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OPINION NO 70-114 

Syllabus: 

A board of governors of a joint township hospital may not 
charge a higher daily room rate to patients who reside outside 
the ~oint township hospital district than is charged to patients 
resiaing within said district. 

To: H. Michael Moser, Auglaize County Pros. Atty., Wapakoneta, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 31, 1970 

I have before me your request for my opinion on the 
question of whether a board of governors of a joint town­
ship district hospital, created under Chapter 513, Revised 
Code, may charge a higher daily room rate to patients who 
reside outside the joint township hospital district than 
is charged to patients residing within said district. 

Section 513.12, Revised Code, states in part as follows: 

"All necessary expenses for the operation 
of such hospital may be paid out of any moneys 
derived from the special levy approved for such 
purposes by such voters, or out of any other 
moneys received from hospital income or services 
rendered, or from unencumbered funds from any 
other source. The board of township trustees of 
the townships participating in such district may 
appropriate and pay over to the joint township 
hospital board, for maintenance of such hospital, 
any unencumbered funds of the township. * * *" 

(Emphasis added) 

Section 513.17.l, Revised Code, provides, inter alia, 
that the board of governors shall appoint a superintendent 
who "* * * shall prepare and submit to the board of gover­
nors, quarterly, a statement showing the average daily per 
capita cost for the current expense of maintaining and 
operating such hospital, * * *" 

A review of Chapter 513, supra, fails to reveal any 
guidelines relating to daily room rates for patients, nor 
does any authority appear in the statutes for discriminat­
ing between resident and non-resident patients. 

In the case of Johnson v. Grunkemyer, 11 O.D. 412 
(1901), it was held that county commissioners and township 
trustees are quasi corporations and their pat'1ers must be 
strictly construed. Furthermore, in the case of Trustees 
of New London Twp. v. !liner, et al., 26 Ohio St. 452 (1875), 
the court held that trustees can exercise only those powers 
conferred by statute, or such others as are necessarily to 
be implied from those granted, in ord~r to enable them to 
perform the duties imposed upon them. The joint township 
district hospital board and the board of hospital governors 
are, in part, creatures of the township trustees and are 
therefore subject to the same limitations. No power to 
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set fees between different classes of hospital patients 
being conferred by statute or necessarily implied therefrom, 
they therefore do not have such pm·1er. 

Therefore, in view of the foregoing, it is my opinion 
and you are hereby advised that a board of governors of a 
joint township hospital may not charge a higher daily room 
rate to patients who reside outside the joint township 
hospital district than is charged to patients residing 
within said district. 




