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2385. 

DIPOU,\"DI::\'G OF DOG-DOG \VAIWEN ~lAY SEIZE A~D D1POUND 
WHEN FOUXD RUNNH\G AT LARGE-XOTICE XEED NOT BE GIVEX 
BEFORE DOG IS SOLD OR DESTROYED-SALE PRICE NEED NOT 
NECESSARILY EQUAL COSTS ASSESSED-REDE:'IIPTION BY OWN­
ER DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. A dog zvardm who sei::es aud impounds on sight a dog, f01111d n11wing at large 

in violation of the registration statutes, is not required to gi~1e any uotice to the owner 
of such dog before such dog is sold or destroyed in the mamwr pnrvided by Section 
5652-9 of the General Code. However, uotice IIIIlS! be give11 as required by) the pro­
visions of Section 5652-7 of tlze General Code if the dog is sei::ed a11d impounded as 11 

result of a complaiut filed in a court of competent jurisdiction. 
2. Wizen a dog warden sei::es and impowzds a dog more than three months of 

oge, found not weariug a valid registration tag, except dogs kePt constantly coufined 
in a registered dog kemze/, the owner in redeeming such dog may only be assessed such 
costs e1111111erated in Section 5652-10 of the Geueral Code as arc actu.ally iiiCllrred a11d 
authori::ed in the sei::ure and impounding of such dog. 

3. When a dog impounded is sold as provided in Scctiou 5652-9 of the General 
Code such dog 11iay be sold for the best price obtainable aud the amowzt of such sale 
need 1101 be equal to or more than the costs assessed for the impou11ding and sei::urc 
of the dog. 

CoLu~mus, 0Hro, September 29, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEJIIEX :-I am in receipt of your letter of recent date, which is as follows: 

"You are respectfully requested to furnish this department with your 
written opini0\1 upon the following: 

Section 5652-7 of the General Code provides for the powers and duties 
of the dog warden. Among other things, it provides that he shall seize and 
impound on sight all dogs more than three months of age found not bearing a 
valid registration tag, except dogs kept constantly confined in a registered 
clog kennel. It also provides that whenever any person shall file an affidavit 
in a court of competent jurisdiction that there is a dog more than three 
months of age running at large, not wearing a valid registration tag, such 
court shall forthwith order the county clog warden to seize and impound such 
animal and thereupon such clog warden shall immediately seize and impotmd 
such dog so complained of. Such officer shall forthwith give notice to the 
owner of such dog, if such owner be known to the officer, that such dog has 
been impounded, and that the same will be sold or destroyed if not re­
deemed within three days. 

If the owner of such clog be not known to the dog warden, he shall post 
a notice in the county court house describing the dog and the place where 
seized and advising the unknown owner that such clog will be sold or de­
stroyed if not redeemed within three clays. Section 5652-10, G. C., provides 
for the costs which shall be assessed against every dog seized and impounded 
under the provisions of this act. 

Question 1 : Is the notice required to be given or posted by Section 
5652-7, G. C., in all cases where a dog is seized by the warden upon his own 
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motion, or through an order from a court of competent jurisdiction, as pro­
vided in that section? 

Question 2: \Vhen a dog warden seizes and impounds a dog, which he 
finds running at large without a valid tag, and the owner desires to redeem 
the dog, what items mentioned in Section 5652-10, G. C., may be charged to 
such owner? 

Question 3: 'When an impounded dog is sold, may such dog be sold for 
any amount which can be obtained, or is it required that at least the costs 
assessed under Section 5652-10, G. C., be received from such sale?" 

Section 5652-7 of the General Code, which sets forth in detail the powers and 
duties of dog wardens and their deputies, provides that dog wardens and deputies 
"shall patrol their respecti1•e counties, seize and impound on sight all dogs more 
than three months of age, found not wearing a valid registration tag, except dogs 
kept constantly confined in a registered dog kennel". Xo provision is made in this 
section as to the giving of notice to owners of dogs seized by dog wardens unless 
the provision in this section referring to notice to owners of dogs seized by dog 
wardens by virtue of an order issued by a court of competent jurisdiction applies to 
all dogs seized and impounded by dog wardens. The provision in Section 5652-7 of 
the General Code pertaining to notice to owner of dog seized is as follows: 

"vVhenever any person shall file an affidavit in a court of competent juris­
diction that there is a dog more than three months of age, running at large 
that is not kept constant!¥ confined in a registered clog kennel, and not wear­
ing a valid registration tag, or is kept or harbored in his jurisdiction, such 
court shall forthwith order the county dog warden to seize and impound 
such animaL Thereupon such clog warden shall immediately seize and im­
pound such dog so complained of. Such officer shall forthwith give notice to 
the owner of such dog, if such owner be known to the officer, that such dog 
has been impounded, and that the same will be sold or destroyed if not re­
deemed within three days. If the owner of such dog be not known to the dog 
warden, he shall post a notice in the county court house describing the clog 
and place where seized and advising the unknown owner that such dog will 
be sold or destroyed if not redeemed within three days." 

You will note that Section 5652-7 provides that if the court orders the dog to be seized, 
thereupon the warden shall seize and impound the dog complained of and that such 
officer shall give notice to the owner of such dog. ''Such dog" refers, I believe, to 
a dog seized by virtue of a court order and does not refer back to the provisions with 
reference to the seizure and impounding of dogs on sight while the officers an; 
patrolling their respective counties. It has been held with great unanimity by the 
courts that provisions for the summary destruction of dogs kept in violation of 
law are entirely within legislative power, and free from constitutional objection though 
the property of the owner is destroyed without notice or hearing in the execution of 
the law. See 1 Ruling Case Law, page 1129; 8 A. L R. 75. Since the Legislature 
made no provision for the giving of notice to the owners of dogs seized and impounded 
on sight by wardens patrolling the highways of a county, I am of the belief that in 
such cases the giving of notice is not required. 

Now referring to your second inquiry, Section 5652-10 of the General Code is 
pertinent and provides as follows: 

''Costs shall be assessed against every dog seized and impounded under 
the provisions of this act as follows: 
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Filing affidavit and issuing order to seize dog ________________________ $0.50 
Seizing dog and delivering to pound_________________________________ 2.00 

Serving or posting of notice to owner-------------------------------- .25 
Housing and feeding dog per daY------------------------------------ .50 
Selling or destroying dog------------------------------------------ .50 

Such costs shall be a valid claim in favor of the county against the owner, 
keeper or harborer of a dog seized and impounded under the provisions of 
this act and not redeemed or sold as hereinafter prodded, and such costs 
shall be recovered by the county treasurer in a civil action against the owner, 
keeper or harborer." 

\ Vhile this section provides that costs shall be assessed against every dog seized and 
various items of costs are enumerated in this section, it does not follow that all of the 
items enumerated must be assessed in every case. It must be remembered that in 
same cases of seizure affidavits are not tiled and in some cases no notice is authorized 
so that if all the items enumerated in this section were assessed in every case in which 
a dog was seized persons would be charged with costs for services which were not 
rendered or authorized. The costs provided for in this section are not assessed as 
punishment but merely to reimburse the county for expenses incurred for seizing 
and impounding dogs under the provision of the act. This leads me to conclude 
that the owners may be assessed only such items of cost enumerated in this section 
which are actually incurred and authorized in the seizure and impounding of tlie dogs. 

Now coming to your last inquiry, Section 5652-9 of the General Code is pertinent 
and provides as follows: 

"Dogs not wearing valid registration tags which have been seized by the 
county dog warden and impounded as hereinbefore provided, shall be kept, 
housed and fed for three days, at the expiration of which time, unless previ­
ously redeemed by the owners thereof, such animals shall either be sold or be 
humanely destroyed; provided, however, that no dogs so sold shall be dis­
charged from said pound until such animal shalt have been registered and 
furnished with a valid registration tag as hereinbefore provided. A record of 
all dogs impounded, the disposition of the same, the owner's name and ad­
dress where known, and a statement of costs assessed against such dogs as 
hereinafter provided, shall be kept by the pound keeper and a transcript 
thereof by him furnished to the county treasurer quarterly." 

There is nothing in the act, of which the section quoted abo\·e is a part, which makes 
express provision that a dog is to be sold for an amount equal to the costs assessed 
for seizure and impounding. The statute merely provides that the animal shall either 
be sold or humanely destroyed. The purpose of sale or destruction of a dog, as 
provided in the section under consideration, is to obviate the burden of keeping the 
animal if such animal is not redeemed by the owner. Therefore, if this section is 
given a construction that the sale price must be at least the amount of the costs, 
then if the dog is not redeemed and cannot be sold for an amount equal to the costs 
the purpose of this legislation could only be canied out by the destruction of the 
animal. This I do not believe was the intention of the Legislature for it is not only 
humane to sell the dog for such price as is obtainable to prevent its destruction, .but 
the county would receive the benefit of whate\·er amount can be obtained for it. 
Keeping in mind that the purpose of the sale or destruction of a dog impounded is 
to obviate the expense of keeping the dog, and the Legislature making no express 



ATTORNEY GENER.\fJ, 1515 

prOVISIOn that the sale price of the dog should be equal to or more than the costs 
assessed, I am inclined to hold that the Legislature intended that a dog may he sold 
for the best price obtainable even though the amount of such sale is Jess than the 
costs assessed against such dog. 

Specifically answering your inquiries, I am of the opinion : 
1. A dog warden who seizes and impounds on sight a dog found running at 

large in violation of the registration statutes, is not required to giYe any notice 
to the owner of such dog before such dog is sold or destroyed in the manner pro­
vided by Section 5652-9 of the General Code. However, notice must be given as 
required by the provisions of Section 5652-7 of the General Code if the dog is seized 
and impounded as a result of a complaint filed in a court of competent jurisdiction. 

2. vVhen a dog warden seizes and impounds a dog more than three months 
of age found not wearing a valid registration tag, except dogs kept constantly con­
fined in a registered dog kennel, the owner in redeeming such dog may only be assessed 
such costs enumerated in Section 5652-10 of the Genral Code as are actually incurred 
and authorized in the seizure and impounding of such dog. 

• 3. W•hen a dog impounded is sold as provided in Section 5652-9 of the General 
Code, such dog may be sold for the best price obtainable and the amount of such sale 
need not be equal to or more than the costs assessed for the impounding and seizure 
of the dog. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN. 

Attorney Ge11eral. 

2386. 

STREET SIGNS-TOWNSHIP TRUSTEES HAVE NO AUTHORITY TO 
ERECT SlGNS INDICATING NAMES OF ROADS OR STREETS. 

SYLLABUS: 
Township trustees have 110 lrgal authority to erect sig11s i11dicatiug the names of 

roads or streets. 
CoLUMBUS, OHIO, September 29, 1930. 

HoN. RAYMOND E. LADD, Prosecuti11g Attorney, Bowli119 Green. Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication requesting 

my opinion as follows: 

"I wish an unofficial opinion as to whether the trustees of a township have 
the right to erect street signs in an unincorporated village or city. 

The last Federal census of Rossford, which is unincorporated and located 
in Ross Township, showed Rossford to have a population of nearly 7,000 
people. They are unable to obtain free delivery of mail service unless street 
signs are erected. 

The township trustees are asking me if they have authority to erect these 
street signs. 

I have checked the Code and the only section I have been able to find is 
.:iecti.:>n 7196, which gives the authority to the county commissioners to erect 
suitable road signs on inter county highways and main market roads at inter­
section with other roads, subject to the approval of the State Highway 
Director." 




