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1. If a board of county commissioners, pursuant to 

R.C. 339.72(A)(1), designates a communicable-
disease-control program operated by the board 
of health of a general health district as a tuber-
culosis-control unit for the county, the board of 
county commissioners is neither required nor 
permitted to enter into a contract with the gen-
eral health district for the provision of these ser-
vices.  

 
2. If a board of county commissioners, pursuant to 

R.C. 339.72(A)(1), designates a communicable-
disease-control program operated by the board 
of health general health district as a tuberculo-
sis-control unit, the general health district can-
not refuse to execute the duties of the tubercu-
losis-control unit. 
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OPINION NO. 2022-008 

 
The Honorable Colleen M. O’Toole 
Ashtabula County Prosecuting Attorney 
25 West Jefferson Street 
Jefferson, Ohio 44047  
 
Dear Prosecutor O’Toole: 
 
You have requested an opinion regarding tuberculosis-
control units (Units). I have framed your questions as 
follows:  
 

1. Is a board of county commissioners (Board) re-
quired or permitted to enter into a contract with 
a general health district (Health District), if the 
Board has designated the Health District as a 
Unit pursuant to R.C. 339.72(A)(1)? 

 
2. If designated as the Unit, can the Health Dis-

trict refuse to provide the services of a Unit? 
 
For the reasons that follow, I conclude that the answer 
to both questions is “no.” 
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I 
 
Pursuant to R.C. 339.72, the Board is required to des-
ignate a Unit for the county and may choose one entity 
from the following to serve in this role:  a communica-
ble-disease-control program operated by the board of 
health of a city or general health district under R.C. 
3709.22; a tuberculosis clinic established by the Board 
under R.C. 339.76; or the hospital with which the 
Board has already contracted for tuberculosis-clinic 
services under R.C. 339.75.  R.C. 339.72(A)(1)-(3); see 
also, 2014 Op. Att’y Gen. No. 2014-024, at 2-215 to 2-
218.   
 
R.C. Chapter 339 distinguishes between the Unit and 
tuberculosis clinics or clinic-service providers.  The 
Unit performs specific duties outlined by statute:  
tracking cases, referring afflicted patients to treatment 
providers, communicating patient conditions to the 
Ohio Department of Health, monitoring strains of tu-
berculosis, and enforcing treatment regimens.  R.C. 
339.73; R.C. 339.74; R.C. 339.78; R.C. 339.79; R.C. 
339.80; R.C. 339.82; R.C. 339.85; R.C. 339.87; R.C. 
339.89. The tuberculosis clinics and clinic-service pro-
viders employ physicians and nurses to prevent, cure, 
and provide treatment and therapy for tuberculosis.  
R.C. 339.75; R.C. 339.76.  As such, any mention of a 
clinic or treatment means only a clinic or treatment 
and does not include the Unit. See State ex rel. Rocco v. 
Cuyahoga Cty. Bd. of Elections, 151 Ohio St.3d 306, 
308, 88 N.E.3d 924 (2017) quoting Metro. Sec. Co. v. 
Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 76, 158 N.E. 81 
(1927) (“when certain language is used in one instance 
and wholly different language is used in another 
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instance, it is ‘presumed that different results were in-
tended’”).  
 
I note that a tuberculosis clinic or clinic-service pro-
vider designated as a Unit under R.C. 339.72(A) may 
itself, by virtue of the nature of each entity, offer tuber-
culosis treatment to afflicted patients. See R.C. 339.73 
(a Unit may provide the treatment or may make refer-
rals to other entities for treatment).  Our conclusions 
do not relate to these treatment services, which may 
specifically be provided for by contract or established 
by statute. R.C. 339.75; R.C. 339.76.  
 

II 
 

A 
 
You first ask whether contracts are permitted or re-
quired with the Health District for Unit services.   
 
The legislature was intentional with its language re-
garding contracts in R.C. Chapter 307 (Board of 
County Commissioners-Powers), R.C. Chapter 339 
(Hospitals), and R.C. Chapter 3709 (Health Districts), 
and they must be read in pari materia for consistency.  
See In re Duke Energy Ohio, Inc., 150 Ohio St.3d 437, 
2017-Ohio-5536, 82 N.E.3d 1148, ¶ 27; United Tel. Co. 
of Ohio v. Limbach, 71 Ohio St.3d 369, 372, 1994 Ohio 
209, 643 N.E.2d 1129 (1994). Throughout the entirety 
of R.C. Chapter 339, the only mention of contracting is 
in R.C. 339.75 for tuberculosis treatment, and the only 
discussion of an “agreement” is in R.C. 339.72(A) when 
multiple boards of county commissioners are permitted 
to jointly create a Unit. And while the Board and 
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Health District are separate entities with the general 
ability to enter into contracts, and the Revised Code 
has specific provisions for each to enter contracts with 
the other, R.C. 339.72 does not mention contracting for 
Unit services. See R.C. 3709.36 (the board of health of 
a city or general health district is a body politic and ca-
pable of contracting and being contracted with); R.C. 
3709.282 (“The board of health of any city or general 
health district may participate in, receive or give finan-
cial and other assistance, and cooperate with other 
agencies or organizations, either private or govern-
mental, in establishing and operating any federal pro-
gram…”); R.C. 307.15(A)(1) (“Contracts with other gov-
ernmental entities”: the legislative authority of a 
health district and board of county commissioners may 
enter into an agreement whereby each may perform 
duties that the other normally performs); R.C. 307.153 
(“Agreements with board of health”: the board of health 
of a general health district and board of county com-
missioners may enter into agreement whereby the for-
mer may perform duties that the latter normally per-
forms); R.C. 339.75 (“county commissioners may  con-
tract” for tuberculosis treatment only).   
 
If a contract or an agreement was required for the es-
tablishment of a Unit, the legislature would have used 
those terms.  Instead, R.C. 339.72 uses the terms “des-
ignating”, “designated”, and “designate” as it relates to 
the Unit.  “Designate” is defined as “to select and set 
aside for a duty, office, or purpose.”  American Heritage 
Dictionary of the English Language 491 (5th Ed.2011). 
 
Therefore, a contract is not required; and, the use of 
“shall” with the directive for the Board to designate a 
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Unit, with no option given to contract instead of a des-
ignation, suggests a contract is also not permitted.   
 

B 
 
Your request also notes that R.C. 339.72(A)(1) does not 
address payment for Unit services provided by the 
Health District.  The lack of payment provisions sup-
ports my conclusion that a contract is not required or 
permitted. 
 
The distinction between tuberculosis clinics and Units 
is relevant when considering statutes pertaining to 
payment and funding of tuberculosis related services. 
The plain language of R.C. 339.75 and R.C. 339.76 
states only that costs shall be paid for clinics and treat-
ment, and does not mention the costs of the Unit. See 
also R.C. 5705.10; R.C. 5705.20.  Again, the legislature 
was intentional with its language and there is no pro-
vision for Unit funding.  See In re Duke, 150 Ohio St.3d 
437, 2017-Ohio-5536, 82 N.E.3d 1148 at ¶ 27. 
 
Further, it follows from the analysis in subsection A of 
this opinion that the statutory requirement in R.C. 
307.153 for agreements between the Board and the 
Health District to “provide, either in specific terms or 
by prescribing a method for determining the amounts, 
for any payments to be made,” is inapt because there is 
no agreement permitted or required in R.C. 
339.72(A)(1).   
 
From a practical standpoint, the duties of a Health Dis-
trict communicable-disease-control program in R.C. 
3709.22—the Health District entity eligible for Unit 
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designation in R.C. 339.72(A)(1)—align closely with 
the responsibilities outlined in R.C. Chapter 339 for a 
Unit.  As the Health District receives funding via reg-
ular appropriation and is empowered to levy taxes and 
receive emergency funds to operate generally, it is 
counterintuitive that it could assess additional fees or 
require the Board to pay for Unit duties comparable to 
those that it is already required to perform.  R.C. 
3709.28; R.C. 3709.29; R.C. 3709.30. 
 

III 
 

Your second question asks whether the Health Dis-
trict, if designated as a Unit, can refuse to execute its 
statutory duties.   
 
The entity that the Board chooses to serve as the Unit 
“shall accept that designation and fulfill its duties as 
the tuberculosis-control unit specified under R.C. 
339.71 to 339.89.”  R.C. 339.72(B).   
 
The use of the term “shall” indicates that there is no 
discretion for the designee, and it may not choose to 
avoid serving as the Unit or executing its duties. See, 
State v. Golphin, 81 Ohio St.3d 543, 545-46, 692 N.E.2d 
608 (1998) (‘use of the term ‘shall’ in a statute…con-
notes the imposition of a mandatory obligation unless 
other language is included that evidences a clear and 
unequivocal intent to the contrary.”).  The Health Dis-
trict, if designated Unit, cannot refuse to discharge 
those duties. 
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Conclusion 
 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-
vised that:  
 

1. If a board of county commissioners, pursuant to 
R.C. 339.72(A)(1), designates a communicable-
disease-control program operated by the board 
of health of a general health district as a tuber-
culosis-control unit for the county, the board of 
county commissioners is neither required nor 
permitted to enter into a contract with the gen-
eral health district for the provision of these ser-
vices.  

 
2. If a board of county commissioners, pursuant to 

R.C. 339.72(A)(1), designates a communicable-
disease-control program operated by the board 
of health general health district as a tuberculo-
sis-control unit, the general health district can-
not refuse to execute the duties of the tubercu-
losis-control unit. 

 
                                      Respectfully, 
 

                                        
                                      DAVE YOST  

    Ohio Attorney General                                   


