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ANNEXATION PROCEEDINGS - PENDING- IF CHANGE 

WOULD EFFECT LIMITS OF LOCAL SCHOOL DISTRICT­

BOARD OF EDUCATION OF LOCAL DISTRICT DOES NOT 

HAVE SUCH LEGAL INTEREST AS WOULD PERMIT BOARD 

TO EXPEND PUBLIC SCHOOL FUNDS TO SUPPORT OR 

OPPOSE PROCEEDINGS-SECTION 3311.o6 RC. 

SYLLABUS: 

Where pending annexation proceedings, if consummated, would effect a change 
in the limits of a local school district as provided in Section 3311.06, Revised Code, 
the hoard of education of such local district does• not have such a legal interest 
therein as would permit such ,board to expend puiblic school funds either in sup,porting 
or o,pposing such proceedings. 

Columbus, Ohio, January 17, 1955 

Hon. C. Watson Hover, Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The inhabitants of an unincorporated area located in Town­
ship A, adjacent .to a village located in Township B, have peti­
tioned the County Commissioners to have said territory annexed 
to said village, pursuant to the provisions of Section 709.02, 
Revised Code. 

"The territory proposed to be annexed represents a large 
portion of the tax duplicate of a local school district situate in 
Township A, which duplicate will be lost to said district in the 
event of annexation. 

"The Board of Education of said school district wishes to 
appear before the County Commissioners at the annexation 
hearing to present evidence and arguments in opposition to the 
annexation. The Board has requested an opinion as to its right 
to employ counsel, other than the prosecuting attorney, for this 
purpose. 

"After careful consideration ,by this office, and in view of 
the apparent conflict between Sections 309.10 and 3313.35 of 
the Revised Code of Ohio, which conflict, in our opinion, is not 
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fully resolved by the opinion in the case of Knepper v. French, 
125 0. S. 613, this office feels that the Board's request, in addi­
tion to the question of its right to employ legal counsel to rep­
resent it in proper actions, raises the question as to its right to 
appear through counsel before the Board of County Commis­
sioners to oppose the pending annexation proceedings. 

"We, therefore, respectfully request your opinion on the 
following two questions: 

"1. Does a local Board of Education, as such, have legal 
authority and a sufficient legal interest in the results of a pending 
annexation proceedings to permit it to expend public funds for 
the purpose of either opposing or supporting such an annexa­
tion proceeding? 

"2. Should you find that a local Board of Education has 
sufficient authority and legal interest to appear either for or in 
opposition to said annexation proceedings, does the Board then 
have authority to employ and pay from public funds legal counsel, 
other than the prosecuting attorney, to represent it in the prepa­
ration and presentation of its evidence at said hearing?" 

Considering first the general question of the authority of a board of 

education to employ counsel, the apparent conflict, mentioned in your 

inquiry, between Sections 309.10 and 3313.35, Revised Code, was the sub­

ject of consideration in Knepper v. French, 125 Ohio St., 6!3, and was 

squarely resolved in that decision. The prior analogous statutes there 

involved were Section 2918, General Code, now Section 309.10, Revised 

Code, and Section 4761, General Code, later codified as Section 4834-8, 

General Code, and still later codified as Section 3313.35, Revised Code. 

In the opinion ",by the court" in this decision we find the following state­

ment, p. 616: 

"* * * we are of the opinion that 2918, having been enacted 
at a later date than 4761, becomes an exception thereto." 

In Section 309. 10, Revised Code, we find this provision : 

"Sections 309.08 and 309.09 of the Revised Code do not 
prevent a school board from employing counsel to represent it, 
but such counsel, when so employed, shall be paid by such school 
board from the school fund." 

This is the provision, formerly found in Section 2918, General Code, 

which the court in the French case held to be controlling and I perceive 

no reason why it should not be still so regarded. I conclude, therefore, 
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that under the provisions of Section 309. IO, Revised Code, a board of 

education may employ counsel .to represent it in any proceeding in which 

the board has a legitimate interest. 

In considering whether rthe board of education in the case at hand 

has such a legitimate interest in proposed annexation proceedings we may 

first note the potential effect thereof on the district within which the 

board is responsible for the operation of the public schools. In Section 

3311.o6, Revised Code, it is provided: 

"* * * vVhen territory is annexed to a city or village, such 
territory thereby becomes a part of the city school district or the 
school district of which the village is a part, and the legal title 
to school property in such territory for school purposes shall 
be vested in the board of education of the city school district or 
the school district of which the village is a part. An equitable 
division of the funds and indebtedness between the districts in­
volved shall be made under the supervision of the superintendent 
of public instruotion, whose decision shall be final." 

In your inquiry you indicate that a large part of the tax duplicate 

"will be lost" to the district concerned thus reducing considerably the 

amount of tax revenues which would otherwise be paid to the hoard. It 

is to be noted, however, that the statute provides for an equitable division 

of the funds and indebtedness between the districts involved so that in so 

far as revenues needed to pay off outstanding obligations is concerned 

the board could scarcely ,be thought to have any interest in the matter. 

Whether the proposed transfer would reduce substantially the number of 

pupils to be accommodated or involve the transfer of existing school facili­

ties, you do not indicate. These considerations cannot be regarded, for 

reasons which will presently appear, as giving rise to any legal interest in 

the matter by the board as such, although the several members may well 

have a very real political interest in it. 

Responsibility for the establishment of an efficient system of common 

schools in this state is commi,tted in the first instance, under the provisions 

of Article VI, Ohio Constitution, to the General Assembly. As to the 

organization, administration and control of such system, Section 3, Article 
VI, provides: 

"Provision shall be made by law for ,the organization, admin­
istration and control of the public school system of the state sup­
ported by public funds : provided, that each school district em­
braced wholly or in part within any city shall have the power by 
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referendum vote to determine for itself the number of members 
and the organization of the district board of education, and provi­
sion shall be made by law for the exercise of this power by such 
school districts." 

The General Assembly, m the discharge of the duty thus imposed, 

has made provision in Chapter 3311., Revised Code, for dividing the 

state into school districts, and has committed the management and control 

of the schools in each such district to a city, exempted village, or local 

board of education as the case may be. See Section 3313.47, Revised 

Code. Such boards are statutory creatures possessing only statutory 

powers; and in the matter of expending public funds, their powers are 

strictly construed. State, ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465. 

The creation, classification, revision, and dissolution of such districts 

and the enumeration of the powers of the boards provided for such districts 

are matters which are wholly within the legislative control. Provision 

is found in Chapter 3311., Revised Code, for the revision of existing dis­

tricts by the ,transfer of territory from one district to another in any of 

several ways. We have already noted that upon annexation of rural terri­

tory to a municipali,ty such territ~ry becomes a part of the city or village 

school district concerned. Annexation may be accomplished by any of 

the several methods provided in Chapter 709., Revised Code, and, generally 

speaking, it may be said that whatever method is utilized the decision on 

a proposal to annex is committed to the choice of (I) the inhabitants of the 

territory concerned and ( 2) the legislative authority of the corporation. 

No provision is made in Chapter 709., supra, for any participation in 

annexation proceedings by a board of education as such, either by resolu­

tion, remonstrance, or otherwise; and, of course, so far as the chapter on 

school districts and county planning is concerned, Chapter 33 I 1., Revised 

Code, the change in the limits of the school districts affected is automatic 

upon the annexation proceedings becoming effective. 

In Chapter 33 I 1., supra, there is provision also for a change in the 

territorial limits of existing school districts ( 1) by action of the county 

board of education, subject to remonstrance by the electors residing in 

the territory proposed to be transferred, Section 3311.22, Revised Code, 

(2) by the county board upon petition of the electors residing in the terri­

tory proposed to be transferred, Section 3311.23, Revised Code, (3) by 

the superintendent of public instruction, in cases where it is sought to 

transfer ,territory from a city or exempted village school district, upon 



33 ATTORNEY GENERAL 

the request of ,the board of education of the ci,ty or exempted village school 

district concerned, or upon the petition of .the electors residing in the 

territory proposed to be transferred, Section 33 I r.24, Revised Code, (4) 

by a vote of the electors in the case of a school district which does not 

maintain any public schools, Section 33 I 1.29, Revised Code, and ( 5) by a 

vote of the electors of all of the several districts involved in a plan of 

reorganization proposed by a county citizens' committee, Sections 33 1 I .30 

and 3311.31, Revised Code. 

In none of these situations has the General Assembly seen fit to give 

a local board of education, as such, any voice in the matter of a proposed 

transfer with the single exception that the board of a city or exempted 

village district may propose that a portion of the territory of its own 

district be detached therefrom and assigned to another district. 

This circumstance is strongly :indicative of a legislative intent that 

the governing body of a school district should have no right of protest in 

matters concerned with the imminent loss of a portion of the district's 

territory, but that such right of protest was to be given, in the main, to 

the resident electors of the territory sought to be transferred. 

Moreover, it must be remembered that we are here concerned with 

a public agency created by statute whose powers and duties are defined by 

statute, the several members of the board being public officers charged 

with limited statutory responsibilities. It is familiar law that neither a 

public agency nor a public officer, as such, has any legitimate interest in 

the continued existence of the agency or the office concerned. The legisla­

tive authori,ty which creates an agency or office may add to or dimini·sh 

the powers and duties pertaining thereto, or may abolish it entirely; and 

in doing so ,the legislature may, of course, act directly or may provide 

for such action by other public agencies, officers, or by the electors con­

cerned. It seems clear that ,the legislature has followed the latter course 

in the case you have described and has reposed no authority regarding 

the mart:ter in the Loarcl of education concerned. 

Finally, it is necessary to point out, since the expenditure of public 

school funds is involved, that in fiscal mat.ters the powers of a board of 

education are definitely limited and are strictly construed. In State, ex 

rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465, referred to above, the second para­

grnph of the syllabus is as follows: 

"Boards of education, and other similar governmental bodies, 
are limited in the exercise of their powers to such as are clearly 
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and distinctly granted. ( State, ex rel. Locher, Pros. Atty., v. 
Menning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.)" 

The reference in this. decision to the Locher case suggests the appli­

cation in the case of boards of education of the rule therein stated as· 

follows, p. 99 : 

"* * * The legal principle is settled in this state that county 
commissioners, in their financial transactions, are invested only 
with limited powers, and that they represent the county only in 
such transactions as they may be expressly authorized so to do 
by statute. The authority to act in financial transactions must 
1be clear and distinctly granted, and, if such authority is of doulbt­
ful import, the doubt is resolved against its exercise in all cases 
where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
county." 

In the instant case it cannot be said that the interest of the board in 

the ·proposed annexation proceedings is such as to justify an interpreta­

tion of Section 309.10, Revised Code, as an authorization which is "clear 

and distinctly granted" to expend school funds to oppose such proceedings. 

At best such authority on the part of the board "is of doubtful import" 

and such doubt must be resolved against its exercise. 

I am not unmindful that in the French case, supra, the court upheld 

the right of a board of education to hire counsel to defend an action 

brought against it in connection with the proposed transfer of territory 

from one school district to another. In that case, however, it was the 

county board of education which was involved, an agency which, as 

noted above, has a very definite statutory responsibility in the matter of 

transferring territory from one local district to another. For this reason 

I cannot regard :that decision as applicable in the instant case. 

Accordingly, in specific ans'.Yer to your inquiry, it is my o:)inion t1nt 

where pending annexation proceedings, if consurnmatcci, would erlect a 

change in the limits of a local school district as provided in Section 

3311.o6, Revised Code, the board of education of such local district does 

not have such a legal interest therein as would permit such board to 

expend public school funds either in supporting or opposing such 

proceedings. 

Respectful!y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


