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2. Even though a village street commissioner's salary is fixed on a per diem 
or a per hour basis, the same should be paid from the general fund of the 
village, and no part of it may lawfully be paid from the village's portion of 
motor vehicle ful'l or license tax receipts. . 
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Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

ARCHITECTS-EMPLOYE OF FIRM OF ARCHITECTS EXDIPT FRO:\·! 
EXAMINATION WHEN. 

SYLLABUS: 
The exemption from the requirement of examination contained in paragraph 

C of Section 1334-7, General Code, of a member of a reputable firm of architects 
therein set forth applies not only to such persons as have been partners of such 
architectural firn~ but also to such emplo}•es of a rep~ttable firm of architects 
as have been in responsible charge of design or supervision during the period 
of time set forth in the section. 

CoLUMBUS, 0Hro, February 14, 1933. 

State Board of Examiners of Architects, 8 East Long Street, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"Your opinion is requested upon the following question: 
May this Board consider an employe of a firm of architects, who has 

had responsible charge of design and supervision of architectural work 
in connection ·with his duties as such employe, as a 'member' of such 
firm within the meaning of the term as used in Subdivision 'C' of Sec­
tion 1334-7, General Code?" 

Section 1334-7, General Code, provides in so far as is pertinent as follows: 

"The board of examiners may, in lieu of all examinations, accept sat­
isfactory evidence of any one of the qualifications set forth under the 
following subdivisions of this section: 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
C. The board of examiners shall grant a certificate of qualification 

to practice and shall register without examination any one who has 
been engaged in the practice of architecture in this state for at least 
one year immediately previous to the date of approval of this act as 
a member of a reputable firm of architects or under his or her own 
name; provided, that applicants under this subdivision shall present proof 
of competency and qualifications to the board; and provided further, 
that the application for such certificate and registration shall be made 
within one year after the date of approval of this act. 

* * * * * * * * * * * '* * * * * * * * * * * 
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Employes of architectural firms who have been engaged in architectural 
work, which wor]>: has included responsible charge of design or supervision, are not 
exempt from the provisions of Section 1334, et seq., requiring architects to be 
registered. Section 1334-16 of this act only exempts such persons whose work does 
not include responsible charge of design or supervision. The pertinent language 
of the section is as follows: 

"The following shall be exempted from the provisions of this act: 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
2. Engaging in architectural work as an employee of a registered 

architect, provided that said work may not include responsible charge of 
design or of supervision. 

********"' *******!!>**** 

The term "member", as used in Section 1334-7, supra, may in my judgment 
be properly construed to mean not only a person who is one of the partners in 
a firm of architects, hut also a person who although not a partner is associated 
with the firm in the practice of architecture and working on a salary basis 
rather than for a percentage of the net profits of the firm. 

If the exemption from the requirement of examination shall be construed 
to apply only to partners of a firm of an;hitects, a serious constitutional question 
arises. A similar statute relating to the practice of accountancy was held uncon­
stitutional in the case of Fra::er vs. Shelton, 320 Ill. 253, 150 N. E. 696, 43 A. L. R. 
1086. Section 13 of the law there under consideration pro,·ided: 

"The department of registration and education shall waive the 
examination and issue a certificate to any person who is a citizen of the 
United States or has duly declared his intention of becoming a citizen, 
who resides in the state of lllinois and who applies therefor on or 
before October 1, 1925, permitting such person to practice as a public 
accountant, Pro,·idccl that such person, on July 1, 1925, shall be practicing 
as a public accountant on his own account, or shall have had five years' 
experience in the employ of either a certified public accountant or a 
public accountant." 

The effect of the foregoing section is identical with paragraph C of Section 
1334-7, supra, if the term "member" as used therein is to be given the more 
restricted meaning. The opinion of the court as to this point is as follows: 

"There is another unreasonable discrimination appeanng in the act. 
By § 13, as we have seen, examinations are waived, and certificates must 
be issued to any person who is a citizen of the United States, or has 
duly declared his intention to become st~h, who resides in this state, 
and who applies, on or before October 1, 1925, for a certificate permitting 
him to practice as a public accountant, provided such person shall on 
July 1, 1925, be practicing as a public accountant on his own account, or 
shall ha,·e had 5 years' experience in the employ of either a certified 
public accountant or a public accountant. By this act, one who on June 
30, 1925, commences practicing as a public accountant on his own ac­
count may register as such on or before October 1, 1925, because he was 
practicing as a public accountant on his own account on July 1, 1925, and 
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this though he shall have had no pre\·iou-; experience, while one who 
has had 4 years and 11 months' experience in the employ of either a 
certified public accountant or a public accountant cannot receive a cer­
tificate as public accountant without examination. There is no reason­
able basis for the discrimination between such two persons." 
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Where a statute is subject to two interpretations, one of which raises serious 
constitutional question ~s to its validity and the other results in harmonizing 
the statute with the Constitution, the courts will adopt the latter construction. 
This principle is so well established that citation of the numerous authorities 
in support thereof is deemed unnecessary. 

It is a cardinal rule of all statutory construction that full effect must be 
given "to the manifest intent of the legislature. The legislature obviously deemed 
it unnecessary to require those architects who have, for the period stated, 
been engaged in the practice of architecture in responsible charge of design 
or supervision, to take an examination. In so far as t~e state is concerned, it 
mai,es no difference whether an architect's compensation has been dependent 
upon the net profits of a partnership or upon a fixed salary. The nature of the 
work which the architect has performed is obviously the only reasonable matter 
of concern to the state in determining who shall or who shall not be required 
to take an examination. 

In view of the serious constitutional questions raised under the Equal Pro­
tection Clause of Section 2, Article I of the Ohio Constitution and the 14th 
Amendment to the Federal Constitution by constnting the term "member" in 
its more limited sense, and in order to effectuate the obvious intent of the legis­
lature, it is my opinion that the exemption from the requirement of examination 
contained in paragraph C of Section 133-1-7, General Code, of a member of a 
reputable firm of architect-; therein set forth applies not only to such persons 
as have been partners of such architectural firm but also to such employes ·of a 
reputable firm of architects as have been in responsible charge of design or 
supervision during the perjod of time set forth in the section. 

143. 

Hespectfully, 
JoHN 'vV. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, NOTES OF MT. ORAB VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
BROWN COUNTY, OHT0-$736.00. 

CoLu~rnus, OHIO, February 14, 1933. 

Retirement Board, Stale Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


