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CIVIL SERVICE EMPLOYES-THOSE WHO HAVE BEEN RE­

ASSIGNED, PROMOTED OR DEMOTED'---WITHIN NINETY 

DAYS PRIOR TO JULY I-INELIGIBLE FOR AUTOMATIC 

SALARY INCREASE PROVIDED BY SECTION 143.ro (I) RC, 

AMENDED BY HB 484, 100 GA, 125 OL 546, 574. 

SYLLABUS: 

Under the prov1s1011s of Section 143.10 (J), Revised Code, as amended by 
House Bill No. 484 of the 100th General Assembly, 125 0. L. 546, 574, employes who 
have ,been reassigned, promoted or demoted within ninety days prior to July 1 are 
ineligible for the automatic salary increase provided hy said section. 

Columbus, Ohio, August 13, 1954 

Hon. Carl W. Smith, Chairman, Civil Service Commission 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Section 143.ro (I) of the Revised Code of Ohio reads 
in part as follows: 

'Beginning July I, following his em p 1o y men t, each 
employee wJ.io has completed at least ninety days of service 
in any position, office or employment and who is below the 
maximum salary step in the pay range to which his position, 
office or employment is assigned, shall receive an automatic 
salary adjustment equivalent to the next higher step within 
the pay range for his class or grade.' 

"It appears clear that an employee must have completed at 
least ninety days service prior to July 1, in order to qualify for 
such salary adjustment. However, there are instances in which 
employees who qualify, in so far as ninety days service is con­
cerned, have had their position reclassified or have been promoted 
or possibly demoted to other positions during the ninety day 
period immediately preceding July I of the current year. 

"Will you please advise this Commission whether or not 
employees who have been so reassigned, promoted, or demoted 
within the last ninety days prior to July 1, are entitled to the 
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salary step adjustment if their length and quality of service 
otherwise qualify them for such increase." 

The question which you present arises from an amendment of Section 

143.rn (I), supra, enacted by the rnoth General Assembly in 125 Ohio 

Laws, 546, 5,74. Prior to its amendment, that section, formerly Section 

486-7b9, General Code, provided in part as follows : 

"***Beginning July r, r95r, each employee who has com­
pleted one year, or a major part thereof, in a particular position, 
office or employment and who is below step 5 * * * shall receive 
an automatic salary adjustment* * *." (Emphasis supplied.) 

It is apparent that the r953 amendment did two things: it shortened 

the period of service prerequisite to an automatic pay increase to ninety 

days; and it substituted the word "any" for the words "a particular." This 

second substitution is the subject of your inquiry. 

It is my opinion that this change which eliminated the use of the 

word "particular" did not change the law from its meaning prior to its 

amendment. While it is true that the word "particular" has a significant 

meaning, the words which give real emphasis to the provision in question 

are "ninety days of service in * * * position, office or employment." Those 

words, in my opinion, spell out the legislative intent that the automatic 

increase shall be awarded to employees who have been perfom1ing the 

same job for a certain period of time without promotion or reclassification; 

and the substitution of "any" for "a particular" cannot change their effect. 

In reaching this conclusion I am aware of the principle that whenever 

possible this office in interpreting statutes should endeavor to give effect 

to any change made by the General Assembly in statutory language, on 

the assumption that each change in language is made in order to achieve 

some legislative purpose. If the statute in question had had no other 

changes made in it by the amendment in question, I might be led to a 

conclusion different from the one I have reached. But since the amend­

ment clearly intended one change in the law-which change was accom­

plished by shortening the period of qualification from the major part of a 

year to ninety days-I do not feel compelled to read into the law another 

change which the General Assembly may have intended but failed to 

express. 

I am also aware of my Opinion No. 6o5, Opinions of the Attorney 

General for r95r, page r5r, in which I emphasized the point that the word 
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"particular" had been inserted into the statute in 1951 apparently for the 

purpose of emphasizing the necessity of holding one particular job. It 
could logically be argued that the General Assembly intended to avoid the 

effect of that opinion by its elimination of the word "particular." How­

ever, if that was the -legislative intent, it was not accomplished by language 

which I also pointed out would achieve such a result. In the same opinion, 

at pages 156-157, I pointed out that the General Assembly, in providing 

for increases based on length of service witlwut regard to position or em­

ployment, had used appropriate language which simply referred to "those 

employees who * * * had been continuously employed by the state of 

Ohio." Since such language was not used here, it is my opinion that that 

result was not obtained. 

In view of the above it is therefore my opinion that under the pro­

visions of Section 143.10 (I), Revised Code, as amended by House Bill 

No. 484 of the moth General Assembly, 125 0. L. 546, 574, employes 
who have lbeen reassigned, promoted or demoted within ninety days prior 

to July I are ineligible for the automatic salary increase provided by said 

section. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

A,.ttorney Ge,eral 




