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levy taxes on corporations doing business in the state of Ohio would be appli­
cable to such corporation except as authorized in such section. 

2. VI/hen an agency of the Untied States Government, in the performance 
of the governmental duties placed upon it by federal statute, incorporates sub­
sidiary companies the stock of which is solely owned by such governmental agency, 
and conducts the operation of its business within the state of Ohio through such 
instrumentality, such corporation and its franchises are not subject to taxation by 
the state of Ohio except to the extent set forth in Section 10 of the Recon­
struction Finance Corporation Act. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttomey General. 

4647. 

FRATERNAL LODGE-ACCOMMODATING MEMBERS WITH OCCA­
SIONAL MEALS-PERSONAL PROPERTY USED IN SUCH EXEMPT 
FROM TAXATION. 

SYLLABUS: 
1. 11/here an incorporated fratemal lodge or wocial club serves occasional 

meals to members and others, as a matter of co1wenience, and not for the purpose 
of gain, profit or income, the tangible personal property used in connection with 
"the preparation and sen:ing of such meals is exempt from taxation by reason of 
t 11r provisions of Section 5328, Geueral.Code. 

2. Uilzere an incorporated fraternal lodge or social club incorporated not for 
profit, owns taxable property as defined in Am. S. B. 323, enacted by the 89th Gen­
eml Assembly, such corporation is required to file a return, listing such property su 
owned. 

CoLuMnus, OHIO, September 23, 1932. 

HoN. CALVIN CRAWFORD, Prosecuting Attorney, Dayton, Olzio. 
DEAR SIR:-Your recent request for opinion reads: 

"1. A corporation, not for profit, organized before the present cor­
poration act was adopted, and before Section 8623-102 of the General 
Code was enacted, issued certificates of membership which it called 
certificates of stock. There was no provision of any kind for their 
redemption. 

·(a) Must these certificates be returned by the holders as non­
productive investments? 

(b) Must a corporation file a list of such holders? 
2. An incorporated fraternal lodge and a social club, incorporated 

not for profit, serves occasional meals to members and others for con­
vemence. 

(a) Must the tangible personal property used in connection with 
such meals be returned for taxation? 

(b) Are such corporafons required to make any return?" 
Your first inquiry pertains to the taxation of intangibles. Section 5372-1, 
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General Code, specifically places the duty of administering the provisions of 
Chapter 3, of the so-called "Intangible Tax Law" in the Tax Commission. The 
first sen tcnce of such section reads : 

"The commiss:on shall administer the provisions of this chapter which 
shall be deemed to be one of the laws which the commission is required 
to administer, within the meanmg of sections 1465-9, 1465-12 to 1465-30 
inclusive, 1465-32, 1465-34 and 12924-3 of the General Code." 
Section 5376, General Code, in so far as is material, reads: 

"Except as to property listed in returns which the county aud'tor 
is required to assess finally as its deputy, the commission shall assess 
all taxable property as defined in this chapter and shall list and assess 
all such property which is not returned for taxation and for that pur­
pose shall have and exercise all powers whatsoever in it vested by any 
provision of law for any purpose relating to any other law which the 
commission is required to administer." 

Section 5623, General Code, reads as follows: 

"The tax commission of Ohio shall decide all questions that may 
arise with reference to the construction of any statute affecting the 
assessment, levy or collection of taxes, in accordance with the advice and 
opinion of the attorney general. Such opinion and the rules, regulations, 
orders, and instructions of the commission prescribed and issued in con­
formity therewith shall be binding upon all officers, who shall observe 
such rules and regulations and obey such orders and instructions unless 
and until the same arc reversed, annulled or modified by a court of 
competent jurisdiction." 

It is therefore evident that any construction of the "intangible tax law", 
which is administered by the Tax Commission, must be made by that body in 
order to have official effect. I therefore hesitate to render an opinion in this 
matter since the authority I have in advising prosecuting attorneys is contained 
111 Section 343, General Code, which section reads as follows: 

"\Vhen requested by them, the attorney general shall advise the 
prosecuting attorneys of the several counties respecting their duties in 
all complaints, suits and controversies in which the state is, or may be 
a party." 

And especially, since the only duties which the county auditor has in connec­
tion with the administration of the Intangible Tax Law arc as agent of the 
Tax Commission of Ohio, I am somewhat adverse to construing its provisions 
except upon request from such body. However, as to your remaining inquiries, 
it is not so apparent that the county auditor is not acting in his official capacity 
as distinguished from his capacity as agent for the Tax Commission. 

In reply to your second inquiry, it must be borne in mind that only such 
persons or corporations are exempt from taxation as have been made exempt 
either by the constitution or by statute enacted pursuant to constitutional authority. 

Article XII, Section 2, o[ the Constitution of the State of Ohio, contains the 
following language: 

"No property, taxed according to value, shall be so taxed in excess 
of one and one-half percent of its true value in money for all state 
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and local purposes, but laws may be passed authorizing additional taxes 
to be levied outside of such limitation, either when approved by at 
least a majority of the electors of the taxing district voting on such 
proposition, or when provided for by the charter of a municipal cor­
poration. Land and improvements thereon shall be taxed by uniform 
rule according to value. All bonds outstanding on the first clay of January, 
1913, of the state of Ohio or of any city, village, hamlet, county or 
township in this state, or which have been issued in behalf of the public 
schools of Ohio and the means of instruction in connection therewith, 
which bonds were outstanding on the first clay of January, 1913, and 
all bonds issued for the world war compensation fund, shall be exempt 
from taxation, and, without limiting the general power, subject to the 
provisions of article I of this constitution, to determine the subjects and 
methods of taxation or exemptions therefrom, general laws may be 
passed to exempt burying grounds, public school houses, houses used 
exclusively for public worship, institutions used exclusively for charitable 
purposes, and public property used exclusively for any public purposes, 
but all such laws shall be subject to alteration or repeal; and the value 
of all property so exempted shall, from time to time, be ascertained and 
published as may be directed by law." 

Any provision to exempt property must be found in the statutes passed by 
authority of such Article XII, Section 2. 

Sections 5305, 10093, 10101, 10103 and 10192, General Code, exempt burial 
grounds from taxation. 

Sections 4759 and 5349, General Code, exempt public schoolhouses from tax· 
:ttion. 

Section 5349, General Code;- exempt> houses used exclusively for public wor­
s!Jip, the books and furniture used therein, and the ground attached thereto. 

Section 5353, General Code, exempts "property belonging to institutions used 
exclusively for charitable purposes", from taxation. 

Sections 5357, 5359, 5356, 5351-1, 5353, 5351 and 5352, General Code, exempt 
public property from taxation. 

Formerly there was a section of the statutes known as Section 5364 General 
Code. Such section 5364, since repealed in so far as pertinent, reads as follows: 

"Real or personal property belonging to * * a religious or secret 
benevolent organization maintaining a lodge system * * shall not be 
taxable, and the trustees of any such organization shall not be required 
to return or list such property for taxation." 

This section was held to be unconstitutional in the ca:e of vVilson vs. Licking 
Aerie, 104 0. S., 137, and thereafter was repealed by the legislature (110 0. L., 
77). It is therefore evident that the property of such organization is not exempt 
{rom taxation by reason of its being the property of a fraternal lodge or social 
club. In other words, there is no constitutional or statutory provision specifically 
exempting such property from taxation. 

There is a cardinal rule of law that a tax ;an not be collected upon any 
article of property unless the legislature has specifically levied such tax, or 
authorized the levy of such tax. To use the language of Marshall, C. ]., in the 
case of Caldwell, etc. vs. State of Ohio, 115 0. S., 458, 461: 
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"The rule which has been often declared, and which was followed 
in that case, is that, where there is ambigu'ty or doubt as to legislative 
intent, the doubt should be re3olved in favor oi the person upon whom 
the burden of taxation is sought to be imposed, and that language em­
ployed in a taxation statute should not' be extended by implication 
beyond its clear import, or to enlarge its operation so as to embrace 
subjects of taxation not specifically named. This rule is so well settled 
as not to be longer debatable. It is supported both by authority and 
reason.'' 

Since the enactment of the so-called Intangib'e Tax Law (Am. S. B. 323) no 
personal property is subject to taxation except such as is taxed pursuant to the 
provisions of such act. In Section 5328, General Code, which is the section nf 
~uch act defining the personal property subject to the unclassified tax T find the 
following language: 

"All personal property located and used in business in this state and 
all domestic animals kept in this state, \V:1ether used in business or not 
shall be subject to taxation, regardless of the residence of the owners 
thereof." 

From this section it is evident that two elements must concur in order that 
such tangible personal property shall be subject to taxation. That is, the property 
must be located in the state and must be used in bus· ness in the state. The 
expression, "used in business" is defined in Section 5325-1, General Code, which 
reads as follows: 

"Within the meaning of the term· 'used in business', occurring in 
this title, personal property shall be considered to be 'used' when em­
ployed or utilized in connection with ordinary or special operations, 
when acquired or held as means or instruments for carrying on the 
business, or when stored or kept on hand as material parts, products 
or merchandise; and 'business' includes all enterprises of whatever char­
acter conducted for gain, profit or income and extends to personal service 
occupations." 

From the language of this section it appears that it must be used m :Jn 
enterprise conducted for the purpose of ga'n, profit or income. 

You state in your inquiry that the incorporated fraternal lodge and social 
club serves occasional meals for convenience. I therefore assume that such meals 
;-.re served as a mere incident to the activities of the fraternal lodge or social 
dub and not for the purpose of financial gain. lf I am correct in making this 
assumption, the articles of tang'ble personal property used for such purpose would 
not be used in business within the meaning of Section 5328, General Code, and 
should not be returned for taxation. However, if such club conducts a restaurant 
or eating room for the purpose of serving meals to its members and others with 
a view to profit, the tangible personal property used in connection with such 
business would be taxable within the meaning of Section 5328, General Code. 

Specifically answering your inquiry it it my opinion that: 
1. Where an incorporated fraternal lodge or social club serves occasion;tl 

n,eals to members and others, as a matter of convenience, and not for the purpose 
of gain, profit or income, the tangible personal property used in connection with 
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the preparation and serving of such meals is exempt from taxation by reason 
of the provisions of Section 5328, General Code. 

2. V•/here an incorporated fraternal lodge or social club incorporated not 
for profit, owns taxable property as defined in Am. S. B. 323, enacted by the 89th 
General Assembly, such corporation is required to file a return, listing such 
property so owned. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttontey General. 

4648. 

ARCHITECT'S LICENSE-PAYMENT OF ARCHITECT'S OCCUPATIONAL 
TAX DOES NOT QUALIFY PERSON TO SUCH LICENSE WITHOUT 
EXAMINATION. 

SYLLABUS: 
1. The Pa:yment of an occupational tax under a municipal ordinance, which 

1·eq1tires everyone who prepares plans and specifications to be filed with an applica­
tion for a building permit to pay an occupational lax as an "architect", does not 
rntitle such penson to a certificate to practice architectJtre in Ohio without exam­
ination pursuant to the provisions of Section 1334-7, General Code. 

2. In order to obtain a license to practice architecture in Ohio without exam­
ination pursuant to the provisions of Section 1334-7, General Code, the applicant 
must show that he has such qualifications as will bring him 1uithin the exemption 
trovided in such section. 

CoLUMBUS, Omo, September 23, 1932. 

HoN. R. C. KEMPTON, Secretar:y, State Board of Examiners of Architects, Colmn­
bus, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for opinion which 

reads: 

"This Board has been confronted with the problem of carpenter, 
builder, etc., of Cincinnati, who have been paying an occupational tax 
as architects and who are now applymg for a certificate of qualification 
to practice architecture based on exemption under Section 1334-7-C., 
claiming that the payment of this tax is sufficient evidence of the prac­
tice required by law. 

(2) Section 183, of the Cincinn~ti ordinance, reads as follows: 
'Architects. Every person, association of persons, firm or corpora­

tion engaged in the business of architect, or preparing plans and speci­
fications for building and structures, shall pay an annual tax as follows: 

Class I. No employe, twenty dollars ($20.00) per annum. 
Class II. One or more employees, or member of firm, association 

of persons or corporation who are architects, ten dollars ($10.00) per 
annum for each employee or member of firm, association of persons or 
corporation in addition to the tax levied in Class I. of this section. 


