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OPINION NO. 74-049 

Syllabus: 
A nurse who is not currently licensed to practice 

professional nursing or practical nursing in Ohio may
nevertheless provide nursing services on a purely volunteer 
basis, without compensation. 

To: Myra C.F. Freet, R.N., Exec. Secretary, Board of Nursing Education and 
Nurse Registration, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, June 6, 1974 

I have before me your request for my opinion on this 
queation: "May a nurse who is not currently licensed in Ohio 
practice nursing as a volunteer, i.e., without compensation?" 
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The practice of P,rofeasional nursing or practical nursing
without a license is prohibited by R.C. Chapter 4723. R.C. 
4723.07 reads as follows: 

"No person shall practice as a 'registered 
nurse,• or use the initials 'R.N.' who has not 
met all the legal requirements of the state board 
of nursing education and nurse registration." 

R.C. 4723.16 reads as follows: 

"After April 1, 1971, no person shall practice 
practical nursing in this state as a licensed prac­
tical nurse or practical nurse, as defined in section 
4723.15 of the Revised Code without first com­
plying with the requirements of sections 4723.01 
to 4723.40, inclusive, of the Revised Code. A resident 
of Ohio who is practicing practical nursing in this 
state without being licensed as a licensed practical 
nurse, shall file with the board of nursing education 
and nurse registration on or before December 31, 1970, 
a written application, verified by the applicant's
oath and supported by the certificate of two licensed 
physicians of this state or by two registered nurses 
of this state or by one such licensed physician 
and one such registered nurse on a form prescribed
by the board setting forth the fact that applicant
has worked with each of such persona and has been 
practicing nursing as a practical nurse for more 
than two years next preceding the date of such 
application and that the applicant is competent
and is of good moral character and shall pay to 
the board a fee in an amount not to exceed the 
awn of fifteen dollars. The board shall then 
admit such person to examination. 

"The board shall issue to the applicant

complying with this section and passing the 

examination a license to practice practical

nursing and authorize him to use the initials 

'L.P.N.' in connection with his identity,

effective upon the receipt of such license by 

the applicant." 


In view of these Sections, the definitions of "professional 
nursing" and "practical nursing" are crucial. Such definitions 
have been provided by the General Assembly. R.C. 4723.06 reads 
as follows: 

"'Practice of professional nursing' means the 
performance for compensation of acts requiring
substantial judgment and specialized skills based 
on knowledge and application of scientific prin­
ciples learned in an approved school of professional
nursing. Acts of medical diagnosis or prescription 
of medical, therapeutic, or corrective medical 
measures by a nurse are prohibited."

(Emphasis added.) 

R.C. 4723.15 reads as follows: 
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"'Practical nursing' means the performance 

for com1ensation of nursing services requiring

the emp oyment of technical skills, a basic 

knowledge of biological and behavioral sciences 

and of nursing procedures acquired through a 

course in an approved school of practical nursing

and performed at the direction of a licensed 

physician, licensed dentist, or other person 

11 gally authorized to prescribe medical or dental 

treatment or at the direction of a registered nurse, 

provided, however, the practice of practical nursing

shall not be construed to include services rendered 

by technicians and medical assistants under the 

direction or control of a licensed physician or 

dentist. 


"Acts of medical diagnosis or prescription of 

medical, therapeutic, or corrective medical mea­

sures by a nurse are prohibited. 


"Thia section.does not apply to persons

employed as nursing aides, attendants, orderlies, 

or other auxiliary workers in patient homes, 

nurseries, nursing homes, hospitals, or other 

similar institutions. 


"A licensed practical nurse is a person who 

has complied with sections 4723.01 to 4723.38, 

inclusive, of the Revised Code, and has been 

granted a license to engage in practical nursing 

by the board of nursing education and nurse 

registration." 


(Emphasis added.) 

It can readily be seen, from the emphasized language in 
these Sections, that the definitions of professional nursing
and practical nursing speak to services performed for compensation.
Therefore, the prohibitions against unlicensed practice apply only 
to practice for compensation. Had the General Assembly intended 
to require licenses for volunteer nurses, it could have done so 
merely by omitting the words "for compensation" in R.C. 4723.06 
and 4723.15. Since only compensated practice requires a license, 
by implication, uncompensated practice does not. The applicable 
rule of statutory construction is the maxim expressio unius est 
exclusio alterius, the mention of one thing implies the exclusion 
of all others. 

In a similar context, my predecessors have held that R.C. 
Chapter 4731, does not prohibit the rendering of medical treatment 
by a person not licensed as a physician, on a purely charitable basis 
because the definition of the practice of medicine in R.C. 4731.34 
contains the term "for compensation." Opinion No, 1751, Opinions 
of the Attorney General for 1952, pages 608,620-6211 Opinion No, 
3197, Opinions of the Attorney General for 1962, page 622 
(overruled on other grounds by Opinion No. 70-153, Opinions of 
the Attorney General for 1970). The same reasoning and conclusion 
apply here by direct analogy. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised that 
a nurse who is not currently licensed to practice professional
nursing or practical nursing in Ohio may nevertheless provide 
nursing services on a purely volunteer basis, without compensation. 




