to provide both detention anci" 
post-adjudication rehabilitation services." (Emphasis 
added.) To this end the General Assembly amended R.C. 
2151.34 et seq, to authorize detention homes to receive 
children~or both pre-adjudication and post-adjudication 
confinement and to apply for state assistance. With 



2-21 1977 OPINIONS OAG 77-006 

respect to your questions, R.C. 2151.34 may be set out in 
pertinent part as follows: 

"No child under eighteen years of age 

shall be placed in or committed to any prison, 

jail, or lockup, nor shall such child be 

bro.ught into any police station, vehicle, or 

other place where the child can come in contact 

or communication with any adult convicted of 

crime or under arrest and charged with crime. 

A child may be confined in a place of juvenile 

detention for a ~eriod not to exceed ninety 

days, during which time a social history may 

be prepared to include court record, family 

history, personal history, school and attend­

ance records, and such other pertinent studies 

and material as will be of assistance to the 

juvenile court in its disposition of the charges 

against such juvenile offenders. 


" 
"The county or district detention home shall 

be maintained as provided in sections 2151.01 to 
2151.54 of the Revised Code. In any county in 
which there is no detention home, or which is 
not served by a district detention home, the board 
of county commissioners shall provide funds for the 
boarding of such children temporarily in private 
homes. Children who are alleged to be or have 

been adjudged, delinquent, unruly, dependent, 

neglected, abused, or juvenile traffic offenders, 

may, after complaint is filed, be detained in 

such detention home or certified foster homes 

until final disposition of their case. The 

court may arrange for the boarding of such 

children in certified foster homes or in un­

certified foster homes for a period not exceeding 

sixty days, subject to the supervision of the 

court, or may arrange with any county department 

of welfare which has assumed the administration 

of child welfare, county children services board, 

or certified organization to receive for tem­

porary care children within the jurisdiction of 

the court. A district detention home approved 

for such purpose by the youth commission under 

section 5139.281 of the Revised Code may receive 

children committed to its temporary custody under 

section 2151.355 of the Revised Code and provide 

the care, treatment, and training ret:uired. 


"In case a detention home is established 
as an agency of the court, or a district detention 
home is established by the courts of several counties 
as hereinbefore provided, it shall be furnished 
and carried on, as far as possible. as a family 
home in charge of a superintendent or matron in a 
non-punitive neutral atmosphere .... 

II It 
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R.C. 2151.355 provides in part as follows for the dis­
position of child found to be delinquent: 

"If a child in found to be a delinquent 
child, the court may make any of the following 
orders of disposition: 

"(A) Any order which is authorized by sec­
tion 2151.353 of the Revised Code; 

II 

"(C) Commit the child to the temporary 
custody of any school, camp, institution or 
other facility for delinquent children opera­
ted for the care of such children by the county 
by a district organized under section 2151.34 
or 2151.65 of the Revised Code, or by a private 
agency or organization, within or without the 
state, which is authorized and qualified to pro­
vide the care, treatment, or placement required; 

"(D) Commit the child to the legal custody 
of the Ohio youth commission; 

If II 

It may initially be noted that nothing in the above 
sections mandates the separation of pre-adjudicated youth 
and post-adjudicated youth when both are confined pursuant 
to the statutes in the same detention home. Nor does there 
appear to be a basis for infering such a requirement. To 
the contrary it appears that the co-mingling of pre­
adjudicated and post-adjudicated youth, if not expressly 
contemplated, is at least implicitly sanctioned by the 
statutes in point. Such a view is consistent 'with R.C. 
2151.01 which sets forth the General Assembly's intent with 
respect to the implementation of R.C. Chapter 2151: 

"The sections in Chapter 2151. of the 
Revised Code, with the exception of those 
sections providing for the criminal prosecu­
tion of adults, shall be liberally interpreted 
and construed so as to effectuate the following 
purposes: 

"(A) To provide for the care, protection, 
and mental and physical development of children 
subject to Chapter 2151. of the Revised Code; 

"(B) To protect the public interest in re­
moving the consequences of criminal behavior 
and the taint of criminality from children com­
mitting delinquent acts and to substitute therefor 
a program of supervision, care, and rehabilitation; 
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See also R.C. 2151.358, which provides for exp,ungement of 
the record of a delinquent or an unruly child. That section 
states in part that: 

"The judgment rendered by the court under 

this chapter shall not impose any of the civil 

disabilities ordinarily imposed by conviction 

of a crime in that the child is not a criminal 

b* reason of such adJudication, nor shall any 

c ild be charged or convicted of a crime in any 

court except as provided by this chapter. " 


(Emphasis added.) 

In view of the above discussed statutes, it appears clear 
that the General Assembly has not intended to prohibit in 
every instance the co-mingling of pre-adjudicated and post­
adjudicated youth, solely because of an adjudication of 
delinquency. 

You have further questioned, however, whether the 
language of R.C. 5139.281 authorizes the Ohio Youth Commission 
to adopt a rule establishing such a prohibition. That sec­
tion was enacted as part of Am. H.B. No. 1196, supra, and 
reads as follows: 

"The Youth Commission shall adopt rules 

prescribing the manner of application for 

financial assistance under this section for 

the operation and maintenance of a district 

detention home established under section 

2151.34 of the Revised Code, and prescribing 

minimum standards of operation, including 

criteria for programs of education, training, 

counseling, recreation, health, and safety, 

and qualifications of personnel with which a 

home shall comply as a condition of eligibility 

for such assistance. 


"The commission shall adopt any necessary 

rules for the care, treatment, and training in 

a district detention home of children found to 

be delinquent and committed to the home by the 

juvenile court under section 2151.355 of the 

Revised Code, and may approve for such purpose 

any home that is found to be in compliance with 

such rules. 


n . . . . n 

This language reflects a broad general grant of power to 

the Ohio Youth Commission to establish rules for the operation 

of a district detention home, including criteria for safety, 

as well as for the care, treatment and training of adjudicated 

delinquents committed to the home pursuant to R.C. 2151.355. As 

discussed above, the General Assembly has by statute expressed 

an intention that a youth found by a juvenile court to be de­

linquent is not by reason of that adjudication a criminal, and 

the public interest is in removing the taint of criminality 

from children committing delinquent acts. R.C. 2151.01; 

R.C. 2151.358. For these reasons I must conclude that the 
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Ohio Youth Commission may not, pursuant to R.C. 5139.281 pro­
hibit the co-mingling of pre-adjudicated and post-adjudicated 
youth solely because of such adjudication of delinquency. 

The specific needs of an individual youth, who has been 
adjudged delinquent, may, however, require special consideration 
and treatment. In such cases the Youth Commission may, pursuant 
to R.C. 5139.281, require the separation of such youth for 
purposes of care, treatment or training or to insure the 
safety of either that youth or any other youth in the detention 
home. 

In answer to your question it is, therefore, my opinion 
and you are so advised that: 

1. Am. H.B. No. 1196, eff. August 9, 1976, does not 
operate to prohibit the co-mingling of pre-adjudicated and 
post-adjudicated youth confined in a district detention home. 

2. The Ohio Youth Commission may pursuant to R.C. 
5139.281 adopt a rule requiring the separation of an adju­
dicated delinquent where extraordinary circumstances make 
such separation necessary for the care, treatment or training 
of such youth, or where necessary to insure the safety of that 
youth or any other youth in the detention home. 




