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Section 710-126a of the General Code, in an amount equal to or in excess of 
such reduction. 

1970. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney Ge1teral. 

BARBER-ELIGIBLE FOR LICENSE WHEN PRACTICING BARBERlNG 
PRIOR TO EFFECTIVE DATE OF AMENDED S. B. NO. 129, AL­
THOUGH SEVENTEEN YEARS OF AGE. 

SYLLABUS: 
A person, resident of this state, who has been, in good faith, engaged in the 

practice of barbering at one or more established places of business in the State 
of Ohio at the time of the effective date of Amended Senate Bill No. 129, is 
entitled to a license pursuant to the provisions of section 10 of such Act, regardless 
of the fact that such applicant ~s at the present time seveteen .vears of age. 

CoLUMBus, OHIO, December 8, 1933. 

State Board of Barber Examiners, Wyandotte Building, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinoin, 

which reads as follows: 

"May the State Board of Barber Examiners issue a license as a 
registered barber to a person who is at the present time seventeen years 
of age and who will not become eighteen until next year? 

In answering this question you may assume that the applicant is other­
wise qualified and meets with the conditions of Section 10 of Amended 
Senate Bill No. 129. The sole question raised being the question of his 
age." 

Amended Senate Bill No. 129, regulating the business of barbering, was 
passed at the recent session of the legislature. This law has been assigned 
sections numbers 1081-1, et seq., General Code, by the Attorney General. 

Your question relates to those persons who are entitled to licenses as regis­
tered barbers without taking an examination. The exemption section of the 
barber's law is 1081-10, which reads as follows: 

"Upon the taking effect of this act any person, resident of this state, 
who has been, in good faith, engaged in the practice of barbering at one 
or more established places of business in this state or any person who was 
engaged in the practice of barbering as an apprentice of a person eligible 
under this section to a certificate of registration as a barber without 
examination, shall be granted a certificate of registration either as a 
barber or as an apprentice upon his making application to the board on 
or before September 1, 1933. 

Any person who at the time of the taking effect of this act was a 
student in a school of barbering shall be qualified, upon graduation from 
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such school, to take the examination for a certificate of registration to 
practice· as an apprentice." 

It is significant to note that in this section there is no provision requmng 
the applicant to be over eighteen years of age. This is the only section of the 
barber's law which provides for licenses by exemption from examination, and 
since there is no provision that a person shall be a certain age but only that 
he shall have been in good faith engaged in the practice of barbering, I am unable 
to say that the applicant in this case is not entitled to a license. It is well 
established that where a statute is clear and unambiguous, the courts do not 
have any right to read language into the statute. 

Section 1081-12, which provides for examinations for applicants as registered 
barbers, provides that the applicants must be at least eighteen years of age. This 
section reads as follows: 

"Any person shall be qualified to receive a certificate of registration to 
practice as a registered barber: 

(1) Who is qualified under the provisions of section 13 of this act. 
(2) Who is at least eighteen years of age. 
(3) Who has practiced as a registered apprentice for a period of 

eighteen months under the immediate personal supervision of a registered 
barber, and 

( 4) Who has passed a satisfactory examination conducted by the 
board to determine his fitness to practice barbering. 

An applicant for a certificate of registration to practice as a registered 
barber who fails to pass a satisfactory examination conducted by the 
board must. continue to practice as an apprentice for an additional six 
months before he is again entitled to take the examination for a regis­
tered barber, and pay the required fees." 

This section has no bearing upon· applicants already engaged in the practice 
of barbering. It is prospective in nature rather than retrospective. 

In view of the above discussion, and in specific answer to your question, it is 
my opinion that a person, resident of this state, who has been, in good faith, 
engaged in the practice of barbering at one or more established places of business 
in the State of Ohio at the time of the effective date of Amended Senate Bill 
No. 129, is entitled to a license pursuant to the provisions of section 10 of 
such Act, regardless of the fact that such applicant is at the present time seventeen 
years of age. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


