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OPINION NO. 70-032 


Syllabus: 

A township police constable who has not been awarded acer­
tificate of completion of an approved police basic training pro­
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gram serves at the pleasure of the township trustees and may be 
removed from office at their pleasure and discretion. 

To: J, Warren Bettis, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 19, 1970 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"May a police constable, appointed prior 

to November 24, 1967 the effective date of Re­

vised Code 505.49, and having served as police 

constable for a number of years prior thereto 

and continuously up to January, 1970, be re­

moved from office at the pleasure of the town­

ship trustees." 


You state in your letter that the township constable in ques­
tion has not been awarded a certificate attesting to satisfactory 
completion of an approved state, county, or municipal police 
basic training program. 

Section 505.49, Revised Code, reads in part as follows: 

"~' ~' ~' The townshi~~tee_s may_include in 

the township police district and ynder the direc­

tion and control of the chief of police, any con­

stable appointe_cl_ ..P_l!;t'.5-U~nt__to_ §_e_<cU_Q!l 509. 01 of 

the Revised Code, or designate the chief of police 

or any patrolman appointed by him as a constable, 

as provided for in section 509.01 of the Revised 

rode, for the township police district. 


"A patrolman, other police district employee, 

or police constable, who has been awarded acer­

tificate attesting to satisfactory completion of 

an approved state, county, or municipal police 

basic training program, as required by section 

109.77 of the Revised Code, may be removed or 

suspended only under the conditions and by the 

procedures in sections 505.491 to 505.495, in­

clusive, of the Revised Code. Any other patrol­

man, police district employee, or police con­

stable shall serve at the pleasure of the town­

sfiip trustees. In case of removal or suspension 

of any appointee an appeal may be had from the 

decision of the board to the court of common 

pleas of the county in which the district is 

situated, to determine the sufficiency of the 

cause of removal or suspension. Such appeal 

shall be taken within ten days of written notice 

to the appointee of the decision of the board." 


(Emphasis added.) 


A township police constable, as distinguished from a town­
ship patrolman or other police district employee, is appointed 
pursuant to Section 509.01, Revised Code. Section 109.77, Re­
vised Code, provides that after January l, 1966, no person shall 
be appointed as a township peace officer on a permanent basis 
unless such person has previously been awarded a certificate 
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attesting to satisfactory completion of an approved police basic 
training program. The term "township peace officer" includes 
within its meaning a township police constable appointed under 
the provisions of Section 509.01, supr9. See Opinion No. 137, 
Opinions of the Attorney General for 1 66. A township police 
constable receiving his permanent appointment prior to January 1, 
1966, is not required to take and complete the police basic 
training program as a condition of employment. It appears from 
your statement of the facts that the township police constable 
in question received his permanent appointment prior to January 1,
1966, and, therefore, was not obliged to nor did he proceed to 
take an approved police basic training program. 

Under the provisions of Section 505.49, supra, the legislature 
has seen fit to provide that a police constable who has been 
awarded a certificate attesting to satisfactory completion of an 
approved police basic training program may not be removed or sus­
pended from office except for cause and pursuant to charges pre­
ferred against him which are heard in keeping with the statutory 
procedures set out in Sections 505.491 to 505.495, inclusive, of 
the Revised Code. In addition, he is provided an appeal to the 
court of common pleas. On the other hand, Section 505.49, supra, 
specifically provides, as quoted above, that any other police 
constable, that is, one who has not completed an approved police 
basic training program, shall serve at the pleasure of the town­
ship trustees. 

I am of the opinion, therefore, and you are so advised that a 
township police constable who has not been awarded a certificate 
of completion of an approved police basic traini.ng program serves 
at the pleasure of the towr1ship trust.P.cs and may be removed from 
office at their pleasure and dis<.;retion. 

http:trust.P.cs
http:traini.ng



