
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1974 Op. Att’y Gen. No. 74-065 was modified by 
1977 Op. Att’y Gen. No. 77-098. 
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OPINION NO. 74-065 

Syllabus: 
A board of county commissioners has no general statutory

authority to contract for the services of a management consul­
tant in every area in which the board is directed by statute 
to act. It may, however, do so to enable it to cooperate in 
a federally funded program. And, when a county, pursuant to 
R.C. Chapter 302., is operating under an alternative form of 
government, R.C. 302,13 permits ~he board of county commissioners 
to authorize the county executive to employ experts and consul­
tants in connection with the administration of the affairs of 
the county. 

To: Stephan M. Gabalac, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 12, 1974 

You have requested my opinion on the following question: 

"Do local governments have the power, either 
expressly by statute or implied necessarily there­
from, to secure management counseling and assistance 
on a contract basis as the need arises and to pay
the cost thereof from public funds?" 

References in your request to various statutes, which have 
recently been amended, suggest that the term "local governments" 
is used synonymously with counties. I will, therefore, consider 
your question on that basis. 

It is well established that counties and other public
entities created by statute, are restricted to those powers 
which are expressly provided for, or necessarily implied, by 
statute. State, ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465 (1921)~ 
State, ex rel. Locher v. Mennln,, 9soliio St. 97 (1916)1 Gorman 
v. Heuck, 41 Ohio App. 453 (l93 )1 Opinion no. 74-024, Opinions 
of the Attorney General for 19741 Opinion No. 73-103, Opinion•
of the Attorney General for 19731 Opinion No. 73-090, Opinions
of the Attorney General for 1973. 

With respect to management consultants the General Assembly 
has on occasion provided the authority to contract ~or such 
assistance. See, for example, R.C. 306.35(S), whe~ein the board 
of a regional transit authority is empowered to employ and fix 
the compensation of consulting engineers, superintendents,
manage1:s, and other accounting and financial experts neces-
sary for the accomplishment of it■ purpose■• 

Similarly, in 1971 the General Assembly enacted s.B. No. 
104 (eff. 12-23-71), amending R.C. 307.86 to permit a board 
of county conunissioners to employ a construction project manager 
or other consultants in coMection with the planning and con­
struction o! a public building. See also R.C. 305.12, 305.14, 
307.06, and 305.20, which authorize a board of county conani•­
sioners to retain counsellors and other specialist• to perform, 
or to advise and a■ si1t in the p•rformance of, various dutie ■ 
imposed by statute on ■ uch a board, 
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Your request does not identify any specific purpose or 
duties for which management counselling is desired. Rather 
you state that "[t)he needed services are of a management nature 
providing expert advice and assistance, particularly in the fis­
cal, budgeting, and taxation fields." A review of pertinent sec­
tions of the Revised Code reveals no general authority, either 
express or nece ■ sarily implied, which would allow a board of 
county commissioners to contract for the services of a manage­
ment consultant in every area, involving fiscal, budgeting or taxa­
tion queations, in which the board is directed by statute to act. 

On this point I would refer you to Opinion No. 73-090, ~, 
in which I discussed a township's authority to contract for~ 
services of an insurance consultant. That Opinion reads in part: 

"The court in State, ex rel. Locher v. 
Menning, eu1ra, which Is equally applicable 
to boards o township trustees and boards of 
county commissioners, stated at page 99 as 
follows: 

"'The authority to act in 
financial transactions must be 
clear and distinctly granted, 
and, if such authority is of 
doubtful import, the doubt 
is resolved against its exer­
cise in all cases where a 
financial obligation is sought 
to be imposed on the county.' 

"This rationale was reinforced by the 
court in Gorman v. Heuck, 41 Ohio App. 453 
(1931), which held tnat"although county
officials lacked the technical knowledge 
necessary to run their offices efficiently, 
they could not secure expert advice from a 
private source and pay for the same with 
public funds, when such expenditure was 
neither explicitly nor implicitly authorized 
by statute. In that case the court did not 
permit the board of county commissioners to 
contract for expert services to recommend new, 
more economical, and more efficient methods of 
conducting and coordinating various agencies
of county government, even though such services 
would save the county a considerable amount of 
money. The Gorman case, aupra, has been 
followed consistently in many Opinion• of the 
Attomey General, e.g. Opinion No. 3063, 
Opinions of the Attorney General for 1953, pro­
hibiting the board of county commissioners from 
contracting for a survey of the county welfare 
department where no statutory authority existed 
for such a survey7 Opinion No. 2188, Opinions 
of the Attorney General for 19611 Opinion No. 
70-003, Opinions of the Attomey General for 
19701 and Opinion No. 71-092, supra." 

Applying the rationale in Gorman v. Heuck, suira, I must, there­
fore, conclude that a board of cowitycommiss oners has no general 
statutory authority which would allow it to contract for a manage-
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ment consultant in every area in which the board i• directed by 
statute to act. 

It should be noted, however, that the board of county
commissioners ha• authority to cooperate in federal programs
enacted by Congress. Thia appear• in R.c. 307.85 which provide• 
as follows: 

"The board of county commi• ■ioner■ of 
any county may participate in, give financial 
•••!stance to, and cooperate with other agencies 
or organizations, either private or governmental,
in establishing and operating any federal pro­
gram enacted prior to or after August 23.• 1965 
by the congress of the United States, and for 
such purpose may adopt any procedures and take 
any action not prohibited by the constitution 
of Ohio nor in conflict with the. laws of this 
state." 

In the light of this Section I held in Opinion No. 71-092 that 
a county may contract for a study to enable it to take part in 
such a federal program. 

Furthermore, the general rule set out above would not apply 
in the ca•e of a county which has adopted an alternative form of 
county government pursuant to R.C. Chapter 302. R.c. 302.01 
reads: 

"The elector• of any county may adopt an 
alternative form of county government autho­
rized by the provision• of sections 302.01 to 
302.24, inclusive, of the Revised Code. Upon 
adoption as provided by such sections, said 
alternative form of government shall take 
the place of the form of government then 
existing in such county and the provisions 
of section• 302.01 to 302.24, inclusive, of 
the Revised Code, applicable to the adopted
alternative form of government shall be con­
trolling in such county as to all matter• to 
which they relate, and other provision ■ of 
the general lava of the state shall be opera­
ti'V9 therein only insofar•• they are not in~ 
consistent with the aforesaid provisions." 

And R.C. 302.13 provides in pertinent part that: 

"Pursuant to and in conformity with the 
constitution of Ohio and without limiting the 
power• and duties otherwise vested in the 
board of county co111111ls ■ loners, the board may: 

"* *. • • • ••• 
"(J) Authorize the county executive to 

employ experts and consultant• in coMection 
with thft administration of the affair• of the 
county1 

"* •• • • * . . ." 
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The General Assembly has thus seen fit to expressly authorize 
the retention of experts and consultants where the county is opera­
ting under an alternative form of county government with either an 
appointive or elective county executive. This would necessarily 
include management consultants so long as their service relates to 
"the administration of the affairs of the county". 

In specifi.c answer to your question, it is my opinion and you 
are so advised that a board of county commissioners has no general 
statutory authority to contract for the services of a management 
consultant in every area in which the board is directed by statute 
to act. It may, however, do so to enable it to cooperate in a 
federally funded program. And, when a county, pursuant to R.c. 
Chap~er 302,, is operating under an alternative form of government, 
R.C. 302.13 permits the board of county commissioners to authorize 
the county executive to employ experts and consultants in connec­
tion with the administration of the affairs of the county, 
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