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1958 Op. Att'y Gen. No. 58-1978 was overruled in part by 1983 Op. 
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WELFARE, COUNTY DEPARTMENT OF-APPROVAL OF AT­
TENDANCE OF COUNTY WELFARE OFFICIALS AT MEET­
INGS-§325.20 RC-APPOINTMENT OF PERSONNEL IN DE­

PARTMENT, APPROVAL OF COUNTY COMMISSIONERS­
§329.02 RC-PROMOTION OF APPOINTEES IN WELFARE 

DEPARTMENT. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1S1ons of Section 325.20, Revised Code, the board of county 
commissioners is empowered to approve or disapprove attendance by county officers 
or employees at any meeting or convention at county expense. There is neither implied 
authority for the delegation of this power nor can it properly be included within the 
definition of "additional welfare powers and duties" which may be delegated to the 
county department of welfare pursuant to Section 329.04, Revised Code. 

2. Since, under Section 329.02, Revised Code, the director of the department of 
county welfare is given the power to appoint personnel to positions in his department 
with the approval of the board of county commissioners, there is no necessity for a 
delegation of such power by the board, for the board, in reality, has no such power to 
delegate. It would be improper, however, for the board to delegate its authority to 
approve the director's appointments. 

3. Inasmuch as the board of county commissioners has no power to promote 
appointees of the director of the department of county welfare, there can be no question 
of delegation of such non-existent power. 

Columbus, Ohio, April 21, 1958 

Hon. Harold D. Spears, Prosecuting Attorney 
Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Paragraph (F) of Section 329.04, Ohio Revised ,Code, pro­
vides in part as follows : 

" '. . . . . . the board may designate the County Department 
of Welfare to exercise and perform any additional welfare powers 
and duties which the board has.' 

"The Director of the Lawrence County Department of Wel­
fare has requested that you interpret this language, determining 
whether by reason of this provision the County Commissioners 
may designate the Department of Welfare to exercise and perform 
the following powers and duties or any part of them : 
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"(l) To authorize personnel of the Welfare Department, 
including the Director, to attend Welfare meetings and activities 
outside this County. 

"(2) To appoint personnel to employment in said Depart­
ment. 

"(3) To promote employees of the Welfare Department." 

In considering your first question, we may- examine· initially Section 

329.04, Revised Code, which reads in part : 

"The county department of welfare shall have, exercise, and 
perform, under the control and direction of the board of county 
commissioners,· the- following powers and duties : 

"(F) * * * The board may designate the county depart­
ment of welfare to exercise and perform any additional welfare 
.powers and duties which the board has." 

County commissioners have only such powers as are expressly con­

ferred upon them by statute, and such implied powers as are necessary to 
carry into effect the powers expressly granted. Elder v. Smith, 103 Ohio 

St., 369; Gorman v. H eiick, 41 Ohio App., 453. 

In Opii1ion No. 3063, Opinions of the Attorney General for 1953, 

p. 462, 111y. predecessor stated, at page 464: 

"In ascertaining the powers that may be exercised by a 
county or by any of its boards or commissions, we are not per­
mitted to indulge, in any degree, the consideration of convenience 
or desirability, or even the goal of greatest efficiency. Counties 
are strictly creatures of the legislature, and the county commis­
sioners and other officers of the county have only those powers 
which the legislature has seen fit to grant and those which are 
clearly implied and essential to the carrying out of the powers 
granted. 11 Ohio Jurisprudence, page 332. This rule is particu­
larly emphasized in matters involving the expenditure of public 
money. In 11 Ohio Jurisprudence, page 573, it is said: 

" 'The authority to act in financial transactions must be 
clear and distinctly granted, and if such authority is of doubtful 
import; the doubt is resolved against its exercise in all cases where 
a financial obligation is sought to be imposed upon the county.'" 

I must assume that your first question pertains particularly to situa­
tions in which the personnel of the VI/ elfare Department seek permission to 

attend meetings and activities at county expense, in which case the provi­
sions ·of Section 325.20, Revised Code, are applicable. This section reads: 
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"Except as otherwise provided by law, no elected county 
officer, and no deputy or employee of the county, shall attend, at 
county expense, any association meeting or convention, unless 
authorized by the board of county commissioners. Before such 
allowance may be made, the head of the county office desiring it 
shall make application to the board in writing showing the neces­
sity of such attendance and the probable costs to the county. If a 
majority of the members of the board approves the application, 
such expenses shall be paid from the moneys appropriated to such 
office for traveling expenses." 
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The legislature has reposed in the board of county commissioners the 

power to approve or disapprove attendance at meetings or conventions. 

There is nothing in the statute which would support an implication that 

the board may delegate this authority. On the contrary, in light of Opinion 

No. 3063, supra, it seems certain that no delegation may be made. It seems 

equally clear that the board's power under Section 325.20, supra, is not 

such a power as is incompassed in the phrase "any additional welfare power 

and duties which the board has" in Section 329.04, Revised Code. Accord­

ingly, I must answer your first question in the negative. 

Your second question requires consideration of the provisions of Sec­

tion 329.02, Revised Code, reading in pertinent part: 

"The director, with the approval of the board of county com­
missioners, shall appoint all necessary assistants, superintendents 
of institutions under the jurisdiction of the department, and all 
other employees of the department, excepting that the superin­
tendent of each such institution shall appoint all employees therein. 
* * *" 

From the foregoing, it is apparent that the director has been given the 

statutory power to appoint personnel to positions within the department. 

Before such appointment is effective, however, the board of county com­

missioners must approve, and to this extent the legislature has divided the 

authority to appoint, for the post-approval of the board is a pro tanto 

participation in the power to appoint. Since the obvious intention was to 

split the power to appoint, there can be no implied authority for the board 

to delegate its power, thus resulting in a merger of power obviously unin­

tended by the legislature. For this reason, I must answer your second 

question in the negative. 
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With reference to your third question, I invite your attention again to 

Section 329.02, Revised Code, which reads in part: 

"* * * The assistants and other employees of the department 
shall be in the classified civil service, and may not be placed in or 
removed to the unclassified service. * * *" 

I invite your attention next to Section 143.24, Revised Code, which 

reads: 

"Vacancies in positions in the classified service shall be filled 
in so far as practicable by promotions. The commission shall pro­
vide in its rules for keeping a record of efficiency for each em­
ployee in the classified service, and for making promotions in the 
classified service on the basis of merit, to be ascertained as far 
as practicable by promotional examinations, by conduct and capac­
ity in office, and by seniority in service and shall provide that 
vacancies shall be filled by promotion in all cases where, in the 
judgment of the commission, it is for the best interest of the 
service. All examinations for promotions shall be competitive. In 
promotional examinations, efficiency and seniority in service shall 
form a part of the maximum mark attainable in such examination. 
In all cases where vacancies are to be filled by promotion, the 
commission shall certify to the appointing authority only the name 
of the person having the highest rating. The method of examina­
tion for promotions, the manner of giving notice thereof, and the 
rules governing the same shall be in general the same as those 
provided for original examinations, except as otherwise provided 
in sections 143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code." 
( Emphasis added) 

Opinion No. 130, Opinions of the Attorney General for 1945, p. 92, 

sets forth a well reasoned consideration of a comparable problem. It is 

stated therein, at page 95 : 

"Section 486-17, General Code, reads in part as follows: 

"'No person shall be reduced in pay or position, laid off, 
suspended, discharged or otherwise discriminated against by an 
appointing officer for religious or political reasons or affiliations. 
* * * In all such cases of reduction, lay-off or suspension of an 
employe or subordinate, whether appointed for a definite term or 
otherwise, the appointing authority shall furnish such employe or 
subordinate with a copy of the order of lay-off, reduction or sus­
pension and his reasons for the same, and give such employe or 
subordinate a reasonable time in which to make and file an 
explanation. Such order together with the explanation, if any, 
of the subordinate shall be ,filed with the commission. * * * 
Nothing in this act contained shall limit the power of an appoint-
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ing officer to suspend without pay, for purposes of discipline, an 
employe or subordinate for a reasonable period, not exceeding 
thirty days, excepting that in the case of the chief of police or 
chief of a fire department or any member of police or fire depart­
ments of a municipality, the suspension shall be made in the man­
ner and subject to the right of appeal as herein provided; pro­
vided, however, that successive suspensions shall not be allowed, 
and provided further that the provisions of this section shall not 
apply to temporary and exceptional appointments made under the 
authority of section 486-14 of the General Code.' (Emphasis 
added) 

"While this section does not in affirmative words confer 
upon the head of a department the power to suspend or lay off 
an employe, it is manifest that that power is assumed, and inas­
much as the director of the department of welfare is the one who 
is given the power to appoint, it seems clear that he, and he alone, 
is the one who has the power to lay off or suspend an employe 
appointed by him." (Emphasis added) 
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This logic is expressive of my own feeling on this matter. It seems 

clear that since the director of the department of welfare is given the power 

to appoint, even though his appointments are subject to the approval of the 

board, a necessary incident of such power is the power to promote an 

employee appointed by him, subject, of course, to the applicable statutes 

governing civil service employees; and in this respect the statute provides 

no power of approval by the board. 

Since the director alone is empowered to promote employees within 

his department, there is no necessity for a delegation, and in reality, the 

board of county commissioners has nothing which it can legally delegate; 

therefore, your third question must also be answered negatively. 

For the reasons herein stated it is my opinion in specific answer to 

your inquiries that: 

1. Under the provisions of Section 325.20, Revised Code, the board 

of county commissioners is empowered to approve or disapprove attend­

ance by county officers or employees at any meeting or convention at county 

expense. There is neither implied authority for the delegation of this power 

nor can it properly be included within the definition of "additional welfare 

powers and duties" which may be delegated to the county department of 

welfare pursuant to Section 329.04, Revised Code. 

2. Since, under Section 329.02, Revised Code, the director of the 

department of county welfare is given the power to appoint personnel to 
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positions in his department with the approval of the board of county com­

missioners, there is no necessity for a delegation of such power by the board, 

for the board, in reality, has no such power to delegate. It would be im­

proper, however, for the board to delegate its· authority to approve the 

director's appointments. 

3. Inasmuch as the board of county commissioners has no power to 

promote appointees of the director of the department of county welfare, 

there can be no question of delegation of such non-existent power. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




