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CIVIL SERVICE cmniiSSION-PROVISIONAL APPOIXTEE-APPOINT­
ING OFFICER NOT COMPELLED TO APPOINT PERMANENTLY 
UNTIL COMPLETE LIST CERTIFIED-COMMISSION CANNOT RE­
FUSE TO CERTIFY PAYROLL OF SUCH PROVISIONAL APPOINTEE. 

SYLLABUS: 
1. An appointillg officer camzot be required to make a permanellt appointment 

from a list containing the 11a111es of less than three eligible Persons. eve~~ though one 
of the persons whose name appears upon the eligible list, as certified, is serving as 
a Provisional appointee in the positi01~ for which the eligible list is created. 

2. Under such circumstances the civil service commission cannot refuse to cer­
jify the paJ•roll containing the name of such provisional appointee. 

CoLUMBus, OHIO, December 8, 1927. 

The State Civil Ser,tice Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent request for my opinion 
upon the following: 

"We are confronted with a situation which appears to be growing rapidly 
in some particular state departments and state institutions and upon which 
we respectfully request your opinion: 

Section 486-13, G. C., provides in part that appointments to all positions 
in the classified service that are not filled by promotion, transfer or reduc­
tion, as provided for in this act and the rules of the commission prescribed 
thereunder, shall be made only from those persons whose names are cer­
tified to the appointing officer in accordance with the provisions of this act, 
and no employment, except as provided in this act, shall be otherwise given in 
the classified service of this state or any political subdivision thereof. 

In a number of cases where positions for which examinations are held 
which are of a more or less technical nature, our class of applicants may be 
small, although the examination is thoroughly advertised, and the number 
passing such examination may prove to be less than three names, resulting) 
in an eligible list consisting of less than three names. Subsequently follow­
ing certification to the appointing officer of such list he may demand that we 
certify to him a list containing at least three names before making an' ap­
pointment. In a number of cases of this character the appointing authority 
will refuse to permanently appoint the one name on such list, but will grant 
him provisional appointment, and in some cases the one name on the eligible 
list served as a provisional appointee prior to the ·examination. The result of 
such procedure on the part of an appointing authority in refusing to per­
manently appoint an employe who is serving on a position as a provisional 
appointee and who has established his eligibility and is the only name on the 
eligible list, is to evade the intent of the Civil Service Laws of Ohio by re­
taining an employe under provisional appointment with no classified civil 
service although he has established his eligibility by passing the examination, 
and so long as the appointing authority can keep his status that of a pro­
visional appointee his services are at the pleasure of the appointing authority, 
and the purpose of the civil service law is defeated due to the inability of this 
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commiSSIOn to create an eligible list of three or more names although 
repeatedly adYertisir.g and conducting the examination. 

Does this commission haYc the authority to insist upon the intent of the 
ciYil service laws and require the appointing officer to appoint from certifica­
tion when the man whose name appears upon the eligible list is serving as a 
provisional appointee in the position for which the eligible list is created, and 
can this commission refuse to certify the payroll even though there are less 
than three names on the eligible list?"' 

Section 486-13, General Code, referred to m your communication, provides in 
part: 

"The head of a department, officer or institution in which a position in 
the classified service is to be filled shall notify the commission of the fact, 
and the commission shall, except as provided in Sections 486-14 and 486-15 
of the General Code, certify to the appointing officer thereof the names and 
addresses of the three candidates standing highest on the eligible list for 
the class or grade to which said position belongs. In the event that an 
eligible list becomes exhausted, through inadvertence or otherwise, and until 
a new list can be created, or when no eligible list for such position exists, 
names may be certified from eligihle lists most appropriate for the group or 
class in which the position to be filled is classified. * * * Appointments 
to all positions in the classified service, as herein defined, that are not filled 
by promotion, transfer or reduction, as provided for in this act and the rules 
of the commission prescribed thereunder, shall be made only from those per­
sons whose names are certified to the appointing officer in accordance with 
the provisions of this act, and no employment, except as provided in this 
act, shall be otherwise given in the classified service of this state or any 
political subdivision thereof. The appointing officer shall notify the com­
mission of such position to be filled and shall fill such position by appoint­
ment of one of the three persons certified to him as provided in this act. 
Forthwith, upon such appointment and employment each appointing officer 
shall report to the proper civil service commission the name of such ap­
pointee or employe, the title and character of his offi.ce, the duties of same, 
the date of the commencement of same and the salary or compensation 
thereof, and such other information as the commission requires in order 
to keep the roster herein mentioned. * * *" 

Provisional appointments arc authorized by Section 486-14, General Code, which 
provides in part: 

"Positions in the classified service may be filled without competition as 
follows: 

I. VVhenever there are urgent reasons for filling a vacancy in any 
position in the classified service and the commission is unable to certify to the 
appointing officer, upon requisition by the latter, a list of persons eligible for 
appointment after a competitive examination, the appointing officer may 
nominate a person to the commission for non-competitive examination, and 
if such nominee shall be certified by the commission as qualified after such 
non-competitive examination, he may be appointed provisionally to fill such 
vacancy until a selection and appointment can be made after competitive ex­
amination; but such provisional appointment shall continue in force only until 
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regular appointment can be made i rom eligible lists prepared by the commis­
sion, and such eligible lists shall be prepared within ninety days thereafter. 
* * * , 

The clear intent of the lt>gislature, as expressed in Section 486-14, General Code, 
supra, is to limit provisional appointments to such period of time as is required to 
hold examinations and provide complete eligible lists from which permanent ap­
pointments can be made. The time within which an examination is to be held. and 
an eligible list prepared has been fixed as ninety days after the provisional ap­
pointment has been made. It does not necessarily follow from the language of 
Section 486-13, above quoted, that a provisional appointment cannot be made for a 
period longer than ninety days. The ninety day period is the period fixed by the 
legislature for the holding of an examination and the preparation of an eligible 
list from which a permanent appointment can be made. In other words, it does 
not follow that a provisional appointment will automatically expire or cease ninety 
days after such appointment has been made. 

Pursuant to the authority contained in Section 486-7, General Code, your com­
tflission has promulgated Rule VII which follows Section 486-13, General Code, 
in the pamphlet containing the civil service laws and rules and regulations pub­
lished by the direction of your commission. Section 9 of Rule VII reads: 

"In cases where there are less than three names on an eligible list appro­
priate for certification to any vacancy, such names shall be certified and the 
appointing officer may make selection from such certification, or he may 
reject the certification of less than three names and nominate a person for 
non-competitive examination for provisional appointment to fill such vacancy 
until a full eligible list is created." 

The fourth paragraph of the syllabus in the case of State ex rei., Chapman vs. 
Lesser, 94 0. S. 387, reads: 

"The appointing authority may demand that the civil service com­
mission certify a list containing at least three names before making an 
appointment, but where a list is submitted containing less than three names 
and the appointing authority accepts the list and makes the appointment, 
such appointment is valid." 

] t seems clear that the import of the provision of Section 486-13, supra, requiring 
the certification of the three candidates standing highest on the eligible list is to 
give to the appointing officer the right of selection from three eligible persons and 
that unless the names and addresses of three eligible persons are certified to the 
appointing officer he cannot be required to make a permanent appointment. That 
this is the intention and has been so recognized by your commission and by the 
Supreme Court of Ohio is apparent in the promulgation of Section 9 of Rule VII, 
supra, and the decision of the Supreme Court from which the above quotation is 
taken. The conclusion seems inescapable that unless your commission is able to 
certify to an appointing officer an eligible list consisting of the names of three 
persons, such appointing officer cannot be compelled to make a permanent appoint­
ment, even though the person appointed provisionally has qualified by taking the 
examination and has been placed on the eligible list. It follows that under such 
circumstances your commission cannot refuse to certify a payroll containing the 
name of a provisional appointee. 
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In v1ew of the foregoing it is my opinion: 

1. That an appointing officer cannot be rer1uired to make a permanent ap­
pointment from a list containing the names of less than three eligible persons, even 
though one of the persons whose name appears upon the eligible list, as certified, 
is serving as a provisional appointee in the position for which the eligible list is 
created. 

2. Under such circumstances, your commiSSIOn cannot refuse to certify tht> 
payroll containing the name of such provisional appointee. 

1338. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney General. 

U:\'ITED SPANISH WAR VETERANS MEMORIAL CO:Vli\IISSIOX­
AUTHORITY TO ERECT MEMORIAL UNDER SECTIONS 15289-13: 
ET SEQ., GENERAL CODE--SECTIONS 154-40 AND 2314, ET SEQ., 
GENERAL CODE DO NOT APPLY. 

SYLLABUS: 
Neither the provisions of Sectio11 154-40, General Code, nor those of Sections 

2314, et seq., General Code, are applicable in erecting a nwmmzcnt in honor of the 
memory of the soldiers and sailors of the Spanish-American War, the Philippine In­
surrection and the Chinese Relief Expedition, since the legislature by the enactment of 
Sections 15289-13, et seq., General Code, 112 0. L. 133, has placed the entire authority 
and responsibility of selecting the design, securi11g the pla11s and estimates and the 
letti11g of a. contract for the erection of such a memorial in the United Spanish War. 
Veterans !If emorial Com mission. 

CoLUMBUS, OHio, December 8, 192i. 

HoN. HERBERT B. BRIGGS, State Architect and Engineer, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your recent communication, as follows: 

"In re: Contract, Spanish-American War :Memorial, H. B. 402, 87th 
General Assembly, 1927. 

Does House Bill 402 of the 8ith General Assembly vest in the commis­
sion created by it authority to award the contract for the sculptural service 
and the erection of the memorial? 

The commission has decided to award the contract to I\fr. F. L. J. of 
Cleveland. I have prepared a contract to be executed by the Director of High­
ways and Public Vl'orks the same as is done with other construction work. 
Section 154-40 (7) of House Bill 67 of the 87th General Assembly raises the 
above question. 

The commission is particularly anxious to have the work proceeded with 
without delay so that the memorial may be dedicated April 21st, 1928, the 30th 
anniversary of the Spanish-American declaration of war. In consequence I 
would be pleased to have your opinion at an early date." 

House Bill No. 402, to which you refer, is now designated as Sections 15289-13 to 
15289-18, both inclusive, General Code, 112 0. L. 133, and said bill provides for the 


