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court is convinced by proper action and proceedings that through inad­
vertence or otherwise in the presentation of the cause, the findings of 
the court should be modified, and does modify them. 

1066. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

COUNTY COM?vliSSIONERS - UNIFORMS-I. HAVE AU­
THORITY TO PURCHASE FOR SHERIFF AND DEPUTIES. 
-SECTIONS 2419, 12616-2, G. C.-TOWNSHIP TRUSTEES­
CONSTABLES-2. NO AUTHORITY TO PURCHASE 
UNIFORMS. 

SYLLABUS: 
1. County commissioners, by virtue of Section 2419, General Code, 

have the authority to purchase for the sheriff and his deputies the uniforms 
required by Section 12616-2, General Code. 

2. Tmc•nslzip trustees lzav6 no authority to purchase for constables 
the uniforms required by Sectio11 12616-2, Ge11eral Code. 

CoLU;\fBUS, OHIO, August 19, 1939. 

HaN. A. Ross SIVERLING, Prosecuting Attorney, Ashland, Ohio. 

DEAR SIR: Your recent request for my opinion reads as follows: 

"I respectfully request your opinion pertaining to the follow­
mg questions: 

G. C. 12616-2 requires that the State Highway Patrol and 
every other 'peace officer' shall wear a distinctive uniform, 
while on duty for the exclusive or main purpose of enforcing the 
motor vehicle laws. 

Question: Can the County Commissioners, by virtue of 
G. C. 2419, provide sheriffs and their deputies with distinctive 
uniforms? Can the township trustees purchase distinctive uni­
forms for police constables whose duties include enforcement 
of the motor vehicle laws?" 

The questions you have presented arise from the enactment of Sec­
tion 12616-2, General Code, by the 93rd General Assembly, which sec­
tion became effective August 3, 1939. This section provides: 
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"Every member of the state highway patrol and every other 
peace officer, while on duty for the exclusiYe or main purpose of 
enforcing the motor vehitle or traffic laws of this state, provided 
the same be punishable as a misdemeanor, shall wear a distinctive 
uniform. The superintendent of the state highway patrol shali 
specify what shall constitute a distinctive uniform in accordance 
with this sectio!1, except that the sheriff of a county and the police 
department of a municipality shall determine the uniform for 
their respective departments." 

1519 

It will be seen that this section provides that every peace officer, 
\Vhile on duty for the exclusive or main purpose of enforcing the state 
motor vehicle or traffic laws, if the same be punishable as a misde­
meanor, shall wear a distinctive uniform. 

So far as the duties of the sheriff are concerned, Section 2833, 
General Code, provides, inter alia: 

"Each sheriff shall preserve the public peace and cause all 
persons guilty of breach thereof, within his knowledge or view, 
to enter into recognizances with sureties to keep the peace and to 
appear at the succeeding term of the common pleas court of the 
proper county and commit them to jail in case of refusal." 

In interpreting Section 2833, supra, the court, in the case of In Re 
Sulzman, 29 0. N. P. (N. S.) 92, said at page 98: 

"The courts of Ohio hold a sheriff to be a law enforcement 
officer, and it is the view of this court that this means he shall 
enforce all state laws within his county, including the laws 
against gambling." 

It is stated in 36 0. J., at page 642: 

"The rights, powers, and duties of sheriffs and constables 
extend into practically every field of the Ohio law * * * " 

In addition, Section 13432-1, General Code, provides m part as 
follows: 

"A sheriff, deputy sheriff, marshal, deputy marshal, watch­
man or police officer, herein designated as 'peace officers,' shall 
arrest and detain a person found violating a law of this state, or 
an ordinance of a city or village, until a warrant can be obtained." 

It seems clear that it is the duty of sheriffs to enforce motor vehicle 
and traffic laws, as well as the other laws of the state. 
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Since the enactment of Section 12616-2, supra, if the sheriff and 
his deputies are to enforce the traffic laws of the state, they must wear 
distinctive uniforms while on duty for the exclusive or main purpose of 
enforcing such laws. 

In view of this conclusion, it appears that Section 2419, General 
Code, is directly applicable. This section, in setting out the duties of the 
county commissioners with reference to other county officers, provides: 

''They shall also provide all the equipment, stationery and 
postage, as the county commissioners may deem necessary for the 
proper and convenient conduct of such offices. '-' * *." 

It was held in 1927 0. A. G., No. 101, that the county commis­
sioners may purchase handcuffs and pistols for the sheriff. In 1938 
0. A .G., No. 1952, it was ruled that the commissioners might purchase 
a camera, police siren and a high powered rifle for the sheriff. The in­
stant case is even stronger for the reason that Section 12616-2, General 
Code, makes such a uniform necessary equipment if the sheriff is to 
properly carry out his duties. 

Inasmuch as uniforms are necessary equipment for sheriffs if such 
officers are to be on duty exclusively and for the main purpose of enforc­
ing traffic laws, which is a part of their duty, it seems clear that county 
commissioners may purchase for county sheriffs the uniforms required 
by Section 12616-2, General Code. 

With regard to your second question, however, the above reasoning 
will not ~pply. There is no authority for township trustees to furnish 
any supplies or equipment for constables. Such officer receives no com­
pensation from the township trustees and he must provide his own auto­
mobile, gun, etc. The determination of what constitutes a distinctive 
uniform for constables is to be made by the Superintendent of the State 
Highw~y Patrol pursuant to the provisions of Section 12616-2, supra. 
The right of the Superintendent of the State Highway Patrol to make 
this determination is exclusive and it cannot be made either by the town­
ship trustees or the constables and I have been informed that the Superin­
tendent of the State Highway Patrol has made this designation of what 
constitutes a distinctive uniform pursuant to the authority granted him 
by law. 

It is well settled that public officers have only such powers as are 
expressly granted them by statute or which may be implied from those 
expressly granted. There is no general grant of authority to township 
trustees as exists with reference to county commissioners by virtue of 
Section 2419, supra. Consequently, in the absence of such authority, I am 
constrained to the view that township trustees have no authority to 
purchase such uniforms. 

In view of the above and in specific answer to your inquiry, I am of 
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the opinion that: ( 1) County commissioners, by Yirtue of Section 2419, 
General Code, have the authority to purchase for the sheriff and his 
deputies the uniforms required by Section 12616-2, General Code; (2) 
Township trustees have no authority to purchase for constables the um­
forms required by Section 12616-2, General Code. 

1067. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

STATE TEACHERS' RETIREMENT SYSTEM-APPLICATION 
FOR RETIREMENT-OPTION-NO PROVISION IN LAW 
FOR TEACHER IF HE DIES BEFORE END OF SCHOOL 
YEAR TO EXERCISE OPTION-SECTION 7896-42, G. C. 

SYLLABUS: 
The law makes no provision whereby a teacher member of the State 

Teachers' Retirement System applying for retirement, may exercise the 
option spoken of in Section 7896-42, General Code, if he dies before the 
end of the school year in which he makes application for retirement. 

CoLUMBUS, OHIO, August 19, 1939. 

HoN. W. E. KERSHNER, Secretary, State Teachers Retirement System, 
Ohio State Savings Building, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"Section 7896-42, G. C., provides that a teacher, upon re­
tirement, may exercise certain options to take effect at the time 
of his retirement. In a certain case we have this year, a teacher 
who proposed to retire and who was very ill put in his applica­
tion and exercised an option and died on May 12th. His widow 
now claims that the option must go into effect September first 
even though her husband died before the end of the year. 

The specific question on which I should like your opinion is: 

\Vhen can a teacher, applying for retirement, exercise an 
option so that the option will go into effect the foilowing Sep­
tember first, even though the teacher may have died previous to 
that time?" 


