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CANDIDATES-PUBLIC OFFICE-EXPENSE LL\HT INCLUDES BOTH 
NOMINATION A~D ELECTION DISBURSEMENTS. . 

SFLLABCS: 
The limitation on expenditures by candidates for public office contained in the 

Corrupt Practice Act (Section 5175-29, General Code), relates to the total amount 
expended for election, including that which was expended to secure the nomination 
to such office, whether such nomhwtion be by petition or at a primary election. 

CoLIJ~tBcs, OHIO, August 25, 1928. 

Ho:or. CLARENCE J. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SrR :-Permit IJ;Ie to acknowledge the receipt of your request for my 
opinion as follows: 

"Enclosed you will please find communication addressed to me from 
C. J. T. 

He requests information as to the maximum amount that may be ex­
pended by a candidate for the office of congressional representative, both 
for the nomination at the April (August) primary and the election in 
November. In other words, I will appreciate your interpretation of Section 
5175-29, Ohio General Code, in connection with the question asked by Mr. T." 

The letter to which you refer is as follows : 

"I would like to have your ruling whether or not the amount of 
$2,000.00, the limit allowed for campaign expenditures, is intended to 
cover both the primary and fall campaigns, or whether or not I am allowed 
a limit of $2,000.00 for the primary campaign and $2,000.00 for the campaign 
for election. It is important for me to know this." 

The question presented requires an interpretation of Section 5175-29, General 
Code, which is a part of the Corrupt Practice Act. Said section reads as follows: 

"The total amount expended by a candidate for public office, voted for 
at an election, by the qualified electors of the state, or any political sub­
division thereof, for any of the purposes specified in Section 26 of this act, 
for contributions to political committees; as that term is defined in Section 
1 of this act, or for any purpose tending in any way, directly or indirectly, 
to promote or aid in securing his nomination and election, shall not exceed 
the amount specified herein; by a candidate for governor, the sum of five 
thousand dollars : by a candidate for other state elective office the sum of two 
thousand five hundred dollars ; by a candidate for the office of representative in 
congress or presidential elector, judge of the court of arpeals, the sum of two 
thousand dollars; by a candidate for the office of state senator, the sum 
of three hundred dollars in each county of his district; by a candidate for 

. judge of common pleas, probate or insolvency court, the sum of five hundred 
dollars; by a candidate for the office of state representative the sum of three 
hundred and fifty dollars; by a candidate for any other public office to be 
voted for by the qualified electors of a county, city, town or village, or 
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any part thereof, if the total number of votes cast therein for all candi­
dates for the office of governor at the last preceding· state election, shail 
be five thousand or less, the sum of three hundred dollars. If the total 
number of votes cast therein at such preceding state election be in excess 
of five thousand, the sum of five dollars for each one hundred in excess of 
such number may be added to the amounts above specified. Any candi­
date for a public office who shall expend for the purpose above mentioned 
an amount in excess of the amounts herein specified shall be guilty of a 
corrupt practice." 

You will note that the language of this section refers to the "total amount" 
expended by a candidate for public office voted for at an election, the statute ex­
pressly and specifically providing that the "total amount" spent for any purpose 
tending in any way to promote or secure "his nomi11atio11 a11d election" shall n~ 
exceed the amounts specified therein. The statute provides that in so far as a 
representative in congress is concerned, said "total amount" shall not exceed the 
sum of two thousand dollars. It does not provide for a maximum amount to be 
spent for nomination and a maximum amount to be spent for election separate 
therefrom, but the limitation is on the amount spent "to promote or aid in securing· 
his nomination a11d election." 

That this was the intent of the Legislature, is clearly shown, by noting the 
language contained in Section 5175-29a, General Code, which is a part of the same 
act and relates to contributions or expenditures made by persons other than can­
didates. The language found therein refers to contributions for "the nomination, 
the election, or the nomination and election of any candidate." This language 
clearly indicates that the Legislature in using the words "nomination and election" 
intended that the terms should be used together, and that the "total amount" should 
include all expenses incurred in obtaining the nomination, no matter how such nom­
ination is made, and the amount expended for the election to the office. Such intent 
is also shown by the fact that the original section (102 0. L. 321), provided for 
such limitation to apply to expenses incurred "to promote or aid in securing 
his nomination or election." By amendment, ( 103 0. L. 580), the Legislature 
changed the word "or" to "and." No other change was made therein. 

It is therefore my opinion that:. 

The limitation on expenditures by candidates for public office contained in 
the Corrupt Practice Act (Section 5175-29, General Code) refers to the total 
amount expended for election, including that which was expended to secure the 
nomination to such office, whether such nomination be by petition or at a primary 
election. 

13--A. G.-Yol. Ill. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney General. 


