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reached, that is, when such lands arc of legal value to one person only there 
can be no possible competition and it would be an absurdity to require an 
opportunity for competition that is know not to exist. 

I have assumed that there is only one adjoining property owner to whom 
the parcel sought to be traded is of value. I have not intended to hold, and 
do not hold, that when there are two or more adjacent owners to whom the 
parcel in question is of value opportunity need not be given for competitive 
bidding. Such question is not presented by your inquiry and I express no 
opinion thereon. Whether competition is of value to the municipality is a 
question of fact in each instance. 

Specifically answering your inquiry I am of the opinion that when a 
municipality, after having acquired a parcel of real estate for the purpose of 
extending a street, determines that a portion of such real estate is not needed 
by the city for such purpose or any other purpose, if such land is of no legal 
value to anyone, by reason of its shape and dimensions, except one adjoining 
owner who is willing to exchange therefor lands needed by the city for the 
completion of such improvement, such exchange may legally be made without 
competitive bidding, even though the municipal charter provides that in all 
sales or purchases of real property an opportunity shall be given for com­
petitive bidding. 

4778. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge11eral. 

INDIGENT PERSON-RELIEF SHOULD BE FURNISHED BY CITY 
OR TOWNSHIP OF LEGAL SETTLEMENT-NO RECOVERY BY 
SUBDIVISION FURNISHING RELIEF FROM PLACE OF LEGAL 
SETTLEMENT. 

SYLLABUS: 
I. Relief to an indigent person having a residence as defined i11 sections 3477 

and 3479, General Code, in a city, should be fumished by .such city regardless of 
the present abode of such indigent person. 

2. The cost of temporary or partial relief fttnzislzed by the trustees of a 
township to an indige11t resident of the cow1ty may noi be recovered from the 
township or city of legal ,settlement of sttch indigent. 

CoLUMBUS, OHIO, December 2, 1932. 

RoN. CALVIN CRAWFORD, Prosecuting Attorne:y, Dayton, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge a request for my opinion from your offic<' 

which reads: 

"We have quite an urgent and serious problem locally involving 
the application of sections 34(6 and 3480-1 and related sections of the 
General Code. 

It seems that in the past it was generally understood that if an 
indigent person had a legal settlement in the County for twelve 
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mont.hs and for three months in a municipality or township, that same 
would fix responsibility upon a subdivision where said legal settlement 
was had for relief, and in case that the indigent person moved to an­
other township or into a municipality and had failed to there establish 
a legal settlement, that the township or municipality where the indi­
gent last had a legal settlement would be responsible for relief. 

The question arises locally by reason of the fact that quite a few indi­
gents having legal settlements in the city of Dayton moved into the 
townships of the County, and within three months applied for relief. 
The township trustees have been attempting to collect from the muni­
cipal authorities of the city of Dayton, but the city officials refuse to 
accept responsibility claiming that the bureau of inspection will not 
permit the city to pay out funds for the relief of persons living without 
the limits of the municipality. 

The same problem has arisen where an indigent having a legal 
settlement in a township moves into another township of the County, 
but fails to establish a legal settlement in the latter township. 

Therefore, with the above facts before you, will you kindly 
advise us: 

First: Under above state of facts, can the city of Dayton be 
required legally to expend its funds for relief of an indigent who has 
a legal settlement in the city but has moved to another township of 
the County? 

Second: If an indigent having a legal settlement in one township 
of a County moves into another township of- the County and applies 
for relief, can the trustees of the second township supply said relief 
and legally collect same from the township where the indigent had 
a legal settlement? 

Section 3480-1 seems to partially take care of the matter where 
the service furnished is of a medical nature, but the immediate prob­
lem relates to services in the nature of furnishing groceries, coal, 
shoes, clothing, etc., not mentioned in 3480-1. 

* * * * * * * * *" 

Section 3476, General Code, which is pertinent to your inquiry, reads 111 

part as follows: 

"Subject to the conditions, provtswns and limitations herein, the 
trustees of each township or the proper officers of each city therein 
respectively, shall afford at the expense of such township or municipal 
corporation public support or relief to all persons therein who are 
in condition requiring it. It is the intent of tliis act (G. C. §§3476 et 
seq.) that townships and cities shall furnish relief in their homes to all 
persons needing temporary or partial relief who are residents of the 
state, county and township or city as described in sections 3477 and 

3479. * * *" 

It is clear from the above that the duty of furnishing poor relief is placed 
upon townships and cities in which the persons requiring same are residents 
according to the terms of sections 3477 and 3479, General Code. 

Section 3477, General Code, is as follows: 
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"Each person shall be considered to have obtained a legal se!tle­
ment in any county in this state in which he or she has continuously 
resided and supported himself or herself for twelve consecutive 
months, without relief under the provisions of law for the relief of the 
poor, or relief from any charitable organization or other benevolent 
association which investigates and keeps' a record of facts relating 
to persons who receive or apply for relief." 

Section 3479, General Code, provides: 

"A person having a legal settlement in any county in the state 
shall be considered as having a legal settlement in the township, or 
municipal corporation therein, in which he has fast resided continu­
ously and supported himsef for three consecutive months without re­
lief, under the provisions of law for the relief of the poor, or from any 
charitable organization or other benevolent association which investi­
gates and keeps a record of facts relating to persons who receive or 
apply for relief. When a person has for a period of more than one 
year not secured a legal settlement" in any county, township or city 
in the state, he shall be deemed to have a legal settlement in the 
county, township or city where he last has such settlement." 

From the foregoing sections, it is clear that townships and c1t1es have 
the duty of furnishing temporary or partial relief to those persons who have 
resided in the county one year and in the city or township three months with­
out relief under the provisions of law for the relief of the poor, or from any 
charitable organization or other benevolent association which investigates and 
keeps a record of facts relative to persons who seek or apply for relief. 

In your communication you state that the questions presented by you con­
cern the payment of funds for relief of indigents who have a legal settlement 
in a city or in a township, by a township which is not the legal settlement 
of such indigent person. It clearly follows from the provisions of sections 
3476 and 3479 that the duty of furnishing such relief is upon the city or town­
ship· of legal settlement. 

In view of the foregoing and in specific answer to your first inquiry, I am 
of the opinion that relief to an indigent person having a residence as defined 
in sections 3477 and 3479, General Code, in a city, should be furnished by such 
city regardless of the present abode of such indigent person. 

Your second inquiry presents the question as to whe4her or not a town­
ship expending funds for the relief of an indigent whose legal settlement is 
in another township of the county may recover the amount of such funds 
from the township of legal settlement. 

An examination of the statutes discloses that there is no duty placed upon 
a township to afford temporary relief to an indigent whose legal settlement 
as defined in sections 3477 and 3479, General Code, is in another township of 
the county and, furthermore, section 3478, General Code, provides that such 
fact shall be a sufficient defense in an action to compel the support or relief 
of a pauper, or in an action based upon the refusal of the township trustees 
or proper municipal officers to afford support or relief to an indigent. 

The legislative intent in enacting such sections is apparent, namely, that 
a township or city be placed under no obligation to furnish relief to an indi­
gent not having a legal settlement in such township or city. 
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Since no authority exists for the expenditure of money for poor relief 
by a township for an indigent whose legal settlement is in another township 
of the county, it would seem that no obligation would exist upon the township 
of legal settlement to reimburse such expense if so made. This conclusion is 
strengthened by a consideration of section 3480-1, General Code, which speci­
fically provides for the method to be followed for the recovery of the expenses 
of medical services rendered by a township or city to an indigent whose legal 
settlement is in another township or city located in the county. If the legis­
lature had intended that expenses for poor relief be so recovered, it would 
have so provided. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am of 
the opinion that the cost of temporary or partial relief furnished by the trus­
tees of a township to an indigent resident of the county may not be recovered 
from the township or city of legal settlement of such indigent. 

4779. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BUDGET COMMISSION-MAY NOT .MODIFY AUTHORIZED LEVY 
OUTSIDE FIFTEEN MILL LIMITATION TO MEET BONDS PAY­
ABLE BY LEVIES OUTSIDE SUCH LIMITATION. 

SYLLABUS: 

The budget commtszon of a county has no authorit,y to modif.v a properly 
authorized lez•y outside of the fifteen mill limitation to meet the interest and prin­
cipal requirements of bond,s payable by le·uies outside the fifteen mill limitation, 
"When the amount of such levy is auymented on "ccount of previous tax delinquen­
Cies. 

CoLUMBUs, OHIO, December 2, 1932. 

HoN. ]AMES M. AuNGST, Prosecuting Attorney, Canton, Ohio. 

DEAR SIR:-This is to acknowledge your request for my opmwn upon the 
question of whether or not the budget commission of your county shall ap­
prove an item in the annual tax budget for a tax levy to meet the interest and 
principal requirements of bonds which were properly authorized at the time 
of their issuance to be paid by a levy outside of the fifteen mill limitation, not­
withstanding the fact that the amount of this item is materially augmented 
on account of tax delinquencies in the year 1931 and the first half of 1932. 

Section 11, Article XII of the Constitution provides as follows: 

"No bonded indebtedness of the state, or any political subdivision 
thereof, shall be, incurred or renewed, unless, in the legislation under 
which such indebtedness is incurred or renewed, provision is made 
for levying and collecting annually by taxation an amount sufficient 
to pay the interest on said bonds, and to provide a sinking fund for their 
final redemption at maturity." 


