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1121. 

COLLATERAL INHERITANCE TAX-WHERE TESTATOR DIED PRIOR 
TO JUNE 5,1919, AND LEFT ENTIRE ESTATE IN TRUST DURING 
LIFETIME OF HIS WIDOW DIRECTING IT SHOULD BE DISTRIB­
UTED AT HER DEATH AMONG HIS THEN LIVING RELATIVES OF 
CERTAIN CLASS AND IN DEFAULT OF ANY SUCH RELATIVES 
THEN IN ACCOH.DANCE WITH LAWS OF DESCENT AND DISTRI­
BUTION-INHERITANCE TAX NOT APPLICABLE-WHEN SAME IS 
APPLICABLE. 

Where a testator who dieiA prior to !Jme 5, 1919, left his entire estate i1~ trust 
duri11g the lifetime of his widow and directed that it should be distributed at her 
death among his then /.ivi11g relatives of a certain class, and in default of any such 
relatives then in accordance with the laws of descent and distribution: 

HELD: 
That the fact that the interests after the life estate are contingent in respects 

uf the .~ersons ultimately to take does not make the act of June 5, 1919, applicable 
thereto, and no ta.r is assessable wzder that act on account of such colltingent mc­
cesSilons. 

The act applicable is the collateral inheritauce ta.r law in force prior to June 
5, 1919, under which the ta.r cmt not be assessed until the death of the widow, whm 
it is to be valued as of the date of the death of the testator. 

A contingent interest created b3• the will of a testator dying prior to June 
5, 1919, the contingencies with respect to which are st;ch as that the ultimate taker 
cmd the amount or value of the eutire estate subject to such contizzgencies are both 
mtcertain, is, in the event of the happening of such conti11gencies after June 5, 1919, 
taxable under the act of that date. 

CoLUMBUs, 0Hro, April 1, 1920. 

Ta.'r Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-I acknowledge the receipt of your letter of recent date, which 

is quoted somewhat fully as follows: 

"In your opinion No. 493 addressed to the commission and dated July 
18, 1919, you say: 

'Final opinion on the question as to the effect of the act upon contin­
gent remainders and executory devises of real estate arising under wills 
of decedents dying prior to June 5, 1919, and not vesting until after that 
date, is reserved for further consideration.' 

A similar reservation also was made as to 
'Such gifts over upon contingencies as may not have vested under any pos­
sible theory of the law at the death of the testator, and may have vested 
after June 5, 1919.' 

A case has now arisen of a decedent who died in December, 1918, leav­
ing his entire estate in trust during the lifetime of his. widow, who is to 
receive a net income therefro111e The third item of his will reads as follows: 

'Item Third: At the death of my wife it is my will, and I hereby 
direct my said trustee to make distribution of all of my estate so held by 
it in trust, and to fully execute its trust in the following manner, to-wit: 

I hereby direct my said trustee to distribute to my then living nephew 
or nephews, the son or sorts of my brother or sister or both as the case 
may be, one-half of all my personal property including stocks and other 
interests, share and share alike, and to my then living niece or nieces, 
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daughter or daughters of my brother or sister or both as the case may be,_ 
the remaining one-half of all my personal property including stocks, share 
and share alike, and to make deeds conveying to said living nephew or 
nephews. jointly, an undivided one-half of all of my real estate of which 
my said trustee shall then be seized in trust, and to make deeds convey­
ing to said living niece or nieces jointly, the remaining undivided one-half 
of all of my real estate of which my said trustee shall then be seized in 
trust. In the event that at the time of final distribution at my wife's death, 
there should be no living nephew, then the whole estate shall be distributed 
and deeded to my then living niece or nieces, or if at that time there be 
then no living niece then my whole estate shall be distributed arid deeded 
to my then living nephew or nephews, and if at that time there shall be 
neither nephews nor nieces surviving my wife, then my estate shall be dis­
tributed and deeds be made to such heirs and distributees as would take 
my estate in that case under the laws of descent and distribution of the 
state of Ohio.' 

The commission desires your advice as to whether or not the re­
mainders created by the item quoted are subject to inheritance tax under 
the act of June 5, 1919. As the widow is still living, can settlement be 
made for the tax on such remainders at the present, or must it be post­
poned until her death? If made, then, is the tax to be computed on the 
value of the estate as of the date of death of the testator, or as of the 
date of final distribution?" 

The first and most important question which you submit involves a con­
struction both of the will and of the act of June 5, 1919. It appears that the in­
terests created by item third are clearly contingent with respect· to the identity 
of the takers. The contingency could only be greater by introducing some element 
of doubt as to the amount to be distributed in gr~ss, for the amount to be distrib­
uted to each is contingent upon the number of survivors on the determination of 
the life estate. The contingency would not be enough to prevent the immediate 
taxation of the interests at the highest possible rate, because there is certainty 
that there will be remainders to be taxed. See Matter of Zbcrowski, 213 N. Y. 
109, construing sections similar to section 5343 of the General Code as amended. 

This conclusion is believed to be important in the consideration of the prin­
cipal question, because if the case is one to which the section just cited would ap­
ply, if it could be made applicable at all; and if by reason of such fact the tax 
would normally under the new law accrue and be payable upon the death of the 
testator, we have an absurdity which is almost conclusive evidence that the new 
law was not intended to apply to such case. Consideration may be given in this 
connection to the following provisions of the statutes which are immediately in­
volved: 

"Section -5336. Taxes levied under this sub-division of this chapter 
shall be due and payable at the time of the succession, except as here.in 
otherwise provided, * * *. Taxes upon the succession to any estate or 
property, * * * dependent or determinable upon the happening of any 
contingency * * *, and not vested at the death of the decedent, by rea-

. son of which the actual market value thereof cannot be ascertained at the 
time of such death * , * * shall accrue and become due and payable 
when the persons or corporations· then beneficially entitled· thereto. shall 
come into actual possession or enjoyment thereof .. * * *.'' 

"Section 5343. When, upon any succession, the rights, it'lterests, or 
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estates of the successors are dependent upon contingencies or conditions 
whereby they may be wholly or in part created, defeated, extended or 
abridged, a tax shall be imposed upon such successions at the highest rate 
which, on the happening of any such contingencies or conditions, would be 
possible * * * and such taxes shall be due and payable forthwith out 
of the property passing, * * *; but on the happening of any contingency 
whereby the said property, or any part thereof, passes so that ultimate 
succession would be exempt * * * or taxahle at a rate less than that 
so imposed and paid, the successor shall be entitled to a ref under * * *" 
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These two statutes must be construed together, as they are obviously not iii­
tended to be contradictory. The first of them is clearly intende.d to apply only 
when the second can not be applied. The second can not be applied when the 
value of the estates that would fall in upon the happening of any of the contin­
gencies so as to produce taxation at the highest possible rate can not be imme­
diately determined. In that event, the first of the two sections applies and justifies 
and commands the postponement of the accrual of the· tax. 

It has been previously stated that had the testator died subsequently to 'June 
5, 1919, the contingent interests created by the item of his will quoted in your letter 
would have been presently taxable at the highest possible rate, there being no con­
tingency which would affect the market value of the successions which could pos­
sibly occur. But he died some time prior to June 5, 1919, when amended section 
5343 was not in effect, so that it appears rather clear that this particular will pre­
sents a case to which the new inheritance tax• law can not have any application. 
This conclusion is not changed, in the opinion of this department, by consideration 
of the schedule of the new act, wherein it is provided, inter alia, that 

"all successions occurring subsequently to the approval of this act shall be 
affected by and taxable under it, whether the death of the decedent occurred 
prier to its approval or not, unless a tax has already accrued thereon 
under the provisions of the original sections hereby amended." 

The reason for this conclusion lies in the fact that the word :'successions" oc­
curring in this part of the schedule must be taken in the sense established by the 
preceding provisions of the act in which it is found. Successions immediately tax­
able at the highest possible rate would therefore have to be held to have "oc­
curred," not "subsequently to the approval of this act," but "prior: to the ·approval 
of this act," where the testator died prior to the approval of the act. This is so 
even though it might be argued and demonstrated that in some senses at least the 
tax payable under the old collateral inheritance tax law had not perfectly "accrued" 
on June 5, 1919, because of the lack of machinery in that law for the immediate 
taxation at the highest possible rate of remainders contingent in respect of the 
person. So far as the old law is concerned, all taxes under it accrued in theory 
as of the death of the testator. So that the effect of this holding will not be to 
exempt the succession from taxation altogether but to subject the remainders to 
taxation under the old law when it shall be possible under that law to impose the 
tax. 

In short, the case which the commission submits is not one of the kinds of 
cases which may raise ultimately the question reserved in the former opinion: 
These gifts over are not such as "may not have vested under any possible theory 
of the law at the death of the testator." Such a case will arise when the nature · 
of the contingency is such as to make it impossible to apply section 5343 of the ne~ 
law. Having given some consideration to this question, I take this occasion to 
answer it as an abstract question. 
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The only authority which is given in any of the books for holding that an 
inheritance tax law can never affect any succession occurring by reason of a death 
which has taken place prior to the time when the law goes into effect is the case 
of Executors of Eury vs. The State, 72 0. S., 448. The syllabus in that case does 
lay down the rule that the inheritance tax law of 1904 "applies only to such rights 
arising on a death occurring on or subsequently to that day." This syllabus, how­
ever correct it may be as a statement in the nature of an interpretation of the 
act of 1904, embodies a proposition broader than the necessities of the case re­
quired. The facts as given by the reporter were that the gift over, which did not 
take full effect until after the law went into effect, was made to living children 
and "to the issue of such * * * children ·as may then be ds:ad as the parent 
would have if living in fee simple in equal rights." 

Technically, there might have been a failure of issue of the deceased children. 
The court, per Summers, J., seemed to think, however, that the estates over were 
vested, saying at p. 454: 

"We probably should conclude that they are vested though some of 
them were defeasible. For it is the rule no longer that where there is no 
gift but by a direction to pay, or divide and pay, at a future time, or on a 
given event, the vesting will be postponed until after that time has ar­
rived, or that event has happened, but the test is the reason for the post­
ponement, and if that was that the property had been given to another for 
life the bequest vested." 

It seems clear, therefore, that the court was of the opinion that the devises or 
Lequests over involved in the case before it had actually vested prior to the pas­
sage of the law of 1904. 

But, waiving this ground of distinction, it further appears that the conclusion 
that the act could not apply to any interests ultimately arising under the will of a 
person dying prior to the passage of the act was predicated upon the language of 
the act itself. This appears from that part of the opinion of Summers, ]., which 
is as follows: 

"Such clearly appears to have been the legislative intent, for not only 
is the act not expressly made retroactive but its words are all prospective. 
The right to inherit shall be taxed. The tax shall become due and payable 
immediately upon the death of the decedent, and shall at once become a 
lien upon said property, and if not paid within one year after the death 
of the decedent interest at six per cent is to be collected, and if paid prior 
to the expiration of one year a discount of one per cent per month shall 
be allowed, and all administrators, executors and trustees shall be liable 
for all such taxes. Other provisions that would be difficult of application 
if the act is retroactive are contained in it, so that it would be unreason­
able to conclude that the legislature, in the absence of any suitable pro­
visions for a retroactive operation of the act, intended it so to operate.'' 

No machinery was afforded by the act of 1904 fo.r the assessment of a tax at 
any other time than at the death of the testator. The tax was to accrue then, and 
interest and discount periods were computed from that date. This is the case 
under the· new law with respect to contingent remainders taxable at the highest 
possible rate. It is not, however, the case with respect to remainders so abso­
lutely contingent that they can not be taxed at the highest possible rate but are 
to be taxed when they come into possession and enjoyment, at which time the tax 
is to accrue and the interest and discount periods are to commence to run. There-



ATTORNEY -GENERAL. 383 

fore, the reasoning in Executors of Eury vs. The State does not apply, and inas-· 
much as the succession in the case now imagined would not take place until the 
happening of the contingency, it is believed that the schedule of the act of 1919, and 
particularly that part of it which has been quoted, sufficiently manifests an intent 
on the part of the legislature that such successions shall be taxable under the new 
law. 

The answer above given to the principal question submitted by the commis­
sion makes necessary the following answers to the remaining two questions: 

Settlement for the tax can not be made until the death of the widow, at which 
time it is to be worked out under the old collateral inheritance tax law. 

When the tax is settled the valuation is to be made as of the death of the tes­
tator, as there is nothing in the old law like there is in the act of 1919 providing 
for a valuation as of the date when the estates come into possession and enjoy­
ment under certain circumstances and for certain purposes. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

- Attorney-General. 

1122. 

COLLATERAL INHERITANCE TAX-BEQUEST TO PUBLIC HOSPITAL 
NOT SUBJECT 10 SAID TAX . 

. On facts stated in the opinion, a bequest to a public hospital is not subject to 
the collateral inheritance tax. 

CoLUMBus, 0Hro, April 1, 1920. 

l-IoN. (LAUDE ]. MINOR, Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio. 
DEAR SIR :-1 have your letter of recent date requesting the opinion of this 

department as to whether or not a certain bequest to the Good Samaritan Hospital, 
of Sandusky, Ohio, is subjes;t to the collateral inheritance tax, the testatrix having 
died some time prior to the year 1919. 

From your statement of facts it appears that the hospital has been in exis­
tence for some years, at all times as· an organized institution and more recently 
under corporate forms; that it is organized not for profit, admits charity patients 
and draws no distinctions of creed, or otherwise; that it receives an annual subsidy 
from the city of Sandusky and derives income from patients who are able to pay 
the standard charges, but that its entire income is insufficient to provide for its 
operating expenses, revenue for which is obtained from charitable donations. 

You refer to a previous opinion of this department, which seems to be wholly 
in point, and which holds that such an institution as this hospital appears to be 
is "an institution for purpose only of public charity" within the meaning of the 
collateral inheritance tax law, section 5332 G. C., now repealed. No reason is ap­
parent for departing from this rule, it' being entirely consistent with the decision in 
Humphre}'S vs. State, 70 0. S. 67, cited by you. 

Accordingly, you are advised that under the facts as you state them the be­
quest is not taxable. 

13-Vol. I-A. G. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorne-y-General. 


