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SGHOOL DISTRICT-LOCAL-TERiRITORY JOINED TO CITY 
SCHOOL DISTRICT-RATE OF TAXES LEVIED BY TAXING 
AUTHORITY OF CITY SCHOOL DISTRICT-SHOULD BE UNI­
FORMLY APPLIED TO ENTIRE ENLARGED DISTRICT -
COUNTY AUDITOR AUTHORIZED AND REQUIRED TO PLACE 
LEVY ON TAX DUPLICATE FOR ENTIRE DISTRICT-SEC­

TIONS 3311.29, 5705.34 R. C. 

SYLLABUS: 

Where the territory of a local school district has been joined to a city school 
district by procedure set forth in Section 3311.29, Revised Code, the rate of taxes 
as levied by the •taxing authority of such city school district pursuant to Section 
5705.34, Revised Code, should be uniformly applied to the entire district as enlarged, 
and when so leviedl the county auditor is authorized and required to place such levy 
on the tax duplicate for the entire district. 
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Columbus, Ohio, December 16, 1954 

Hon. John S. Moorehead, Prosecuting Attorney 

Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication in which you state that a local 

school district in your county, which had no schools, was dissolved pur­

suant to the provisions of Section 3311.29 of the Revised Code, and its 

territory transferred by vote of the electors residing in such district, to the 

Cambridge City School District. In view of that situation, you inquire 

whether the county auditor will be justified in levying taxes for the Decem­

ber 1954 collection, and thereafter, upon the transferred territory at the 

same millage inside and outside, and the same millage to pay bonded indebt­

edness as had been budgeted for the Cambridge City School District. 

It appears to me that my Opinion No. 3409, issued January 18, 1954, 
to which you refer, would be applicable to the question you present. The 

syllabus of that opinion was as follows: 

"\Vhere a transfer of territory from one school district to 
another has been accomplished as of September 9, 1953, under the 
-provisions of Section 4831-13, General Code, and where, subse­
quent to such date, the county auditor has entered the property 
located in such territory on the tax list and duplicate pertinent to 
the district to which such territory has been transferred, the 
proceeds of tax lev,ies on such property thereafter coUected should 
be paid to the district within which such territory has been in­
cluded; and such proceeds do not, as of such date, constitute a 
part of the 'funds' of either district and are not, therefore, subject 
to division between the two districts concerned under the provi­
sions of such section. The circumstance that such proceeds will 
thus be paid may be accorded such weight as the county board of 
education may deem proper in arriving at its determination of an 
equitable distribution of such funds and indebtedness of the two 
districts as are properly the subject of such divisfon." 

It must be observed that the transfer of territory involved m the 

situation covered 'by that opinion, had ibeen had pursuant to Section 4831-18, 

General Code, now Section 3311.23, Revised Code, which authorizes the 

county board of education to order the transfer, and made such transfer 

subject to acceptance by the board of the city district. That section further 
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provides for an equitable division of the funds and indebtedness between 

the districts involved, such division to be made by the county board of 

education ordering the transfer. 

Your proceeding was had under a new statute, Section 33 r r .29 

Revised Code. The pert•inent portion of that Section reads as follows: 

"No school district shall be created in this state which does 
not maintain public schools within such district, and any such 
existing school district shall be dissolved and its territory joined 
with another school district or districts selected and approved 
by vote of the district so dissolved." 

It will be noted that this section does not make the consummation of 

the transfer of territory dependent upon the consent of the board of the 

city district to which the transfer is made. Nor does it authorize the county 

board or any other authority to make an allocation of the funds and indebt­

edness of the districts involved. However, since you state that the entire 

local district has been added to the city district, I do not regard the absence 

of such ,provision as having any bearing on your problem. 

In my opinion No. 4645 issued December 16, 1954, I dealt with a 

similar situation and held as indicated by the syllabus: 

"1. \i\There, pursuant to the provisions of Section 33 r r.29, 
Revised Code, a majority of the electors in a district having no 
schools, have voted in favor of joining the territory of such district 
to an adjoining city school district, such favorable vote is the final 
act in dissolving such district and transferring its territory to the 
city district, without the consent of the board of education of such 
city district. 

"2. When ,pursuant to the provisions of Section 331 r.29, 
Revised ,Code, the territory of a dissolved school district has been 
joined to the territory of a city school district, such city district 
succeeds to all the ,property and rights of such dissolved district, 
and is entitled to receive from the county treasurer the proceeds 
of all current taxes levied on the property in such dissolved 
district." 

In the case there presented, as in your case, the entire local district 

was joined to a city district and therefore I had no difficulty in arriving at 

the conclusion that all the property and all the amounts collectible from 

taxes levied or to be levied on the transferred territory would pass to the 

city district to which it was joined. 
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From the time when the electors had given their approval to this 

transfer, the dissolved district ceased to exist and its territory became an 

integral part of the city district, which succeeded to a:11 of the property and 

rights and became responsible for all of the obligations of the district so 

transferred. The responsibility for the maintenance and operation of this 

added territory was merged in the responsibility for the operation and 

maintenance of the original city district, and it appears to me to follow 

that the taxes necessary not only for current operacion but also for the 

payment of any and all indebtedness of the city district as it now exists, 

would be reflected in the taxes to be levied upon the entire district as 

reformed by this addition, and therefore such taxes should be at a uniform 

rate throughout the district. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

where the territory of a local school district has been joined to a city school 

district by ,procedure set forth in Section 3311.29, Revised Code, the rate 

of taxes as levied by the taxing authority of such city school district pur­

suant to Section 5705.34, Revised Code should be uniformly applied to 
the entire district as enlarged, and when so levied the county auditor is 

authorized and -required to ,place such levy on the tax duplicate for the 

entire district. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




